Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Arhiva: Kolinda Grabar Kitarović u Vodicama (Foto TRIS/H. Pavić)

Preko Mađarske u Kinu:
Predsjednica RH se sastaje s Xi Jingpingom, Li Keqiangom, Zhang Dejiangom,Yang Xiongom i Leung Chun-yingom

Arhiva: Kolinda Grabar Kitarović u Vodicama (Foto TRIS/H. Pavić)

 

Kolinda Grabar Kitarović u Vodicama (Foto H. Pavić)

Kolinda Grabar Kitarović u Vodicama (Foto TRIS/H. Pavić)

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović opet putuje. Nakon američke turneje i tamnošnjih susreta s, među ostalima, predsjednikom Srbije i SAD-a, pa zatim višednevnog boravka u Mađarskoj, gdje je Dan neovisnosti provela s, među ostalima, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednica RH se sada sprema za – Kinu. Tamo će se, među ostalima, sresti s Xi Jingpingom, Li Keqiangom, Zhang Dejiangom, Yang Xiongom te Leung Chun-yingom.

– Na poziv predsjednika Narodne Republike Kine Xi Jingpinga, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u državnom posjetu NR Kini od srijede, 14. listopada, do nedjelje, 18. listopada, gdje će se susresti s najvišim kineskim dužnosnicima. Tijekom boravka u NR Kini, Predsjednica Republike će se u Pekingu osim sa svojim domaćinom, predsjednikom NR Kine, susrest i s premijerom Li Keqiangom kao i s predsjedavajućim Svekineskog narodnog kongresa Zhang Dejiangom te sudjelovati na “Globalnom forumu o smanjenju siromaštva i razvoju” – kažu u Uredu predsjednice.

Peking, Šangaj, Hong Kong…

Predsjednica neće sve vrijeme boraviti u Pekingu, nego će posjetiti i Šangaj i Hong Kong itd. Sastat će se i s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, kojima bi posao trebao biti ojačavanje gospodarske suradnje dviju zemalja, što inače rezultira višestruko većim uvozom robe iz Kine, negoli obratno.
– Predsjednica će posjetiti i Šangaj gdje će se sastati s gradonačelnikom Šangaja Yang Xiongom te će se u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore susresti s hrvatskim i kineskim gospodarstvenicima. U Hong Kongu, sastat će se s Glavnim upraviteljem Posebne upravne regije Hong Kong Leung Chun-yingom – vele u Uredu predsjednice RH.
Kad predsjednica RH ode u neku stranu državu, obavezno se javi nekim našim ljudima koji žive tamo, a tako će, kako kažu, biti i u Kini.
– Tijekom posjeta NR Kini, Predsjednica će se susresti i s hrvatskom zajednicom u Pekingu te položiti vijenac na Spomenik narodnim herojima na Trgu Tian’anmen. Posjetom Predsjednice Republike NR Kini obilježit će se 10. obljetnica Zajedničke izjave o uspostavi partnerstva u općoj suradnji između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine – najavljuju u predsjedničinom Uredu.
Nadan Vidošević na hrvatsko-kineskom skupu (prije uhićenja) - foto: HGK

Nadan Vidošević na hrvatsko-kineskom skupu (prije uhićenja) – foto: HGK

Nadan Vidošević o kineskom tekstilu

A sad riječ-dvije o gospodarskoj suradnji i utjecaju HGK na gospodarsku suradnju Kine i Hrvatske. Reklo bi se kako o toj suradnji najviše govori podatak otprije par godina sa kinesko-hrvatskog susreta koji je 2013. godine u Zagrebu priredio HGK.
– Buduća gospodarska suradnja dviju zemalja razvijat će se u sklopu suradnje Europske Unije i Kine. Hrvatska je lani u Kinu izvezla roba vrijednih 46 milijuna USD, a uvoz iz Kine bio je 1,476 milijardi USD i ne očekuje se kako bi se međusobni uvoz i izvoz mogao izjednačiti – znalački je tada zaključio Miroslav Karamarković, ondašnji pomoćnik direktorice Sektora za međunarodne odnose HGK.
Imao je što za reći i tadašnji čelnik HGK-e Nadan Vidošević, prije nego li je uhićen zbog raznih malverzacija.
– Hrvatska Kini može biti točka za komunikaciju s europskim prostorom. U prvim kineskim izaslanstvima upućenim u Hrvatsku prevladavali su proizvođači tekstila, a danas su u kineskim izaslanstvima uglavnom predstavnici suvremenih i visokih tehnologija – poučio je o povijesti kineske trgovine Nadan Vidošević.
– Kinezi već znaju za hrvatska maslinova ulja i vina – ustvrdio je tom prilikom Veleposlanik NR Kine u RH Shen Zhifei.
Hrvatsko-kinesko prijateljstvo (izvor: loomen.carnet.hr)

Hrvatsko-kinesko prijateljstvo (izvor: loomen.carnet.hr)

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI