Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
POLITIKA
Radimir Čačić: ‘Radikalizacija ideoloških sukoba je pomalo groteskna, a pristojnog i normalnog građanina iritira, pa čak i plaši’

Radimir Čačić:
‘Radikalizacija ideoloških sukoba je pomalo groteskna, a pristojnog i normalnog građanina iritira, pa čak i plaši’

Radimir Čačić na današnjoj Osnivačkoj skupštini (Foto: Tris/H. Pavić)

Radimir Čačić na današnjoj Osnivačkoj skupštini (Foto: Tris/H. Pavić)

Narodna stranka – Reformisti danas je u Šibeniku osnovala i županijsku stranačku organizaciju. Na osnivačkoj i izbornoj skupštini za predsjednika je izabran Petar Baranović, a potpredsjednici su Mile Dobrić i Slaven Cukrov.

– U trenutku kad je pred nama izborna kampanja izuzetno je važno da smo i došli do razine osnivanja županijska organizacije – rekao je predsjednik Reformista Radimir Čačić, složivši se da je ova osnivačka skupština važna za ove parlamentarne izbore kao i za buduće lokalne.

Osnivačka skupština Županijske organizacije Narodne stranke Reformista (Foto H. pavić)

– Za svake izbore se često, a mnogi koji to govore jer i misle, govori da se radi o povijesnim izborima, ali budimo objektivni, povijesni izbori su bili 1990., kad smo ulazili u višestranačje. To su izbori koji su doveli do  samostalne hrvatske države. Imali smo 2000. godine povijesne izbore kad smo prekinuli s autoritarnim sustavom i ušli, ne samo formalno nego i sadržajno, u sustav parlamentarne demokracije, te izbore 2011., koji su bili djelomično povijesni, kad smo raskinuli s državom koja se pretvorila u jednu mafijašku hobotnicu, piramidu. Koliko uspješno i duboko je taj raskid učinjen, to još uvijek ostajke otvorenom temom, s obzirom na stanje u našem pravosuđu, koje je najbolesniji dio hrvatskog društva i koje je traži najozbiljnije reforme. Ovi izbori koji su pred nama u suštini su jedni normalni, redovni izbori, koji su povijesni samo za one koji žele zadržati stolice i za one koji žele doći do njih. Za sve ostale građane ovo su jedni normalni izbori u jednoj demokratskoj zemlji, jedna normalna utakmica – rekao je u svom pozdravnom govoru Radimir Čačić.

Petar Baranović u Radimir Čačić (Foto: Tris/H. Pavić)

Petar Baranović u Radimir Čačić (Foto: Tris/H. Pavić)

–  Svaki pokušaj dramatiziranja, svaki pokušaj radikaliziranja velikih ideoloških sukoba je pomalo groteskan, a pristojnog i normalnog građanina iritira, pa čak i plaši. Recimo šta su naši koncepti, recimo što su naši programi, ponudimo to građanima i pokušajmo dobiti glasove – rekao je Čačić ističući da je njegova stranka to spremna raditi na jedan odgovoran civiliziran način.

Po njegovom mišljenju, ono što Hrvatskoj fali je ponuda rješenja i još više od toga ponuda ljudi koji su sposobni ta rješenja realizirati. Aduti Narodne stranke su, kaže, ljudi.

– Najveća, najočitija, potpuno neupitna razlika između nas i oba ideološka bloka s kojima se suočavamami kao koalicija Uspješna Hrvatska je u tome da jasno prepoznajemo potrebu da se ova država iz jedne bolesne, centralizirane, korupciji podložne, a naročito zemlje podložne nesposobnom političkom vrhu u Zagrebu, pretvori u zemlju koja poštuje barem prosječne europske standarde, a prosječni europski standardi znače tri puta više novca, prava i odgovornosti na razini općine, grada i županije, pa i regije, nego je to danas – rekao je Čačić, kritizirajući centralistički pristup državne organizacije u kojoj čak 90 posto novca ide centralnoj državnoj vlasti, pet posto Gradu Zagrebu, a ostalih pet posto među sobom dijele ostalih 555 općina jedinica zajedno.

Čelništvo šibensko-kninske Županijske organizacije Narodne stranke - Reformista (Foto: Tris/H. Pavić)

Čelništvo šibensko-kninske Županijske organizacije Narodne stranke – Reformista (Foto: Tris/H. Pavić)

 U izjavi za medije Čačić je istaknuo zadovoljstvo ustrojem stranke u Šibensko-knisnkoj županiji, čijem čelniku je namijenio mjesto u budućoj hrvatskoj vladi.

– Ovakva dobra organizacija stranke na nivou županije, gradova i općina je rezultat velikog rada koji daje dobar temelj sutra za lokalne izbore, a s njom očekujemo i dobar rezultat i na parlamentarnim izborima. Naš prvi čovjek na listi za IX izbornu jedinicu je zastupnik Petar Baranović, koji je po objektivnim pokatazeljima najaktivniji, zastupnika, koji se dokazao se s ključnim temama, zastupao interese izborne jedinice kao i nacionalne,  a vjerujemo da će i sutra u Saboru isto tako tako djelovati ili, što je prilično realno, ako budemo sudjelovali u Vladi, da će biti dio izvršne vlasti – rekao je Čačić.

– Ovo je kruna jednogodišnjeg rada stranke koja je startala u turbulentnim okolnostima. Danas je Narodna stranka Reformista prisutna na čitavom prostoru Šibensko-kninske županije, tako da su ostvarene pretpostavke za osnivanje županijske organizacije. Što se tiče parlamentarnih izbora, očekujemo da će građani prepoznati da je 20 godina njihova života ukradeno u bipolarnom političkom sustavu u kojem su se izmjenjivale dvije velike stranke s konačnim rezimeom koji je za hrvatsko društvo poražavajući. Očekujemo da će uvidjeti potrebu da glasaju za nove političke ideje, da trebaju ići naprijed samo političke snage koje su spremne na reforme u svim segmentima – rekao čelnik novoosnovane Županijske organizacije Narodne stranke Reformista Petar Baranović.

Petar Baranović (Foto: Tris/H. Pavić)

Petar Baranović (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI