Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Poplave – plaćamo danak betonizaciji

Poplave – plaćamo danak betonizaciji

Nekoliko trenutaka nakon bujice - kamene kocke koje je voda donijela iz Ulice 29. listopada 1918. (Foto: H. Pavić)

Nekoliko trenutaka nakon bujice – kamene kocke koje je voda iz Ulice 29. listopada 1918. donijela sve do Poljane (Foto: H. Pavić)

Vatrogasci i sve javne službe još uvijek rade na sanaciji šteta od olujnog nevremena s kišom, grmljavinom, jakim vjetrom i tučom koje je sinoć oko 20 sati je zahvatilo Šibenik i čitav šibenski kraj.

Dok Državni hidrometeorološki zavod bilježi 64 litre kiše po metru četvornom u posljednja 24 sata, udruga Šibenik Meteo je na Šubićevcu izmjerila je 94 litre, na mjernoj postaji Šibenik Jug 58, u Vodicama 115, Drnišu 70 litara… Iako to nisu rekordne dnevne količine oborina,  pogubno je bilo to što je najveći dio pao odjednom, između 20 i 21 sat, i to na zemlju koja je kroz posljednja dva tjedna već dobrano bila natopljena kišama i jednostavno nije mogla više primati. Voda je zato nosila sve pred sobom, građevinske elemente, namještaj vrtni i kućni, stabla, kamenje, pa čak i automobile.

Niz vodičku Ličku ulicu bujica je odnijela automobil s vozačicom (Foto: Tris/H. Pavić)

Niz vodičku Ličku ulicu bujica je odnijela automobil s vozačicom (Foto: Tris/H. Pavić)

U Šibeniku je u poplavi stradala i Gradska knjižnica Jurja Šižgorića. Ravnatelj Vilijam Lakić kaže da su se u prostoru knjižnice i  ranije događale manje poplave, a ovaj put je uslijed vodenog nanosa pukla staklena stjenka koja je prostor štitila, te su posljedice ne samo šteta na objektu, već i na knjižničnoj građi.

Gradska knjižnica Jurja Šižgorića (Foto: Grad Šibenik)

Gradska knjižnica Jurja Šižgorića (Foto: Grad Šibenik)

Najteže je ipak bilo u Tribunju i Vodicama. Ljudi su čitav dan spašavali imovinu.

–  Padala je kiša, lagano je sipilo. Mislili smo pada kiša pa šta, stati će. Međutim, najednom je pred vrata došla bujica. Krenuli smo spašavati stvari, električne aparate, iznositi, dizati ih na više položaje… Bez uspjeha. Bilo je prebrzo. To su bili slapovi Krke. Ništa nismo mogli, pa smo uskoro odustali – ispričao nam je Ivica Baljkas dok je u ronilačkom odijelu pokušavao ispumpati vodu iz garaže i stana u Ulici Primorske čete u Vodicama.

Ulica Primorske čete u Vodicama (Foto: Tris/H. Pavić)

Ulica Primorske čete u Vodicama (Foto: Tris/H. Pavić)

Od aparata je spasio samo televizor. Šteta je, kaže, potpuna. U uređenje stana potrošio je 50.000 eura i sve mu je to propalo.
–  Gledajte, ja sam ovaj stan ovdje kupio prije šest godina. Ovakvih poplava tada nije bilo, jer da je bilo, drugačije bi se danas gradile kuće. Dogodilo se to da su na mjestu krša, suhozida, gomila, maslinika, vinograda i polja sagradili kuće i da se betonirana površina svake godine sve više i više širi. Sagradili su ovdje gore i trgovačke centre. Tu su Lidl, Plodine, Djelo i niz drugih trgovačkih centara i svake godine se sagradi još koji i oko njega deseci tisuća metara parkirališnog prostora. Sva ta kiša koja padne na ta ogromna parkirališta mora negdje otići. Tražeći najbliži put do mora završi u mom dnevnom boravku – kaže Baljkas. Nezaustavljivu betonizaciju, kaže, nije pratio razvoj komunalne infrastrukture, niti se vodilo računa o odvodnji oborinskih voda i to se danas osvećuje.

Ivica Baljkas u svojoj garaži u Uliciu Primorske čete u Vodicama (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivica Baljkas u svojoj garaži u Uliciu Primorske čete u Vodicama (Foto: Tris/H. Pavić)

U Šibeniku su nakon kiše prometnice bile zatrpane teškim kamenim kockama koje je nanosila bujica, a ceste su uništene ili naplavljene i čitave diljem Šibensko-kninske županije. Centar 112 javlja da je zaprimio je više od 550 poziva građana koji su zatražili pomoć. Vatrogasci su samo tijekom noći imali 115 tehničkih intervencija na ispumpavanju kuća, stanova, podruma, konoba i garaža, a posao su nastavili i tijekom čitavog četvrtka. Najviše intervencija bilo je u Vodicama, Srimi, Tribunju, Tisnom i Šibeniku, ali i na području Drniša, Knina, Pirovca, Srime, Zatona, Rasline, Skradina i Đevrska. Na terenu su još uvijek sve raspoložive vatrogasne snage. Ako već nismo ulagali u uređenje sustava odvodnje oborinskih voda, ulagat ćemo u motorne pumpe. Zanimljivo da se usred nevremena, u 03:23 sati u noći, dogodio i jedan požar. Na šibenskim Vidicima izgorjeli su automobil i četiri motocikla. Zbog obilnih kiša je voda u vodovodnoj mreži je i dalje zamućena i nije za piće, a bilo je i problema s opskrbom električnom energijom. Bez struje su bili dio Podina, Vrsno, Boraja, Lepenica, Gornje Protege, Rončevići, Danilo Biranj, Danilo Kraljice, Ercezi, Stančići, Jasenovo, Stupin Čeline i otok Kaprije.

Tišnjanska Dubrava (Foto: Tris/H. Pavić)

Tišnjanska Dubrava (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI