Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA
Petar Baranović (Foto: TRIS)

Petar Baranović:
Hoćemo li saznati tko je kriv za stanje u Jadranskoj banci?

Petar Baranović (Foto: TRIS)

Potpredsjednik Narodne stranke Reformisti i saborski zastupnik osvrnuo se na najavljenu sanaciju Jadranske banke.

Petar Baranović (Foto: TRIS)

Petar Baranović (Foto: TRIS)

– Ima li ministarstvo financija namjeru dati jasan odgovor i napraviti detaljne analize te podastrijeti hrvatskoj javnosti informaciju kako je došlo do ovakvog stanja u Jadranskoj banci? Odnosno, kako je moguće da u zemlji u kojoj kompletni bankarski sekotr već dugi niz godina bilježi značajne dobitke, jedna banka može biti dovedena u situaciju da ima više od 300 milijuna kuna kumulativnog gubitka i da joj ukupne obveze za 25 milijuna kuna prelaze imovinu? – zapitao se na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Šibeniku Petar Baranović, potpredsnjednik Narodne stranke Reformisti i saborski zastupnik.
Baranović je naglasio da pozdravlja odluku države da sanira šibensku Jadransku banku. – Drago mi je da se konačno dogodio slučaj u kojem državna vlast povlači potez koji je u interesu Šibenika.
Ali…
– Koji su to poslovni potezi u proteklim godinama doveli Jadransku banku u ovakvu situaciju, kolika je i čija je odgovornost uza takvo stanje? – nastavio je s pitanjima Baranović. – Što su radile hrvatske institucije, pogotovo kada se zna da je posljednjih godina bilo kontroverzi oko poslovanja banke.
Država će, procjenjuje se, Jadransku banku sanirati sa 100 milijuna kuna. Tu cifru Baranović analizira:
– Tvrdnja da se to ne radi sa sredstvima hrvatskih poreznih obveznika je neopotpuna, odnosno irelevantna, jer se banka sanira novcem koje uplaćuju sve hrvatske banke u posebni fond, a koji se zapravo namiče tako što građani plaćaju kao usluge bankama. To ipak dakle u konačnici plaćaju hrvatski građani – istaknuo je na kraju Baranović.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI