Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
POLITIKA
500.000 kuna vrijedna dokumentacija nove bolnice (Foto: Tris/H. Pavić)

Idejno rješenje i bezidejna predizborna kampanja

500.000 kuna vrijedna dokumentacija nove bolnice (Foto: Tris/H. Pavić)
500.000 kuna vrijedna dokumentacija nove bolnice (Foto: Tris/H. Pavić)

500.000 kuna vrijedna dokumentacija nove bolnice (Foto: Tris/H. Pavić)

Je li Šibenska bolnica trebala potpisati Ugovor o provedbi javnog  natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Nove bolnice Šibensko–kninske županije? Nakon niza proturječnih informacija, konačno se o ovom pitanju oglasilo i Društvo arhitekata Šibenika.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk je i prije samog potpisivanja tvrdio da takva dokumentacija za novu bolnicu odavna izrađena, a nakon potpisivanja, te javnog obračuna priopćenjima s političkim rivalom Frankom Vidovićem (Priopćenje1, Priopćenje2Priopćenje3Priopcenje4), čiji sadržaj nije pristojno  čitati naglas,  novinarima je predočio svu do sada izrađenu, 500.000 kuna vrijednu dokumentaciju za gradnju nove bolnice, a koja, po njemu, ‘zapravo predstavlja idejno rješenje’. Zato je ugovor za raspisivanje  natječaja za izradu idejnog rješenja nove šibenske bolnice što su ga potpisali sanacijski upravitelj dr. Marin Paić i arhitektica Silvana Čelar u ime Društva arhitekata Šibenika, po njemu, bio  bespotreban. Novinarima je pokazo dokument „Programske smjernice i kapaciteti za dimenzioniranje bolnice“ iz 2007. godine koji je izradila tvrtka 3L iz Zagreba, te Instalacijski program iz 2011. godine i Arhitektonsko – građevinski program. No, ne i idejno rješenje.

– Sporan je način rada bolnice i raspisivanje nepotrebnih natječaja i uključivanje cijelog projekta u predizborne svrhe – zaključio je župan, na što je na koncu reagirala i struka, Društvo arhitekata Šibenika (DAŠ).

– Obzirom da je Šibensko – kninska županija u dosadašnjim pripremama izvršila sve analize i izradila potrebne programe, ali ne i idejno rješenje nove bolnice Šibensko-kninske županije, te se odredila lokacija iste koja je uvrštena u GUP Grada Šibenika, sazrjeli su svi uvjeti za dobivanje najpovoljnijeg idejnog arhitektonsko – urbanističkog rješenja sukladno pravilima struke i javne nabave, a to je raspis javnog arhitektonsko–urbanističkog natječaja. Za ovako važan strateški projekt  na nivou Republike Hrvatske, to je i preporuka Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatske komore arhitekata i resornog Ministarstva.  Budući da je Društvo arhitekata Šibenik ovlašteni provoditelj natječaja od strane Hrvatske komore arhitekata, te s obzirom da županijska Društva arhitekata u pravilu provode natječaje za lokalitete u svojoj županiji, DAŠ je sukladno važećem Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutrašnjeg uređenja i uređenja krajobraza ugovorio provedbu natječaja sa Općom bolnicom Šibenik – stoji u priopćenju koje potpisuje arhitekt Marko Paić, predsjednik DAŠ-a (PRIOPĆENJE – Bolnica).

Ako ikada završi predizborna kampanja, ostaje za nadati se da će i politika o bolnici ponovno govoriti prije sljedeće.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI