Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
POLITIKA
HDSSB ukrao pjesmu Laibacha za promociju ‘Slavonske sokolske garde’

HDSSB ukrao pjesmu Laibacha za promociju ‘Slavonske sokolske garde’

Članovi grupe Laibach najavili su pokretanje tužbe zbog neovlaštenog korištenja pjesme.

laibach02

Stranka HDSSB koristila je bez odobrenja pjesmu slovenske grupe Laibach u promotivnom filmu o svojoj pseudomilitarnoj formaciji, tzv. Slavonskoj sokolskoj gardi. Riječ je o pjesmi “Geburt Einer Nation” s albuma “Opus Dei” iz 1987. godine. Iako se za vrijeme bivše države imidž Laibacha povezivao u nekim slučajevima kao promocija totalitarizma, odavno je jasno kako je ovaj najpoznatiji slovenski sastav ustvari najveći kritičar totalitarnih ideologija, kao što je i njihov militantni imidž samo dio cjelokupne koncepcije.
Grupa Laibach stoga drži nedopustivim da se njihova glazba koristi kao podloga za promociju pseudomilitarne (ili paramilitarne) stranačke postrojbe stranke koju vodi Branimir Glavaš. HDSSB nije tražio dopuštenje za korištenje pjesme kao što nije platio ni naknadu za korištenje, a u skladu s tim Laibach već poduzima korake protiv nezakonitog korištenja pjesme, kao što se ozbiljno razmatra i tužba.
– Prve pravne korake dužni su poduzeti nositelji licence naših autorskih prava u Hrvatskoj, a oni su već informirani o slučaju. Netko od autora videa za HDSSB pjesmu je nelegalno upotrijebio, ignorirajući ili nepoznavajući autorsko zakonodavstvo – rekli su članovi Laibacha obraćajući se medijima.

Čelništvo HDSSB-a našlo se zatečeno novinarskim upitima te su pokazali kako se nimalo ne razumiju u sustav autorskih prava, jer drže da je plaćanje naknade ZAMP-u za javno korištenje glazbe dovoljno. Iako su prvotno poricani da film nije prikazivan javno već isključivo unutar stranke i to se pokazalo neistinitim jer je film prikazan na lokalnoj TV stanici STV, kao što se može pogledati i na Youtubeu.
– Iskreno, nisam ni znao koje su pjesme u podlozi. To su naši dečki sami snimali – rekao je za 24 sata Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a.
Osim što su u svom neznanju iskoristili glazbu lijevo orijentirane grupe, HDSSB kao kruta desna stranka koja je prva u Hrvatskoj javno uvela i formaciju koja nosi crne uniforme vjerojatno ne shvaća da je spornim potezom opasno narušila međunarodni ugled svjetski poznatog i cijenjenog sastava potpuno suprotnih političkih uvjerenja.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI