Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
POLITIKA
Božo Petrov (Printscreen HRT)

Petrov:
‘Ako može Metković, može i Hrvatska’

Božo Petrov (Printscreen HRT)
Božo Petrov (Printscreen HRT)

Božo Petrov (Printscreen HRT)

Gost Aleksandra Stankovića u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva  bio je Božo Petrov, nezavisni gradonačelnik Metkovića i prvi čovjek platforme nezavisnih lista Most.

U svakoj izbornoj jedinici prema anketama prelazimo prag, a naš je rejting u uzlaznoj putanji – rekao je Petrov, koji je uvjeren je da će na izborima osvojiti najmanje 10 mandata.

Nije ga iznenadila ovakva velika popularnost Mosta, jer, kaže,  trude se već godinu dana povezati sve nezavisne da se konačno stvori treći blok, alternativa internesnoj skupini HDZ-SDP-a. Ako bude trebalo preuzeti odgovornost, Most je spreman sudjelovati u Vladi – rekao je Petrov. Njihov preduvjet za to je pisano obećanje o reformi javne uprave i državnih tvrtki dovođenjem profesionalnog menadžmenta, koji bi bili imenovani putem javnih natječaja, moguće i međunarodnih. Potrebna je, kaće, prvenstveno reforma javne i lokalne uprave, koja može započeti odmah, s 1400 državnih tvrtki. Iduće je racionalizacija državnog proračuna. Petrov je kazao kako se državni proračun može racionalizirati, kao i u Metkoviću – ne brisanjem određenih stavki, nego redizajniranjem svih stavki, rezanjem luksuza. Na pitanje je li spreman na rezove stavki koje čine 80 posto proračunskog troška, plaće, mirovine, zdravstvo, školstvo i kamate, Petrov je odgovorio potvrdno. – Da, mi ne možemo živjeti na dug konstantno. Imate situaciju gdje vam cure sredstva na sve strane – rekao je Petrov.

Stanković je Petrova pitao da mu objasni kako će racionalizirati proračun, u koji uprihodimo godišnje 105 milijardi kuma, a potrošimo 120 milijarda, kad je 80 posto proračuna unaprijed određeno za plaće, mirovine, zdravstvo, školstvo… – To se može napraviti. Bitno je promijeniti javnu i lokalnu upravu, ali što je najvažnije iz niza rezova može se napraviti da tih 15 milijardi deficita nestane. Unutar tih stavki može se naći prostor za racionalizaciju, ali za to je potrebno provesti detaljnu analizu – rekao je Petrov.

On smatra kako plaće u javnom moraju biti na razini plaća u privatnom sektoru. Na upit smatra li demagogijom predlagati plaće ministara i saborskih zastupnika, kad se čak i ukidanjem tih plaća može uštedjeti samo 47 milijuna kiuna. – Ne nije demagogija. To je potez kojim govorite da se reforme trebaju provoditi od vrha do dna. Ja pozdravljam svaki tak potez i u tom smislu smo mi govorili da treba smanjiti broj zastupnika, nismo to govorili jer smo smatrali da će Hrvatska time izvući deficit, ali treba se pokazati da smo apsolutno svi spremni na reforme.

-Ako će se to raditi i drugim djelatnicima i namještenicima da, slažem se sa smanjivanjem plaća zastupnika i ministara – rekao je Petrov, primjijetivši zajedno sa Stankovićem da o tome govori Tomislav Karamarko, koji se nije baš iskazao radom u Saboru.

Na pitanje koja će skupina građana u reformamam najviše ispaštati odgovorio je – svi, a da je sustav dosad favorizirao bogatije. – Ne treba ‘oderati’ one koji zarađuju. Država upravlja sa 65 posto BDP-a – treba privatizirati tvrtke koje nisu od strateških interesa, a ne one poput Hrvatskih voda i šuma. Ne treba privatizirati, smatra Petrov, ni HAC, jer on ostvaruje respektibilan prihod. Dodao je kako su u Metkoviću umanjili financiranje nekim udrugama i sportskim društvima. Također je dodao kako vjeruje da će Crkva biti otvorena za pregovore o tom pitanju.

Za rješenje kredite u švicarcima smatra da će pasti će na Ustavnom sudu, jer je Vlada donijela zakon preko koljena i na temelju medijskog rata.  – Zanima me da su razgovori s bankarima bili live prijenos – kako bi dogovor završio. Banke se moraju uključiti i prihvatiti dio troška –  mišljenja je Petrov koji se zalaže za to da se pomogne dužnicima koji su podigli kredit na svoju prvu nekretninu.

Petrov kaže da je njegova referenca Metković i da će bez obzira na sve i dalje ostati gradonačelnik. Nu2 možete pogledati u Emisijama na zahtjev HRT-a (POVEZNICA).

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI