Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
POLITIKA
Na 71. obljetnicu oslobođenja antifašisti Vodica poručuju: ‘Crnokošuljaši neće proći’

Na 71. obljetnicu oslobođenja antifašisti Vodica poručuju:
‘Crnokošuljaši neće proći’

Josip Zanze - konferencija za novinare UABA Grada Vodica (Foto H. Pavić)

Josip Zanze – konferencija za novinare UABA Grada Vodica (Foto H. Pavić)

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodica čestita svim građanima Šibensko-kninske županije 71. obljetnicu oslobođenja od Fašizma u II. sv. ratu i poziva na obilježavanje tog događaja u nedjelju u Vodicama.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik UABA Grada Vodica Josip Zanze podsjetio je na važnost antifašizma za opstojnost hrvatskog naroda i države, te upozorio na pogubnost zaborava, posebno relativiziranja povijesti koje je na djelu posljednjih godina. – Nikad ne smijemo zaboraviti da je antifašizam u temeljima nove hrvatske države. To je zapisano u hrvatskom Ustavu, u čijim su izvorišnim osnovama nabrojane povijesne ĉinjenice na kojima počiva pravo hrvatskog naroda na punu državnu suverenost. Jedna od njih je, u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata, izražena nasuprot proglašenju NDH 1941., u odlukama ZAVNOH-a 1943., a potom i u Ustavu Narodne Republike Hrvatske 1947. i 1974. godine – rekao je Zanze ističući kako je antifašizam danas svakako želja za još većom demokracijom, još višom zaštitom ljudskih prava i sveopćim prosperitetom svih građana Hrvatske.

– Hrvatski narod je crnokošuljašima svih fela, boja i nacija znao uvijek reći ne, nećete proći. Tako im i mi s ovoga mjesta poručujemo, bez dvojbe i promišljanja: Crna gospodo No Pasaran. Crnokošuljaši nisu nikad nigdje do vijeka pjevali svoje pjesme pa neće ni kod nas – rekao je Zanze.

Uz čestitku, Zanze podsjeća da su Vodice oslobođene 1. studenog 1944. godine, Šibenik 3. studenog, Drniš 4. , a Knin nakon jednomjesećene bitke tek 4. prosinca 1944. godine, a da su ovdašnji ljudi sudjelovali  i u najvećim bitkama narodnooslobodilačkog rata na području čitave nekadašnje države. Antifašisti Vodica pozivaju sve građane kojima je na srcu antifašistička borba da dođu u Vodice 01. studenog u 10 sati na polaganje vijenaca pod spomenikom palim antifašistima na rivi.

– Bez antifašizma Europa nije Europa, a Hrvatska, bez njega, ne bi bila Hrvatska – poručuje Zanze i poziva Vodičane, Šibenčane i druge da se ne srame, već da slave ulogu svojih starih u slavnoj hrvatskoj atifašističkoj epizodi iz Drugog svjetskog rata.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI