Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KULTURA
Petar Trebotić i Slave Lukarov - konferencija za novinare Supertoona (Foto: Tris/H. Pavić)

Novi projekt šibenskog festivala animacije:
Ljeti Supertoon, a zimi svi europski festivali

Petar Trebotić i Slave Lukarov - konferencija za novinare Supertoona (Foto: Tris/H. Pavić)
Petar Trebotić i Slave Lukarov - konferencija za novinare Supertoona (Foto: Tris/H. Pavić)

Petar Trebotić i Slave Lukarov – konferencija za novinare Supertoona (Foto: Tris/H. Pavić)

Međunarodni festival animacije Supertoon grad Šibenik pretvara u stjecište europskih festivala animacije i centar u kojem će se tijekom čitave godine prezentirati najbolja dostignuća europskog i svjetskog animiranog stvaralavaštva. Projekt međufestivalske suradnje koji će u Šibeniku tijekom zimskih mjeseci u goste dovoditi  europske festivale animiranog filma najavili su na današnjoj konferenciji za novinare direktori Supertoona Petar Trebotić i Slave Lukarov.

 – Ovogodišnjim Supertoonom uspjeli smo napraviti ono što smo zacrtali i zadovoljni smo što je festival otišao za još jednu stepenicu iznad onoga što smo pokazali prethodne godine. No, od samog našeg početka želja nam je bila da naš festival ne bude samo tjedan dana crtanog filma, da ne bude samo jedna točka u kulturno-turističkoj ponudi  Šibenika, već da to bude projekt koji će sustavno raditi na razvoju i obrazovanju publike, koji će buditi interes prema tom vidu umjetnosti i razvijati ga – rekao je Petar Trebotić, najavljujući kako će Supertoon, nakon vlastitog gostovanja po brojnim festivalima Europe, europske festivale dovesti u Šibenik. I to u upravo vrijeme kada grad oskudijeva u bilo kakvim zbivanjima.

– Naš plan je da od siječnja 2016. svaki mjesec u gradu napravimo jedan vikend animacije. I to na način da radimo projekcije filmova, radionice animacije za djecu, studente i odrasle, te gostovanja škola anmacije i autora animiranih filmova – rekao je Lukarov.

Za nekoliko prvih mjeseci već je zaokružena financijska konstrukcija, a za nastavak se čeka okončanje natječaja na koje je projekt prijavljen.  – Prvih par mjeseci mi smo našli financije s naše strane, prijavili smo to na fondove i očekujemo da će biti pokrivena cijela godina. Grad Šibenik je stao iza tog projekta, tako da mislim da s tim neće biti problema, a o obimu projekta, odnosno koliko će to trajati, dva, tri ili četiri dana, hoće li biti jedna, dvije ili više radionica, da li će dolaziti selektori programa ili ćemo raditi konferencijske veze, o tome ćemo kad budemo imali rezultate svih natječaja na koje smo se prijavili – rekao je Lukarov.

– Osim radionica, koje bi bile dvodnevne i trodnevne, planiramo prikazivati filmove s raznih festivala animacije prvenstveno iz europskih zemalja prvenstveno, ali ne isključivo. Kako je Supertoon član inicijative europskih festivala Cartoon Dior, s njima razvijamo program gdje bi postojala razmjena festivalskih programa preko cijele godine. Ukratko, tu su festivali hrvatski, slovenski, rumunjski, bosanski, češki, poljski, mađarski, francuski, kosovski, ciparski… Mislim da će se inicijativa proširiti na sve zemlje Europe, odakle ćemo mi preko godine u Šibenik donositi izbor najboljih ostvarenja.. Publici nećemo nuditi nekakav slučajni izbor, nego najbolje. Želja nam je da dovedemo i selektore tih festivala, kao i same autore filmova, da oni u izravnom kontaktu publici u Šibeniku približe svijet animacije – rekao je Lukarov.

Za siječanj i veljaču već je dogovoreno  gostovanje poljskog Stop Trik festivala (POVEZNICA) i Primanime iz Mađarske (POVEZNICA). Supertoon u gostima (Foto H. Pavić) (9)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI