Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
KOMENTARI / POLITIKA
SDP-ov protuprirodni blud s Glavaševim HDSSB-om

SDP-ov protuprirodni blud s Glavaševim HDSSB-om

Tomislav Karamarko na predizbornom skupu HDZ-a u Šibeniku (Foto H. Pavić) (22)Hrvatska je u potpuno šizofrenom stanju. Predizborno raspamećena. Politički dezorijentirana. Ideološki samljevena, smiksana, konfuzna. U ovoj „bitki“ za glasove birača nema časti, nema dosljednosti, programske vizije razvojnih perspektiva zemlje, njezina duhovnog i moralnog oporavka. Tek gola jagma za vlast. A put do nje ovog puta, više no ikad, vodi, doslovce, i preko leševa. Onih što su ratne 1991. i 1992. plutali Dravom, i koje je odnijela politička amnezija…

SDP se ne skanjuje ni koaliranja s HDSSB-om i njihovim besprizornim patrijarhom, osuđenim ratnim zločincem Branimirom Glavašem. Ne smetaju im ni njegove SS-trupe opskurnih crnokošuljaša kojima paradira i pred Vladom i pred narodom provocirajući zdravu pamet i savjest društva, rugajući se antifašističkim temeljima hrvatske države. Očigledno proeuropskoj podvali za jednokratnu upotrebu. Sve za vlast, vlast nizašto.

HDZ-ova “bojna osumnjičenika i otpuženika”

HDZ s „bojnom osumnjičenika i optuženika“, nekompetentnih, neuspješnih i svim mastima premazanih inkvizitora, juriša na pobjedu, bez kompleksa i etičkih zazora, obećavajući gospodarski preporod i državu blagostanja, ne samo za njih, nego ovog puta i za nas. Valjda da s njima poslije podijelimo odgovornost za pustoš koju iza sebe ostavljaju. Karamarko i društvo kunu se u političku i povijesnu ostavštinu Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika kojem je upravo Karamarko 1994. „zabio nož u leđa“ zajedno s Mesićem i Manolićem. Kakav kredibilitet ima taj čovjek? A ipak mu mase plješću, nota bene i Miroslav Tuđman…

A uz HDZ i SDP, bezbroj rukavaca koji se priželjkuju uliti u maticu kako bi njome tekli zapljuskujući lijevu i desnu obalu. Kakav izbor u tom krajobrazu ostaje poštenom čovjeku?

Ponajprije, potpuno je iracionalna situacija u kojoj se na javnoj sceni dogodilo besprizorno prejudiciranje izbornog pobjednika de facto i prije negoli su službeno izbori raspisani. U ovoj se zemlji svi ponašaju kao da je HDZ već premoćno pobijedio i sad se čeka samo blagoslovom kardinala Josipa Bozanića posvećena inauguracija nove vlade.

Tomislavu Karamarku ulaguju se sa svih strana, pred njim se bacaju na koljena ne samo njegovi stranački slugani, nego i kojekakve inferiorne skupine političkih marginalaca željnih vlasti pod svaku cijenu. Domoljubna koalicija poput prenapuhanog balona vinula se u oblake i prešla u bestežinsko stanje. Poslodavci se preventivno, apriorno dodvoravaju „budućem premijeru“, izdavači cenzuriraju nepoćudne kolumniste oštrog diskursa i beskompromisnog kritičkog stava spram HDZ-a. Redakcije se čiste od „neprijateljskih elemenata“, teren se priprema za dolazak „velikog vođe“ koji nema razumijevanja za drugačije mišljenje niti popusta za kritičare. Kultura strepi jer je već stigmatizirana kao nenarodna i nehrvatska, pače – antihrvatska. Čak se i u Hrvatskom nogometnom savezu mnogima gaće tresu jer Dinamo nije više svetinja, sada opet Hajduk živi vječno. Močvara se uzburkala, rojevi komaraca digli iznad površine i iritantno zuje u nemoći jer su im rila otupjela. HDZ i njegovi korifeji najavljuju reduciranje osnovnih ljudskih prava i sloboda, ukidanje prava na različitost, domoljubno utjerivanje „hrvatstva u kosti“, autoritarnu policijsko-obavještajnu državu u kojoj caruje moć vlastodršca i strah podanika.

Premijer Zoran Milanović u Šibeniku (Foto H. Pavić) (5)

 SDP -ov “ugovor s đavlom”, moralni sunovrat “ljevice”

SDP je u panici. A taman su im prispjeli prvi rezultati jalova četverogodišnjeg mandata. Uporno ih plasiraju, neumorno ponavljaju, uvjeravajući u njihove efekte više sebe nego druge. Samo što nisu kapitulirali. Ankete koje daju prednost HDZ-u uzimaju zdravo za gotovo. Posve su izgubili ponos. Politički i ljudski dignitet. Spremni su na najprizemniju, uličnu prostituciju. Mahnito traže partnere za poslijeizborno zavođenje, spremni i na finalno deideologiziranje ako je to cijena zadržavanja vlasti.

Najveći moralni sunovrat lijevog kvazisocijaldemokratskog, a u osnovi liberalnog kluba „kukuriku“ elitista je protuprirodni blud s „glavašistima“ od kojih se više ne bježi. Ali se upravo  bježi od svake osude Glavaševih „crnih sokolova“, pa i kada defiliraju pod prozorima SDP-ova premijera. Šutnja je investicija u perverzno, prljavo savezništvo i sa samim đavlom. Sve je postalo moguće, a to je definitivno neprihvatljivo i – nemoguće.

Ako Milanovićevi navodni socijaldemokrati i navodni antifašisti mogu paktirati s HDSSB-om u kojemu je važno jedino što misli Branimir Glavaš, zapovjednik stranačke SS-garde u „elegantnom crnom“, tada je doista pitanje što razlikuje HDZ i SDP. Možda upravo odnos s Glavašem. Jer, ovog trenutka se čini da su kao saveznici puno bliži SDP i HDSSB, negoli HDZ i HDSSB. A tko je partner Branimira Glavaša taj nema pravo na demokratske i antifašističke atribucije. Taj je dublje pao od samog Glavaša.

Domagoj Hajduković, SDP-ova uzdanica u IV izbornoj jedinici, bazi HDSSB-a i Glavaša, ali i HDZ-ova Milijana Vase Brkića, u intervjuu Večernjem listu na izravno pitanje o tome što misli o postrojavanju HDSSB-ove stranačke vojske pred Saborom, besramno izbjegava odgovor i pribjegava relativizaciji.

Hajdukovićevo relativiziranje Glavaševe SS-garde

– Ne vidim razlike između onih koji pozivaju na drugi Domovinski rat i onih koji marširaju u crnim uniformama. Nažalost, ova dva fenomena nisu doživjela jednaku pažnju i osudu – mladi će Hajduković.

Od jednog socijaldemokrata u najmanju ruku kukavički i licemjerno. Taj neizravni govor, zaobilaženje jasnog stava, izbjegavanje osude provokativnog, profašističkog paradiranja slavonskih sokolskih gardista pred državnim parlamentom, koji se s razlogom baš tako zovu (zbog aluzije na nacističke SS-trupe), žalostan je moralni i politički pad hrvatske ljevice koja se često identificira upravo s SDP-om.

Hajdukoviću osobno nije baš lijepo gledati što HDSSB radi, ali taj Glavašev cinični performance neosnovano je uspoređivati s pokušajem Autohtone hrvatske stranke prava Dražena Keleminca da na Trgu bana Jelačića postroji svoju stranačku vojsku. Jer Glavaševi sokolovi koriste isključivo obilježja RH i ne pozivaju na nasilje, drži Hajduković (bilo bi zanimljivo čuti od tog SDP-ova prvotimca na što Slavonska sokolska garda u crnim odorama poziva), mada koketiraju, kaže, s mračnim vremenima i to mu se ne sviđa. Kakav eufemizam i šuplje politikantsko relativiziranje stvari!

Ukratko, za SDP je, kako reče Hajduković, najvažnije „da potencijalni partneri žele nastaviti što smo započeli, a to je generiranje gospodarskog rasta, nastavak uvođenja reda, ne samo u financijskom nego i demokratskom smislu, i da su spremni pošteno i transparentno raditi na boljitku Hrvatske. Svi koji prihvate te uvjete, dobrodošli su u koaliciju, pa i HDSSB. Poražavajuće.

Kakav to doprinos Branimir Glavaš može dati Hrvatskoj i SDP-u u demokratskom smislu, u poštenom i transparentnom radu na boljitku zemlje?

Zar Milanović doista misli da bi za takav SDP vjerojatno glasao i papa Franjo? Ironično i neumjesno.

Đuro Glogoški: 'Za dobiti stan trebalo je s Glavašem ići na cugu (Foto: Službeni FB profil BG)

Đuro Glogoški: ‘Za dobiti stan trebalo je s Glavašem ići na cugu (Foto: Službeni FB profil BG)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI