Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
POLITIKA
Tomislav Karamarko na nedavnom predizbornom skupu u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Povrijeđeno duševno zdravlje i narušen ugled? – predizborna kampanja je važnija

Tomislav Karamarko na nedavnom predizbornom skupu u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)
Tomislav Karamarko na nedavnom predizbornom skupu u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)
Tomislav Karamarko na nedavnom predizbornom skupu u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije se pojavio pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu na pripremnome ročištu u sudskom sporu koji je pokrenuo protiv Nacionala. Predmet tužbe je, naime, to što je ovaj tjednik itervjuirao nekadašnjeg visokorangiranog oficira Ozne i Udbe, te bivšeg Karamarkovog šefa u Vladi RH Josipa Manolića, koji je ustvrdio da je predsjednik HDZ-a ’80-ih bio suradnik Udbe.   

Riječ je o sporu u kojem Karamarko traži odštetu od 200.001 kune zbog objave autoriziranog intervjua Josipa Manolića u kojem je iznesena tvrdnja da je Karamarko bio suradnik Udbe. Karamarko tvrdi da mu je povrijeđeno duševno zdravlje te narušen ugled. Nova rasprava je, javlja HRT (POVEZNICA), zakazana za 7. prosinca.

Glavni urednik i izdavač Nacionala Berislav Jelinić rekao je da će se glavna rasprava u ovom sporu, koja će se održati 7. prosinca, zaključiti saslušanjem novinarke Orhideje Gaure, koja je intervjuirala Manolića. Naveo je i kako je uložen prigovor na izostanak Karamarka, kojeg je ispričao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, navodeći Karamarkove obveze u predizbornoj kampanji kao razlog nedolaska.

Karamarkov odvjetnik Veljko Miljević izrazio je zadovoljstvo što će se nakon pripremnog ročišta relativno brzo održati glavna rasprava. Navodeći razloge tužbe nakon teksta u Nacionalu, Miljević je naglasio i da je riječ o “jednoj klasičnoj tužbi kakvu pred ovim sudom ima na stotine, odnosno tisuće”, ali i kako se u ovom sporu ne sudi Josipu Manoliću i ne utvrđuje se istinost njegovih izjava. “To će se raditi pred jednim drugim sudom i u drugoj vrsti postupka”, naglasio je Miljević.

Tužbu protiv Nacionala prokomentirao je za HRT i predsjednik HND-a Saša Leković.
Prema njegovim riječima mediji koji prenose izjave relevantnih sugovornika o pitanjima koja su od javnog interesa, ne smiju zbog toga trpjeti nikakve posljedice. “To je osnovno pravilo medijskog prava. Istinitost ili neistinitost izjave gospodina Manolića o gospodinu Karamarku treba dokazivati u postupku protiv Manolića, a ne protiv medija koji je prenio tu izjavu”, kazao je Leković.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI