Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
POLITIKA
Predsjednica RH u dragocjenim trenucima odmora između dvije ruke bojanja - foto Facebook

Predsjednica RH za Dan neovisnosti RH u Mađarskoj s Viktorom Orbánom – Z. Milanović:
Nisam znao…

Predsjednica RH u dragocjenim trenucima odmora između dvije ruke bojanja - foto Facebook
Predsjednica RH u dragocjenim trenucima odmora između dvije ruke bojanja - foto Facebook

Predsjednica RH u dragocjenim trenucima odmora između dvije ruke bojanja – foto Facebook

Nacionalni praznik Dan neovisnosti, 8. listopada, dan kada je Hrvatski sabor proglasio neovisnost Hrvatske od sustava bivše SFRJ, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović provest će u Mađarskoj, u posjeti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i kolegama. To javljaju iz Ureda predsjednice RH, gdje preciziraju da će K. Grabar Kitarović u Mađarskoj zapravo boraviti – tri dana, u vrijeme kada iz te države prijete zatvaranjem granica prema Hrvatskoj i Srbiji.

– Na poziv predsjednika Jánosa Ádera, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u službenom posjetu Mađarskoj u srijedu, 7. listopada 2015. te sudjelovati na sastanku šefova država Višegradske skupine u Balatonfüredu u četvrtak i petak, 8. i 9. listopada 2015. godine. Osim sa svojim domaćinom, mađarskim predsjednikom, Predsjednica Republike u Budimpešti će se susresti i s predsjednikom Nacionalne skupštine Lászlóm Kövérom te predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbánom – vele u Uredu predsjednice.

Sa Sveučilišta u vrtić

No naša predsjednica će naći vremena i za jedno predavanje na Sveučilištu Corvinuus u Budimpešti i to na temu: „Hrvatski doprinos srednjeeuropskoj suradnji: vrijeme je za jačanje srednjoeuropskog krila EU-a i NATO-a“. Tema je uistinu zanimljiva, s obzirom da su usljed izbjegličke krize evidentna raslojavanja u EU-i i posebice Srednjoj Europi, te da Mađarska i njezin premijer već tjednima vrlo konkretno kritiziraju Hrvatsku i njezino vodstvo, te da su danima zagorčavali izbjeglicama život zatvarajući granične prijelaze i usmjeravajući ih prema Hrvatskoj. Nakon sveučilišta, predsjednica RH će posjetiti i vrtić.
– U srijedu, 7. listopada, Predsjednica će se susresti s hrvatskim iseljenicima u Veleposlanstvu RH, a u četvrtak, 8. listopada, obići će Hrvatski vrtić, osnovnu školu, gimnaziju i učenički dom u Budimpešti te s djecom i učenicima razgovarati o Danu neovisnosti. Tijekom četvrtka i petka, 8. i 9. listopada u Balatonfüredu, Predsjednica Republike sudjelovat će na sastanku šefova država Višegradske skupine i Republike Hrvatske – poručuje predsjedničina družina s Pantovčaka.
Inače, putovanje predsjednice RH u Mađarsku u jeku svojevrsnih međudržavnih nesuglasica i prijepora, nemalo je iznenadio i premijera Z. Milanovića, koji, kako je rekao, za to nije znao (?).

‘Predsjednici sretan put u Budimpeštu’

– Nisam znao, kao što nisam znao ni za sastanak u New Yorku. I to nije veliki problem jer predsjednik Republike ne može preuzeti ni jednu obvezu koja obvezuje Republiku Hrvatsku, To je bar jasno, a sve drugo je pitanje dojma – kazao je iznenađeni Milanović dodavši kako on ‘svoju predsjednicu države nikada ne bi blatio’.
– Ne radim to ni privatno, niti u kontaktima sa stranim državnicima, a kamoli da okolo dajem dvosmislene izjave, intervjue po njemačkim novinama, kao ljudi iz HDZ-a. To je naprosto nezamislivo. Mi očito imamo potpuno drugačije shvaćanje toga što je država i patriotizam. Ja sam tu dosta staromodan, recimo to tako. Dakle, predsjednici sretan put u Budimpeštu i neka nas dobro predstavlja. Ali, odluke donosi Vlada, ne samo ja, nego i moja Vlada i naša većina u Saboru, 77 i više osoba u Saboru koje će ponovno, nakon ovih izbora, voditi Hrvatsku na putu rasta. Nema povratka na staro – ustvrdio je Zoran Milanović, iskoristivši ovaj potez predsjednice RH u predizborne svrhe.
Unatoč njihovim međusobnim nesuglasicama i pretkampanji za parlamentarne izbore, svejedno se obični građanin Hrvatske teško može načuditi ovakvim nekoordiniranim istupima i nastupima hrvatskih državnika u svijetu. Kao da zbog stranačkih razloga upravljaju s dvije države, a ne s jednom.
I to baš na Dan neovisnosti Republike Hrvatske.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI