Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
EKOLOGIJA / KULTURA / UKRATKO
Izložba ‘Industrijska arhitektura na rijeci Krki’ u Šibeniku

Izložba ‘Industrijska arhitektura na rijeci Krki’ u Šibeniku

U povodu Mjeseca hrvatske knjige, 15. listopada u 19 sati, u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ bit će predstavljena izložba ‘Industrijska arhitektura na rijeci Krki’.

151009_knjiga2-702x336
Izložbu „Industrijska arhitektura na rijeci Krki“, autorica Nataše Zaninović, Nataše Mučalo i Gordane Gorete, otvorenu i kao stalni postav u vodenici na Skradinskom buku u prigodi obilježavanja 120. obljetnice puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki, građani će moći razgledati na prvom katu Knjižnice do 28. listopada.
Tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je „svjetlost“. Naime, Opća skupština Ujedinjenih naroda 2015. godinu proglasila je Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu, radi podizanja svijesti javnosti o važnosti znanosti o svjetlosti, optike, i njezine primjene. Ujedinjeni narodi prepoznali su važnost tehnologija zasnovanih na svjetlu za promicanje održivog razvoja i pronalaženje rješenja za globalne izazove u energiji, obrazovanju, poljoprivredi i zdravlju. Svjetlost ima vitalnu ulogu u našem svakodnevnom životu te je stoga važno znanstveno multidisciplinarno područje u znanosti 21. stoljeća. Revolucionarna je za medicinu, otvorila je put međunarodnoj komunikaciji preko Interneta, te je i dalje u središtu povezivanja kulturnih, ekonomskih i političkih aspekata modernog društva.
S obzirom na to da je Vijeće Europe 2015. proglasilo i godinom Europske industrijske i tehničke baštine, izložba „Industrijska arhitektura na rijeci Krki“, koja tematizira pretvaranje vodene snage rijeke u električnu energiju izgradnjom industrijskih postrojenja na Krki, višestruko je pogodna za predstavljanje tijekom 2015.
Zbog širine područja koje obuhvaća, od industrijalizacije, izgradnje pogona za proizvodnju izmjenične struje i uređaja za njezin prijenos i distribuciju, do zaštite i očuvanja prirode i održivog razvoja, izložba će biti postavljena i u Tehničkom muzeju u Zagrebu, u povodu Svjetskog dana voda, koji se obilježava 22. ožujka, a očekuju je gostovanja i u riječkom i osječkom arhivu.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI