Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Dragan Paravinja u trenutku odvođenja iz sudnice (Foto: Tris/H. Pavić)

Oborena još jedna presuda, ali ovaj neće na slobodu sve da su legalizirane i 1/1 sve kuće

Dragan Paravinja u trenutku odvođenja iz sudnice (Foto: Tris/H. Pavić)
Dragan Paravinja u trenutku odvođenja iz sudnice (Foto: Tris/H. Pavić)

Dragan Paravinja u trenutku odvođenja iz sudnice (Foto: Tris/H. Pavić)

Kao što je 1. listopada ukinuo presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u za Fimi mediu, Vrhovni sud danas je ukinuo i presudu vozaču kamiona Draganu Paravinji koji je na Županijskm sudu u Šibeniku po drugi put bio osuđen na na kaznu zatvora od 40 godina zbog pokušaja silovanja i teškog ubojstva maloljetne autostoperice Antonije Bilić iz Kričaka, koju je pokupio u svoj kamion  7. lipnja 2011. godine na Čikolskom mostu u Drnišu.

No, kao što ni ukidanjem presude Sanaderu i HDZ-u Vrhovni sud nije presudio da oni nisu krivi za izvlačenje novca iz državnih tvrtki, već samo zbog proceduralnih pogrešaka vraća predmet na ponovno suđenje, tako ne dovodi u pitanje ni da je Paravinja ubio Antoniju Bilić. Ova je presuda ukinuta zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, jer smatraju da nije dokazano kako je ubojstvo počinjeno da bi se prikrio pokušaj silovanja.

Pravnu komplikaciju objasnio je glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku, sudac Branko Ivić.

– Za razliku od prvog puta, kada je Vrhovni sud  Republike Hrvatske ukinuo  prvostupanjsku presudu,  dovodeći u pitanje da li je optuženik uopće postupao u namjeri obavljanja spolnog odnosa, odnosno započeo s primjenom sile u cilju obavljanja spolnog odnosa sa oštećenom, sada tu okolnost, kako bi proizlazilo iz ukidnog rješenja, ne dovodi u pitanje, ali traži da se razmotri da li je optuženik usmrtio oštećenicu da bi prikrio drugo kazneno djelo (pokušaj silovanja) ili ju je usmrtio radi počinjenja drugog kaznenog djela (u konkretnom slučaju k. d. silovanja). Napominjem da se u oba slučaja radi o istom kaznenom djelu teškog ubojstva iz čl. 91.toč.5. KZ/97  ( kaznom zatvora od najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora kaznit će se….. tko drugog usmrti radi počinjenja ili prikrivanja drugog kaznenog djela –toč.5.) – objašnjava Ivić.

Kada će započeti ponovljeno suđenje ovisi o predsjedniku vijeća, ali svakako uskoro obzirom da se Paravinja nalazi u istražnom zatvoru.

Vijeće Županijskog suda u Šibeniku pod predsjedanjem sutkinje Nives Nikolac 27. ožujka je osudilo vozača kamiona Dragana Paravinju na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina i plaćanje troškova postupka u iznosu od 228,518 kuna. Sa čitanja presude je bio izbačen, zbog nepoštovanja suda, jer nije htio ustati i psovao je. Riječ je bila o ponovljenom suđenju u kojem je presuda gotovo istovjetna prethodnoj, sa suđenja okončanog 19. listopada 2012. godine, a koju je Vrhovni sud djelomično ukinuo i vratio je na ponovljeno suđenje pred istim vijećem.
Treći put će mu suditi drugi sudac i drugo sudsko vijeće. No, u međuvremenu neće na slobodu kao dr. Ivo Sanader, sve i da svi seljani njegovih rodnih Bilišana Donjih imaju legalizirane nekretnine u vlasništvu jedan kroz jedan. Njega, naime, čekaju još i zatvorske kazne za pokušaj silovanja u BiH i Srbiji, a i na Županijskom sudu u Šibeniku kažu da nema nikakvih razloga da se postupak ne dovrši prije proteka rokova do kada istražni zatvor u predmetnom slučaju može trajati.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI