Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Snimanje spota za akciju #menivrijedno obavljeno je u OPG-u Peace u Brištanima

NP Krka:
Izložba ‘Niz Krku’ i akcija ‘#menivrijedno’

Snimanje spota za akciju #menivrijedno obavljeno je u OPG-u Peace u Brištanima

U utorak, 20. listopada u 18 sati, u galeriji Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ Šibenik bit će predstavljena izložba ‘Niz Krku’, a najavljena je i video-akcija ‘#menivrijedno’.

Snimanje spota za akciju #menivrijedno obavljeno je u OPG-u Peace u Brištanima

Snimanje spota za akciju #menivrijedno obavljeno je u OPG-u Peace u Brištanima

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, u utorak, 20. listopada u 18 sati, u galeriji Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik bit će predstavljena izložba „Niz Krku“. Izložba „Niz Krku“ sadrži šesnaest fotografija koje su Ivo Čulav i Nikica Stošić snimili 1964. godine tijekom spusta na splavi niz rijeku od Knina do Skradinskog buka. Fotografije je izabrao i za izložbu pripremio filmski snimatelj Davor Šarić.

Pedeset i jednu godinu poslije, te su fotografije istinsko svjedočanstvo jednog vremena i rijeke Krke duž cijelog njezina toka iz vremena prije proglašenja nacionalnog parka, koje nam je ostavljeno u naslijeđe zahvaljujući entuzijazmu i smjelosti tih avanturista. Izložbu će predstaviti sudionici „pustolovine“: Ivo Čulav, Nikica Stošić, Ivica Širinić i Josip Ungarov, a druženje autora fotografija s građanima nastavit će se u 18.30 u multimedijalnoj dvorani Knjižnice.

Druga ovotjedna akcija NP Krka vezana je uz promotivnu kampanju pod nazivom #menivrijedno, koju je u okviru Projekta integracije u EU Natura 2000. u rujnu 2015. pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Riječ je o projektu koji stavlja naglasak na važnost investiranja u zaštićena područja, kako u svrhu očuvanja prirodnih bogatstava, tako i u cilju poticanja razvoja lokalnog gospodarstva i otvaranja zelenih radnih mjesta. Upravo u cilju jačanja suradnje i poticanja lokalnog stanovništva, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ od jeseni 2014., kroz edukaciju i interaktivne radionice, održava Susrete tradicijskih poljoprivrednih proizvođača i gospodarstvenika koji uz Krku žive i/ili rade, rezultat kojih je i manifestacija Krkin zeleni stol.

Pozitivnu interakciju parkova Hrvatske i lokalnog stanovništva kroz zaštitu prirode i investicijska ulaganja Ministarstvo zaštite okoliša i prirode prikazat će kroz četiri promotivna filma, koja su se osim u NP „Krka“, snimala u NP „Kornati“, NP „Sjeverni Velebit“ i PP „Kopački rit“.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI