Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
GOSPODARSTVO
Povjerljivi domunet - pismo namjere 'najveće europske investicijske banke (Foto: H. Pavić)

Shamis tvrdi da ima pismo namjere ‘najveće europske banke’ i plan otkupa dugova TLM-a

Povjerljivi domunet - pismo namjere 'najveće europske investicijske banke (Foto: H. Pavić)
Igor Shamis s papirom za koji kaže da je pismo namjere (Foto: Tris/H. Pavić)

Igor Shamis s papirom za koji kaže da je pismo namjere (Foto: Tris/H. Pavić)

Većinski vlasnik šibenske Tvornice lakih metala Igor Shamis predstavio je na konferenciji za novinare pismo namjere ‘najveće europske investicijske banke’ koja će ga, kako kaže, pratiti u otkupu dugova tvrtke, restruktuiranju i osiguravanju poslovnog kapitala.

 Shamis doduše, zbog povjerljivosti, nije htio dati novinarima dokument niti odati ime banke s kojom je potpisao pismo namjere,  ali je obećao da će do 27. 10. svi vjerovnici dobiti obvezujuću ponudu i da će tada ime banke biti objavljeno,

– U mojim rukama vidite dosta povjerljivi dokument. Kao dioničar nemam drugog načina nego otkupiti dugove TLM-a. To je pismo namjere s najvećim investicijskom bankom koje govori da banka zna što se događa u TLM-u i suglasna je s restruktuiranjem, zna da je dug 63 milijuna eura i podržava me kao investitora. Podržava me kao partnera u ovom procesu, a radi o restruktuiranju novca koji će ići u otkup dugova i kao i novca koji će biti radni kapital. Isto tako, u pismo stoji da sve će bankarske transakcije biti provedene do 27.  prosinca.  Ovaj dokument je potvrđen drugim dokumentom, u kojem piše o detaljnim koracima koji će biti napravljeni zajedno s bankom da sve to provedemo. Ja sam napravio sve što sam mogao napraviti, predložio ono što može zadovoljiti vjerovnike, te će do 27.  listopada sve banke i vjerovnici dobiti obvezujuću ponudu. To će biti bazni dokument, i maksimalno do 27. prosinca će sav novac bankama i vjerovnicima biti isplaćen – rekao je Shamis.

Igor Shamis - konferencija za novinare  (6)

Konferenciju je, kaže, sazvao zbog ročišta predstačajne  koje je zakazano za 6. listopada. – To je važni dan, finalni datum kad će vjerovnici reći svoje. Jako se nadam da će htjeti uzeti novac i da će prestačajna nagodba uspjeti – rekao je Shamis.

– Ja sam obećao ministru gospodarstva da ću napraviti sve moguće da TLM ne ode u stečaj. Ja hoću reći da sam sa svoje strane sve napravio. I hoću reći svim svojim oponentima, uključujući gospodina Stričevića, Ramljaka, Kandida i druge, da ako će i dalje opstruirati mene i TLM, da će oni biti odgovorni za stečaj – rekao je Shamis.

– Jako se nadam da će pregovori završiti tako da ćemo s 35 milijuna eura otkupiti sve dugove. I još k tome moramo dovesti radni kapital. Što će biti dalje i o kojem ćemo se iznosu dogovoriti još ne znam – dodao je.

Najveći vjerovnici su Jadranska banka, Adrial Plus, TLM d.d., koji imaju otprilike 35 posto duga. Shamis tvrdi da je plan i pismo namjere već poslao Fini i svim vjerovnicima.

– Ukoliko se ne prihvati plan, bit će mi jako žao. Ne razumijem zašto bi se to moglo dogoditi, u principu još dosta toga ne razumijem, ali bit će za mene iznenađujuće ako vjerovnici odbiju novac – rekao je Shamis.

Povjerljivi domunet - pismo namjere 'najveće europske investicijske banke (Foto: H. Pavić)

Povjerljivi domunet – pismo namjere ‘najveće europske investicijske banke (Foto: H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI