Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA
HNS-ov gradski vijećnik, Draško Lambaša, optužio gradsku vlast u Šibeniku: Novac gradskih tvrtki dajete za dionice posrnule banke i nogomet, a Grad zadužujete!

HNS-ov gradski vijećnik, Draško Lambaša, optužio gradsku vlast u Šibeniku:
Novac gradskih tvrtki dajete za dionice posrnule banke i nogomet, a Grad zadužujete!

Gradsko vijeće - Draško Lambaša (1)HNS-ov gradski vijećnik Draško Lambaša, žestoko je “opleo” po aktualnoj šibenskoj HDZ nomenklaturi. Prozvao je gradonačelnika Željka Burića i njegove suradnike da ne rade na korist i u interesu građana!  Da je tomu tako Lambaša dokazuje odbijanjem vlasti da smanji komunalnu naknadu koja je, nota bene, povećana preko sto posto,  kao i protivljenjem ukidanju naknada vijećnicima i članovima nadzornih odbora gradskih trgovačkih poduzeća, što znači da vlast podržava sinekure, smatra Lambaša.-  Odbili su sniziti i cijenu vode i dvostrukih vodnih naknada, pravdajući se katastrofalnim stanjem vodovodne mreže koja vapi za investicijama, kako tvrdi gradonačelnik Željko Burić. A ako je takva katastrofa u vodovodnoj mreži-  javno se pita HNS-ovac-  kako to da gradski Vodovod investira milijune u dokapitalizaciju Jadranske banke i u nogomet, a mreža i dalje propada ?!

Gradski establishment protivi se čak i preseljenju lokacije za pražnjenje cisterni s fekalijama s ulaza u Luku Šibenik na drugu, primjerenu i upravo za tu namjenu prilagođenu lokaciju, navodi u priopćenju za javnost Draško Lambaša. A napose neprihvatljivim drži opravdanje gradonačelnika Burića da se cijena vode ne može sniziti zbog potreba ozbiljnih investicijskih zahvata na vodovodnoj mrteži koja, zbog tako lošeg stanja, ima ogromne gubitke vode. Kako to, pita se Lambaša, da katastrofalno stanje vodovodne mreže nije bilo zapreka gradskom Vodovodu i odvodnji da višemilijunskim iznosom dokapitalizira Jadransku banku, koju Državna agencija za sanaciju banaka upravo spašava od propasti, što samo potvrđuje da sam, zajedno s ostalim vijećnicima koji su na to upozoravali, bio u pravu kad sam tvrdio da je riječ o neracionalnom i štetnom potezu. Jer, napominje vijećnik, prema Zakonu o sanaciji, dioničari prvi snose gubitke banke,  a dionice se mogu prodati bez njihove suglasnosti!

Dakle, milijuni Šibenskog vodovoda “ulupani” u dokapitalizaciju Jadranske banke bačeni su u vjetar!A Grad se istodobno zadužuje kreditom od 20 milijuna kuna, uz ostalo, i za nogomet 5,8 milijuna kuna ( za HNK Šibenik). A zašto? Kad već Vodovod, čiji je većinski vlasnik Grad Šibenik, ima novaca čak i za rizično dioničarstvo, zašto niste posudili novac od Vodovoda, umjesto da se kreditno dodatno opterećujete- proziva gradonačelnika Burića i gradsku vlast, Draško Lambaša.

Dokaz više da se radi o lošim gospodarima za Lambašu je i podatak o značajnom padu proračunskih prihoda koji su 2014. bili manji za čak 13 milijuna kuna u odnosu na 2013.,  a u istom razdoblju zaduženje Grada povećano je za 23,4 milijuna kuna. U set loših poteza gradske nomenklature HNS-ov vijećnik ubraja i nagodbu s INA-om za skidanje hipoteke sa zemljišta TEF-a, koja je Šibenik stajala 12,5 milijuna kuna, a tvrtka ( TEF) je blokirana i pred realnom opasnošću od stečaja pa bi taj novac mogao biti izgubljen jer u stečaju, kako ističe, trgovačkim društvom upravljaju vjerovnici a ne više Grad.

A pored svega, ili upravo zato, aktualna gradska vlast ne dopušta ni transparentnost, pa je, primjerice replika na odgovore gradonačelnika i njegovih suradnika  na tzv. aktualnom satu Gradskog vijeća, apsolutno nedozvoljena. Tako imamo apsurd- zaključuje Lambaša- da su u Saboru dozvoljene replike premijeru, ali u šibenskom Gradskom vijeću ne može se replicirati gradonačelniku i njegovim pročelnicima!

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI