Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
POLITIKA
Europska unija ulaže u hrvatske branitelje

Europska unija ulaže u hrvatske branitelje

Ministar branitelja Predrag Matić Fred na današnjem predstavljanju projekta u Solarisu (Foto: H. Pavić)

Ministar branitelja Predrag Matić Fred na današnjem predstavljanju projekta u Solarisu (Foto: H. Pavić)

U Solarisu je danas Ministarstvo branitelja danas predstavilo idejni projekt Veteranskog centra, koji će se graditi u bivšoj vojarni HV-a ‘Bribirski knezovi’ u Šibeniku.

Ministarstvo se ovom prigodom pohvalilo da su sredstva za izgradnju centra osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija”, čime su hrvatski branitelji po prvi put prepoznati kao posebna društvena skupina u jednom od strateških dokumenata Europske unije.

– Jako sam ponosan na ovaj projekt. I njega će otvoriti neki drugi ministar, ali to je manje bitno. Hrvatski branitelji nisu svojina ni jedne stranke, ni jedne partije, oni su blago, bogatstvo, ponos svih hrvatskih građana i cijele Hrvatske – rekao je na predstavljanju projekta ministar Branitelja Predrag Matić, zahvaljujući svima koji su pridonijeli njegovoj realizaciji.

Još se ne zna kad će početi gradnja Veteranskog centra, ali ono što je najvažnije, osigurani su novac i prostor za gradnju, a idejni projekt već je napravio arhitekt Bogomir Hrnčić koji je na ukupno dva i pol hektara površine zamislio 5.000 kvadrata zatvorenog prostora za smještaj, radionice, rekreaciju i terapije.  Osim u Šibeniku, Ministarstvo branitelja planira izgradnju veteranskih centara i u Petrinji, Sinju i Daruvaru, za što je, putem Europskog fonda za regionalni razvoj, osigurano sveukupno 20 milijuna eura.

Prostirat će se na površini od 2,6 hektara, gdje će se rekonstruirati i nadograditi postojeća zgrada bivše vojarne ‘Bribirski Knezovi’, te će biti uređen smještaj za 13o branitelja, u osam jednokrevetnih, 57 dvokrevetnih i osam soba prilagođenih za stopostotne HRVI. Korisnicima će biti dostupan privremeni i trajni smještaj te cjelodnevni i poludnevni boravak. Program veteranskog centra obuhvaća psihosocijalnu funkciju, radnu terapiju, edukaciju i savjetovanje, kineziterapiju, te kulturne radionice. Ciljnu skupinu veteranskih centara čine hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji, civilni stradalnici iz Domovinskog rata, žrtve seksualnog nasilja iz Domovinskog rata, vojne i civilne stradalnike iz Drugog svjetskog rata, osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i mirovnih misija, stradale pirotehničare i druge osobe za koje se utvrdi potreba za korištenjem usluga veteranskih centara.

Skica veteranskog centra u vojarni 'Bribirski knezovi'

Skica veteranskog centra koji će se graditi u vojarni ‘Bribirski knezovi’

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI