Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
FINA objavila: TLM Aluminium ide u stečaj; dolazi Impol

FINA objavila:
TLM Aluminium ide u stečaj; dolazi Impol

TLM - prosvjed radnika (Foto H. Pavić) (15)FINA je napokon objavila: šibenski TLM ide u stečaj. Takav prijedlog ide na Trgovački sud koji će potom, najkasnije u roku od dva tjedna, donijeti odluku o otvaranju stečaja nad šibenskom Tvornicom aluminija koja je 6. listopada izašla iz postupka predstečajne nagodbe. Na zadnjem ročištu vjerovnici su odbili plan uprave, odnosno vlasnika tvrtke, ruskog poduzetnika Igora Shamisa koji je ponudio otkup  ( 63 milijuna eura) dugova TLM Aluminiuma  za 35 milijuna eura. Njegov plan, međutim, nije imao valjano bankovno jamstvo, a dosadašnjim stilom upravljanja Shamis nije ulijevao ni povjerenje kod vjerovnika. Shamisova je neslavna šibenska epizoda, svi su izgledi, došla kraju, a vrata TLM-a nakon stečaja otvaraju se slovenskom Impolu. Za preustroj tvrtke u kojoj danas radi oko 600 ljudi, a sutra bi moglo njih oko 400- 500.

Dugo je trajala agonija ove nekadašnje industrijske perjanice Hrvatske, Tvornice koja je hranila gotovo šest tisuća radnika, a u prvoj privatizaciji pala na oko 1200. Prošla je nekoliko vlasnika, od Hrvatskog konzorcija koji se obvezao tijekom sedam godina investirati 107 milijuna eura u tvrtku, preko Eurisa obitelji Pejčinoski do Igora Shamisa, i nijedan joj nije donio sreću. Poslije svake promjene vlasnika u TLM-u je postajalo sve gore, dugovi ( milijardu kuna) koje je država oprostila kao svoj doprinos privatizaciji, ponovo su se počeli gomilati, proizvodnja kopniti, radnici prosvjedovati, strahovati za svoju budućnost i svoju egzistenciju.

Shamisova obećanja ludom radovanja

Kad je u ožujku Igor Shamis stigao u Šibenik s vrećom obećanja, reklamirajući se kao multimilijunaš, s tvornicama po Europi, bezmalo spasitelj hrvatske i šibenske aluminijske industrije, dočekan je raširenih ruku i u Gradu i u tvornici. Onako kako se dočekuje dobročinitelje. No, taj je dobročinitelj u sedam mjeseci ovoj devastiranoj i zapuštenoj tvrtki donio samo nove dugove, namnožio ih je preko 70 milijuna i da ostane do kraja godine, vrlo vjerojatno bi premašio i -stotku! Parazitirao je na TLM-ovim ostacima, trošio na reprezentaciju, putovanja, restorane, smjestio se u luksuzni D-Resort Dogus grupe na rtu Mandaline i čekao čudo. Vjerovnicima je ponudio 35 milijuna eura za gotovo dvostruko veće dugove, ali taj svoj plan nije imao čime jamčiti, pa je molio poček do konca listopada da bi pribavio relevantno bankovno jamstvo, i još dva mjeseca da bi dobio kreditna sredstva za pokretanje proizvodnje i nabavu sirovine. Nije prošlo. Povjerenje je potrošio tijekom zadnjih sedam mjeseci koje je proveo na čelu TLM-a zabavljajući javnost smjenama uprava i svađama sa svojim dojučerašnjim pouzdanicima ( Marijan Stričević) kojih se preko noći odrekao jer su ga izdali, okrenuli mu leđa, pokušali ga izbaciti iz tvrtke i “isplatiti” za tričavih 200 tisuća eura.

Radnicima je obećavao posao, uvjeravao ih da zna što hoće i kako to postići, odlučno se protivio stečaju i došao do  kraja. Na zadnjoj konferenciji za novinare koju je sazvao u upravnoj zgradi TLM Aluminiuma de facto se oprostio s predstavnicima medija, najavljujući kako će s poštovanjem primiti svaku odluku Vlade i državnih institucija. – Ako ne uspijem ja sa svojim planom, alternativa je Impol, i vjerujem da će uspjeti oni, pa je u svakom slučaju ishod dobar za TLM- pomirljivo je govorio Shamis pakirajući kufere, svjestan da njegov plan nema pokriće.

I TPP o(p)staje

FINA je iščekivanje konačno prekinula. Objavila je rješenje kojim predlaže Trgovačkom sudu otvaranje stečaja u TLM-u. No, to će rješenje morati sačekati osam dana od objave da bi moglo biti operacionalizirano na Trgovačkom sudu. A kad TS donese odluku o stečaju i ona će trebati još osam dana prije stupanja na snagu. dakle, za dva tjedna stečaj TLM-a , ma kako zlokobno zvučalo, označit će novi početak za šibensku Tvornicu. Jer u pitanju je tzv. dirigirani, odnosno stečaj s preustrojem. Dočim bude postupak pokrenut , u TLM ulazi Impol koji je u međuvremenu prodao na burzi 40 milijuna eura obveznica tvrtke kako bi osigurao kapital za obrtna sredstva TLM-a, odnosno nabavu sirovine s kojom će pokrenuti proizvodnju punim kapacitetima Tvornice. Prema obvezujućoj ponudi koju je Impol predao Ministarstvu gospodarstva, Slovenci bi u TLM investirali već u prvoj godini oko 70 milijuna eura i proizvodnju aluminija podigli na raazinu 110, a u perspektivi čak na 190, tisuća tona.

Glavni otpor ulasku Impola u TLM dolazio je dosad iz TPP-a ( Prešaonice) . Govorilo se, naime, kako slovenska tvrtka nema interesa za taj pogon jer ima vlastite prešaonice. No, ima nekih naznaka da bi Impol mogao dio proizvodnje prešanih proizvoda iz Slovenije dislocirati u Šibenik i tako sačuvati stotinjak radnih mjesta u šibenskom TPP-u. Ukoliko se to dogodi, radnici više ne bi imali razloga za prosvjede i mogli bi se vratiti za strojeve. Ali, prije toga valja okončati postupak predstečajne nagodbe u TPP-u, a ročište je zakazano za sutra, u petak 15. listopada. Prihvati li se na ročištu predstečajni plan uprave, TPP neće u stečaj, i bar za neko vrijeme mir bi se mogao vratiti u tvorničke hale desetkovane šibenske tvornice.

Igor Shamis - presica oproštaja od TLM-a (Foto H. Pavić) (3)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI