Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
IZDVOJENO / UKRATKO
S otvaranja novog studija (foto Grad Šibenik)

U Šibeniku, kolijevci obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti:
Sveučilišni studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora

S otvaranja novog studija (foto Grad Šibenik)
S otvaranja novog studija (foto Grad Šibenik)

S otvaranja novog studija (foto Grad Šibenik)

Sveučilišni studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora otvoren je danas u Šibeniku, u prostorijama centra iNavis u preuređenoj bivšoj vojarni. Otvaranje je započelo tzv. uvodnim satom za prvu generaciju studenata, kako kažu u Gradu Šibeniku.

Inače, u prostorijama studija i amfiteatralnoj dvorani u iNavis centru će ove godine studirati 42 upisana studenta. Oni će zajednički odslušati prvu godinu, kako se ističe, te će se na drugoj studijskoj godini moći opredijeliti za smjer Gospodarenje energijom i energetska učinkovitost i Obnovljivi izvori energije.
Preddiplomski studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora je novootvoreni studij čiji su nositelji Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Za one koji namjereravaju studirati na novom fakultetu, dobro je znati kako su kolegiji prve godine sljedeći: Fizika, Matematika I i II, Mehanika krutih tijela, Osnove elektrotehnike, Osnove računarstva, Energetska elektronika, Materijali, Mehanika deformabilnih tijela, Uvod u energetiku, Uvod u mjerenja i mjernu tehniku i Vještine (AUTOCAD, MATLAB).
Uzvanici u prvom redu (foto Grad Šibenik)

Uzvanici u prvom redu (foto Grad Šibenik)

Kako to obično biva, na ovom se uvodnom satu, odnosno otvaranju fakulteta u prvim redovima našlo podosta političara i gostiju, a iza njih su se smjestili studenti. Mnogi su u svojim izjavama izražavali oduševljenje zbog novog studija, nazivajući ga ‘kamenom temeljcem za razvoj budućeg sveučilišta.’ Posebno je ushićen bio gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić.
– Ja sam danas sretan čovjek. Prva moja radost i zadovoljstvo bio je onaj trenutak kad je Šibenik dobio svoje veleučilište na koje smo danas iznimno ponosni. Ovo što se sada počinje razvijati u Šibeniku svojevrsna je prekretnica, temelj razvoja našega grada – rekao je dr. Burić.
U optimizmu nije zaostajao ni dr. Burićev kolega Goran Pauk, šibensko-kninski župan.
– Šibensko-kninska županija obogaćena je za još jedan studij, a doći će i drugi i treći – najavio je Pauk.
Kako je rečeno, u Šibeniku se razvija iznimno važan i sveobuhvatan projekt pod imenom Nacionalni centar zelenih industrija, čiji je cilj podizanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora.
IMG_2188

Učionica (foto Grad Šibenik)

– Ovo nije važna vijest samo za grad Šibenik, nego i za znanost i Sveučilište, a mislim kako je Šibenik najbolji partner za razvoj ovakvog studija u Hrvatskoj – nadovezao se na optimizam i prorektor Sveučilišta u Zagrebu dr. Miljenko Šimpraga.
Priliku za izjavu dobio je i Zvonko Pešić, ravnatelj šibenske Privatne gimnazije s pravom javnosti i glavni inicijator ideje o otvaranju Studija energetike.
– Veliki dio mladih ljudi napušta Hrvatsku, pa sam se pitao je li na tom području uopće moguće išta napraviti i je li moguće u Šibeniku otvoriti studij koji bi školovao stručnjake za područje energetike – rekao je Pešić.
Prodekan za nastavu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, te predsjednik Nastavnog vijeća Studija, dr. Marko Delimar usput se se osvrnuo na povijesni kontekst grada Šibenika, pa se podsjetio Fausta Vrančića i nedavno obilježenih 120 godina javne rasvjete na izmjeničnu struju, te istaknuo kako je Šibenik koljevka obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI