Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
POLITIKA
Slab interes Hrvata za saborske fotelje!

Slab interes Hrvata za saborske fotelje!

Izbori

Objava zbirnih kandidacijskih lista je pokazala da za mjesto u Saboru, unatoč više nego dobroj plaći i mnogim beneficijama, uključujući i imunitet od kaznenog progona, vlada dvostruko manji interes nego prije četiri godine – pravovaljanih izbornih lista je samo 166 ili jedva malo više od polovice u odnosu na 313, koliko ih je bilo 2011. godine.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je danas na svojim internetskim stranicama (POVEZNICA) pravovaljane predložene izborne lista po izbornim jedinicama.  Time je službeno počela izborna promidžba koja će trajati do ponoći 6. studenog. Posljednjih 24 sata do izbora i za sam dan izbora traje izborna šutnja. Ukupno je DIP prihvatio 166 kandidacijskih lista, od čega su 161 stranačke, a pet je neovisnih. Za jednu saborsku sjedalicu natječe se 15 kandidata, što je upola manje lista nego prije četiri godine. Te 2011. godine DIP je prihvatio 313 lista, 285 stranačkih i 28 neovisnih. I na ovim izborima se najviše lista natječe se u I izbornoj jedinici, njih 19, a najmanje u V i IV, samo po 13. Liste će biti objavljene u svim dnevnim novinama i na HRT-u.

Prvi puta građani Republike Hrvatske na parlamentarnim izborima mogu glasovati i preferencijalno. To znači da osim određene liste, mogu zaokružiti i kandidata na listi kojeg preferiraju. U Sabor će tako, ako dobije više preferencijalnih glasova, imati šansu ući i kandidat sa začelja izborne liste. To znači da će ovaj put birači,  a ne kao do sada predsjednici stranaka, odlučivati tko će ih od ljudi s liste predstavljati.  Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno, tajnim glasovanjem na 6500 biračkih mjesta. U deset izbornih jedinica bira ih se po 14, u dijaspori birači bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri zastupnika u posebnoj, XI. jedinici, a pripadnici nacionalnih manjina osam zastupnika u posebnoj, XII. izbornoj jedinici. Građani se pozivaju da do srijede, 28. listopada provjere i, ukoliko je potrebno, isprave svoje podatke u registru birača u nadležnim uredima za opću upravu.

Sabornica, 153 zastupnička mjesta, tri galerije, sustav elektroničkog glasovanja te audio i video snimanja (Foto: Hrvatski sabor)

Sabornica, 153 zastupnička mjesta, tri galerije, sustav elektroničkog glasovanja te audio i video snimanja (Foto: Hrvatski sabor)

Tags:

VEZANE VIJESTI