Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
KOMENTARI / SCENA
Mladen Bodalec, Prljavo kazalište (Foto: Facebook)

Prljavci za Novu u Šibeniku:
Povratak novogodišnjoj nemaštovitosti

Mladen Bodalec, Prljavo kazalište (Foto: Facebook)

Šibenik se lani rastegao od Vatikana do Irana, a ove godine će tražiti heroja po ulicama. Ili: kako se sve opet vratilo na staro…

Mladen Bodalec, Prljavo kazalište (Foto: Facebook)

Mladen Bodalec, Prljavo kazalište (Foto: Facebook)

Iluzija o “urbanom i kulturološkom” buđenju Šibenika nije dugo trajala, ako je nekad uopće i bilo takvog dugoročnog plana. Šibeniku je prilika da napravi razliku pala s neba prije više od četiri godine kada je ugostio prvi Terraneo festival; izdvojio se, zablistao i postao bitan generaciji koja se mentalno otrgnula od estradiziranih medija. Unatoč nikad razjašnjenoj priči o gašenju Terranea, grad je nastavio alternativnim stopama, preko “Green stagea” ispred Azimuta te novogodišnjih proslava (L’kok, TRPP, FogSellers, DokAnalogX, Dubioza kolektiv, Elemental…)  koje su prvi put – ako to nešto znači – dovele Šibenik u televizijske preglede najluđih noći. Napravila se razlika.
Jučerašnjom neslužbenom objavom da će Šibenčane za Novu godinu zabavljati Prljavo kazalište udaren je i posljednji čavao u lijes “urbanih promišljanja” Šibenika. Ne zato jer su Prljavci loš bend (mada, hm…), već stoga što se grad vraća nemaštovitim, ziheraškim i zastarjelim pučkim feštama, do kakvih je uostalom sve opet vodilo – nema Terranea, nema Green stagea, nema “kontroverzne” Dubioze, pa što onda ne bi i Prljavo kazalište, diskografski nebitan bend u zadnjih četvrt stoljeća, nastupilo u Docu?
OK, Prljavci će napraviti atmosferu. Ali, istu bi takvu napravili Mladen Grdović i Jelena Rozga. Velike razlike nema, Prljavo kazalište je već dugo gažerski bend koji cijenu i reputaciju podiže zahvaljujući “dvostrukoj liniji” vlastite bolje prošlosti – kultni su bend novog vala i predvodnici su “domovinskog” cro rocka. Dakako, imidž beskompromisnih pankera odavno su već pokopali, a i rat je, brate, gotov ima već dvadeset godina. Atmosfere će, dakle, biti, bend će profesionalno i s dobrim ozvučenjem proći kroz svojih dvadesetak hitova, no Šibenik može zaboraviti na spominjanje u Dnevniku i pune aparmane. Lanjska mantra o tome kako “Šibenik može biti gostima zanimljiv i zimi”, na brzinu je pala u vodu. Razlika je nestala.
Jasenko Houra voli reći da “Prljavo kazalište jednostavno ne može snimiti lošu ploču”, pa će uvijek biti i onih koji će takvo prodavanje magle i platiti. Nismo zavirili koji je iznos na ugovoru između Prljavaca i Grada, no ako im se standardna cijena gaže kreće oko 10 tisuća eura, novogodišnji koncert je barem duplo skuplji. A to nas dovodi otprilike do iznosa koji je lani sjeo na račun Dubioze kolektiva i oko čega se podiglo puno bure. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li netko od gradskih političkih faktora lupnuti petama i zapitati – vrijedi li to toliko novca?

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI