Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Digao ruke od vođenja stranke  (Foto: H. Pavić)

Listanje izbornih lista:
Pala i prva ostavka, A. Kulušić “abdicirao”

Digao ruke od vođenja stranke (Foto: H. Pavić)
Digao ruke od vođenja stranke  (Foto: H. Pavić)

Stranka je digla ruke od njega i on od stranke, tako da više neće dizati ruku u Saboru (Foto: Tris/H. Pavić)

Ante Kulušić, neprikosnoveni šef HDZ-a Šibensko-kninske županije, čovjek koji je na svom lokalnom prostoru godinama “žario i palio”,  poslije više od dva desetljeća doživio je poraz. Na HDZ-ovoj listi za Sabor, u matičnoj 9. izbornoj jedinici, nije bilo mjesta za njega.  Došli su neki novi ljudi, htio to sebi priznati ili ne, a Kulušić je poruku shvatio i trenutno podnio ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a.

– Ako stranka više nema povjerenje u mene, red je da joj ne smetam i da se sklonim onima koji uživaju veće povjerenje i imaju veći autoritet u stranci. Ali, u tom slučaju oni moraju preuzeti i odgovornost za izborni rezultat – kazao je Kulušić u trenutku “abdikacije”.

Zanimljivo je da su imena kandidata sve do posljednjeg trenutka ostala tajna za sve osim vrha HDZ-a. Kulušić je, kako saznajemo od njegovih prijatelja i kolega, još u ponedjeljak ujutro čvrsto vjerovao kako je njegovo mjesto na listi u 9. izbornoj jedinici neupitno. Neki kažu kako ih je uvjeravao da je jedini on siguran od svih šibensko-kninskih “zajedničarskih” snaga. Čak ni Josipa Rimac nije sigurna, navodno je govorio, ali ja jesam. Pokazalo se da je bio u krivu. Jer, Josipa Rimac je zasjela na poziciju broj 2, slijedeći nositelja liste, predsjednika stranke Tomislava Karamarka. Za Kulušića nije bilo rezervirano ni zadnje mjesto, ono pod brojem 14.

Rimac, Pauk, Jakelić – šibensko-kninski trio za Sabor

Osim Josipe Rimac, bivše kninske gradonačelnice koja je angažirana kao direktorica HDZ-ove kampanje na ovim parlamentarnim izborima, svoje mjesto na listi, kad je riječ o šibenskim akvizicijama, našli su još župan Goran Pauk i rogoznička načelnica općine Sandra Jakelić. Otpali su skradinski gradonačelnik Nediljko Dujić, vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev i dosadašnji čelnik ŽO HDZ-a Ante Kulušić, koji su također bili službeno predloženi od ŽO HDZ-a.

– Za mene je to moralni čin i ništa ni više ni manje od toga. Ne mogu ja voditi izbore ako mi stranka ne vjeruje. Red je da ih vodi i za njih preuzeme odgvornost onaj tko to povjerenje vodstva stranke uživa – pomalo rezignirano će Kulušić. Točno je da je očekivao svoju kandidaturu, smatra da je to i zaslužio rezultatima koje je stranka pod njegovim vodstvom imala, ali odluka je odluka, on to poštuje i odstupa.

– Naravno, to ne znači da odlazim iz stranke. I dalje ću raditi za HDZ i uvjeren sam da ćemo pobijediti ovu neuspješnu Kukuriku vladu. Samo više neću biti predsjednik ŽO HDZ-a. To mjesto prepuštam drugima, kao i odgovornost za izbore koji su pred nama – kaže, ne krijući da je iznenađen odlukom stranačkog vrha koji mu je presudio.

Karamarkova osveta “Kuli” ?

Neki će u ovoj epizodi prepoznati neku vrst osvete  Tomislava Karamarka koji nije bio prvi Kulušićev izbor svojedobno na unutarstranačkim izborima, kada je “Kula” podržao Jadranku Kosor za novu šeficu HDZ-a. No, brzo se prestrojio kad je Kosorova poražena i stavio na raspolaganje Karamarku. Stoga, teško da bi događaj od prije nekoliko godina mogao biti ključ za sastavljanje HDZ-ove liste u 9. izbornoj jedinici koju nosi sam stranački prvak, Tomislav Karamarko.

Ostat će zabilježen, kao svojevrsni kuriozitet, i pokušaj predsjednika Udruge osnivača HDZ-a u Šibeniku Ivice Bratića, da se pokuša probiti na listu za Sabor. Navodo je za to imao potporu šibenskih, gospićkih i zadarskih osnivača. Ali ne i Karamarka…

Svakako, po odabiru kandidata, pogotovo iz Šibensko-kninske županije, moglo bi se kazati da je u HDZ-u na djelu lagana smjena generacija. Josipa Rimac odskočila je previsoko, uz rame sa šefom HDZ-a, a govori se da bi, pobijedi li stranka na izborima, bivša kninska gradonačelnica koju više od godinu dana istražuje USKOK, mogla i u izvršnu vlast. Spominje se čak i mjesto potpredsjednice vlade, eventualno ministrice socijalne skrbi…

Utješni nogomet

Sandra Jakelić od stranačke anonimke preko noći postaje stranačka elita. Kako i zašto, to malo tko u Šibeniku znade reći, a u kuloarima se štošta govori. No, nesporno je novo lice HDZ-a, iako već neko vrijeme vodi općinu Rogoznica, ali nije baš bila pod svjetlima reflektora.

I treća šibenska uzdanica HDZ-a za zastupničku plaću, župan šibensko-kninski Goran Pauk, zapravo je promoviran kao siguran izborni kandidat još na predizbornom skupu stranke na šibenskom Baldekinu kada ga je osobno, Tomislav Karamarko, pred nekoliko tisuća okupljenih članova i simpatizera, apostrofirao kao domovinskog junaka kiteći ga “tuđim perjem” (obadva, oba su pala, slavni usklik pok. Filipa Gaćine, Karamarko je pripisao Pauku). Ovog puta čast da sjedi među privilegiranim narodnim “deputatima” Pauk sigurno neće odbiti, a niti prenijeti na koga od kolega. U zadnjem sazivu Sabora svoje mjesto u Saboru ustupio je vodičkoj kolegici Branki Juričev Martinčev. Sada ga iz Sabora mogu katapultirati samo u izvršnu vlast…

Anti Kulušiću za utjehu ostaje Hrvatski nogometni savez. Gdje obnaša dužnost potpredsjednika. Osim ukoliko Karamarku, na tragu obećanja kako neće dozvoliti propadanje Hajduka, ne padne na pamet isušivati onu Jovanovićevu (Željka Jovanovića) nogometnu močvaru ( HNS), e da bi spasio ” bile” koji s “nogometnom vladom” ratuju već nekoliko godina. A tada, nekoć svemoćnom Kulušiću ni ta sinekura ne bi ostala…

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI