Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
Sport
Oproštaj pobjednika ‘jedriličarskog Wimbledona’ na sutrašnjem dvobojskom jedrenju u Šibeniku

Oproštaj pobjednika ‘jedriličarskog Wimbledona’ na sutrašnjem dvobojskom jedrenju u Šibeniku

JK Val iz Šibenika u suradnji s Wave sailing centrom organizira dvodnevnu regatu dvobojskog jedrenja, međunarodnog ranga 4, koja se boduje za svjetsku ljestvicu. Prvi start je u subotu, 31. studenog (10.30 sati), pred šibenskom rivom.

Natjecateljsko-organizacijska okosnica match race regate ovog vikenda u Šibeniku: Tomislav Bašić, Žana Karabatić i Teo Piasevoli

Natjecateljsko-organizacijska okosnica match race regate ovog vikenda u Šibeniku: Tomislav Bašić, Žana Karabatić i Teo Piasevoli

– Prijavilo se osam posada, a start prvog dvoboja je u subotu u 10.30 sati. Četiri najbolje posade ulaze u nedjeljno polufinale, a ukupni pobjednik znat će se nakon finala. Za mjesec dana je regata ranga 3, dok će 2016. biti još bogatija ne samo za dvobojska jedrenja, već i flotna, a organizirat ćemo i razne tečajeve – ukratko je izložio kratkoročne i dugoročne planove vezane za Šibenik i match race jedrenje Teo Piasevoli, član JK Val i jedan od organizatora “Autumn match race”, međunarodne dvoboj-regate.
Za sve vas/nas koji volimo gledati jedrilice, ali pojma nemamo o pravilima (i čudimo se kako netko sa 10., 22., 15. i 8. mjestima u četiri plova može na kraju biti pobjednik regate) nekoliko naputaka:
– u match raceu nema plovova i ukupnih zbrajanja, ovdje se jedri “jedan na jedan”, postoje kvalifikacije, polufinala i finala, pa tko prvi dođe, taj je prvi;
– jedna utrka traje u prosjeku 15 minuta, radi se o dinamičnom i kontaktnom sportu s puno konfliktnih situacija;
– suci znaju biti presudni faktor, jer pažljivo prate tko se tijekom utrke ogriješio o (iznimno detaljna) pravila, pa se na kraju donese konačna presuda – stoga se ova disciplina zna nazivati i “jedrenjem za zelenim stolom”;
– cijela priča krenula je od čuvene regate America’s Cup;
– ako osvojite prvo mjesto u World match race cupu to je – u tom svijetu – isto kao da u tenisu osvojite Wimbledon.
E baš je taj World cup osvojio Tomislav Bašić, predvodnik TB racing teama, jedriličar koji se danas također ukazao na konferenciji za novinare u prostorijama JK Val. – Svi olimpijski pobjednici ili osvajači svjetskih prvenstava prije ili kasnije završe na match raceu, ukoliko žele prijeći u profesionalni svijet jedrenja ili završiti na America’s Cupu.
Prizor s prošlogodišnje match race regate u Šibeniku

Prizor s prošlogodišnje match race regate u Šibeniku

– U ovom načinu jedrenja testiraju se sva jedriličarska pravila, raspravlja se oko svih segmenata utrke. Zato je match race, odnosno dvobojsko jedrenje, specifična kategorija u odnosu na ostale jedriličarske kategorije, poput jedrenja oko bova ili off shore jedrenja na duge rute – ističe Bašić, koji je u ovoj vrsti jedrenja preko dvadeset godina, a prve zapažene rezultate napravio je kao član ACI match race tima, od 1996. do 2000. godine.
Tomislav Bašić imao je danas i “svečanu” objavu: – Ovo je posljednja regata našem timu! Naime, ove je godine jedna švedska kompanija otupila World match race tour, kao platformu za promociju svojih katamarana. To je odlična vijest za sport, ali cijela priča premašuje naše financijske mogućnosti, jer bismo trebali nabaviti katamaran i krenuti u jednu sasvim drugu razinu treninga. Ne možemo se boriti za vrh ako nemamo jednako dobre brodove kao i konkurencija.
Dakle, poziv Šibenčanima glasi: dođite u subotu, 31. studenog u 10.30 sati, na šibensku rivu pogledati tim pobjednika “jedriličarskog Wimbledona” i jedanaestu posadu na svjetskoj rang-ljestvici match racea na djelu. Posljednji put.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI