Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
POLITIKA
Videoposlanica objavila – izbori su 8. studenog

Videoposlanica objavila – izbori su 8. studenog

Izbori

Videoposlanicom na internetskim stranicama Ureda Predsjednice predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obznanila je javnosti Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora 2015. godine.

– Hrvatice i Hrvati, Hrvatske državljanke i državljani u domovini i svijetu,

Danas sam, sukladno svojim ustavnim ovlastima donijela Odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora.
Odlučila sam da će se parlamentarni izbori održati u nedjelju, 8. studenoga ove godine. Toga dana sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukama. To je dan kad političari vama polažu račune i kad demokracija dobiva puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevni život u sljedeće četiri godine. Osobito želim pozvati najmlađe birače i one koji po prvi puta biraju. Nemojte dopustiti drugima da biraju umjesto vas. Hrvatskoj je potreban vaš svjež pogled i vaše sudjelovanje u najvažnijem činu demokracije.

U središtu izbora upravo ste vi – birači, jer izbornim činom najizravnije sudjelujete u oblikovanju nove hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti. Stoga, izađite na izbore, iskoristite svoje pravo i preuzmite odgovornost. No, pored vas koji imate pravo glasa, ništa manja odgovornost ne leži na sudionicima izbornog procesa: svim kandidatima koji žele biti zastupnici u 8. sazivu Hrvatskoga sabora.
Pozivam sve koji će se natjecati za glasove birača da svečanost demokracije ne pretvore u karneval demokracije. Hrvatska je umorna od bespotrebnih sukoba i jalovih rasprava. Političke stranke, nezavisne liste i samostalne kandidate, stoga pozivam na politički korektna sučeljavanja argumentima o tome kako ćemo zajedničkim naporima, uključivom politikom graditi bolje sutra za sve naše građane. Pritom posebice naglašavam njegovanje kulture dijaloga i duha zajedništva. Došlo je vrijeme napokon ostaviti na miru pepeo prošlosti i okrenuti se zidanju temelja bolje budućnosti. A budućnost je prepuna izazova koji traže usklađeno djelovanje svih društvenih dionika pa i uprezanje svih njihovih različitosti za dobrobit države, jer nalazimo se u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus oko ključnih i strateških pitanja. Natječući se za povjerenje birača ne žrtvujte prostor za prijeko potreban dijalog. Jer samo ozbiljan i odgovoran dijalog može nam omogućiti potrebno zajedništvo u nošenju s izazovima te izgradnji moderne hrvatske države.
Naravno, demokracija živi na zdravoj i kompetitivnoj raspravi u kojoj se poštuju mišljenja drugih. I u ovoj izbornoj utrci od velike će važnosti biti i uloga medija, čija je zadaća biračima pružiti jasne informacije u cilju olakšanja donošenja njihove izborne odluke.
Poštovani predstavnici sedme sile, pero je moćno oruđe, molim vas, odgovorno koristite svoj utjecaj na javnost profesionalno odrađujući svoju ulogu „porote nacije“ u ovoj izbornoj utrci. Vaša uloga u društvu od neprocjenjivog je značaja. Vi oblikujete javno mišljenje i stvarate kritičku, ali afirmativnu građansku svijest. Iskoristite stoga ovu prigodu za svoj prinos jačanju društvene odgovornosti. Medijska sloboda podrazumijeva etičnost i odgovornost.
Drage sugrađanke i dragi sugrađani,
Izađimo na izbore 8. studenoga i oblikujmo budućnost naše domovine – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (POVEZNICA).

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI