Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
EKOLOGIJA
‘Dobar život’: Priča o ugljenu koji uništava živote u Kolumbiji i Hrvatskoj

‘Dobar život’:
Priča o ugljenu koji uništava živote u Kolumbiji i Hrvatskoj

02_Jairo_Fuentes_Tamaquito_Portrait_Borres_Weiffenbach

Jairo Fuentes, mladi vođa otpora svjetskim korporacijama  – foto: Borres Weiffenbach

– Priča o ugljenu koji uništava živote u Kolumbiji i Hrvatskoj – naslovili su u  udruzi Zelena Istra najavu projekcije dokumentarnog filma “Dobar život” (“La Buena Vida”) Jensa Schanzea, koji će biti premijerno prikazan sutra, 14. listopada 2015. godine u, Kinu Valli u Puli – projekcija počinje u 19:00 sati, a ulaz je slobodan. U zagrebačkom kinu Grič se ovaj film, kojega drže za jednog od ponajboljih svjetskih dokumentaraca u protekloj godini,  prikazuje 20. listopada, a Labinjani, oni kojih se ovaj film naročito tiče, mogu ga pogledati u Gradskoj knjižnici Labin 28. listopada.

– Priča o utjecaju TE Plomin na zdravlje u Hrvatskoj je poznata. Ono što nije poznato su zastrašujući učinci eksploatacije ugljena u Kolumbiji – zemlji iz koje u velikoj mjeri dolazi ugljen za termoelektrane u Plominu. Novi dokumentarac njemačkog redatelja Schanzea govori upravo o tome, odnosno borbi kolumbijskih lokalnih zajednica s multinacionalnim korporacijama koje ugljenom trguju na globalnom nivou – kaže Dunja Mickov, stručna suradnica na projektima pulske udruge Zelena Istra.
Evo i par riječi o mjestu i radnji filma.
U filmu pratimo mladog vođu Wayúu zajednice, Jaira Fuentesa, iz sela Tamaquito, smještenog u šumama sjeverne Kolumbije. Ovdje priroda pruža sve što je potrebno za život, pa žitelji Tamaquita već stoljećima love planinsku divljač, sakupljaju voće i uzgajaju kokoši, ovce i goveda. No način života Wayúu zajednice uništava rudnik ugljena, El Cerrejón. Ova velika rudarska jama zauzima 700 kvadratnih kilometara, što El Cerrejón čini jednim od najvećih ugljenokopa na svijetu. Svakoga dana, rudarska je jama sve dublja i šira te pred sobom proždire prethodno netaknuti krajolik. Ugljen iz El Cerrejóna izvozi se širom svijeta, sve do elektrana u Hrvatskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Izraelu, Nizozemskoj, Turskoj, Japanu ili SAD-u. U njima se, pak, proizvodi struja koja omogućava da se naši životi, barem naizgled, odvijaju u udobnosti koje nam pružaju svjetlost i toplina, dok, u stvarnosti, proizvodnja struje iz ugljena zagađuje i naš okoliš, a istovremeno postoje i učinkoviti i mnogo čišći alternativni načini proizvodnje struje.
03_Mine_El_Cerrejon_Borres_Weiffenbach_small

Kolumbijski ugljenokopi su među najvećima na svijetu – prostiru se na oko 700 četornih kilometara

Odlučan da spasi svoju zajednicu od prisilnog preseljenja, koje je već pred sobom pomelo ostala sela, Jairo Fuentes se upušta u pregovore s operatorima El Cerrejóna. Njih podržavaju moćni svjetski trgovci robama, kao što su tvrtke Glencore, Anglo American i BHP Billiton. U zamjenu za preseljenje tvrtke zajednici obećavaju blagodati napretka, no za njene pripadnike moderan način života, u kućama opskrbljenim električnom energijom – tzv. bolji život nema veliku vrijednost. Umjesto toga, žitelji Tamaquita radije se upuštaju u borbu za očuvanje svojeg života u šumi, koja ubrzo postaje borba za opstanak…
“Dobar život” je priča o kolumbijskom selu Tamaquito koja govori protiv rastuće globalne potrošnje energije potaknute neprestanom utrkom za profitom. Europska filmska akademija proglasila je ovaj film jednim od 15 najboljih europskih dokumentaraca godine. Povodom Europske godine razvoja – 2015. ovu projekciju, u suradnji s Kinom Valli, organiziraju udruge Zelena Istra, Zelena akcija, CEE Bankwatch Network i Greenpeace, koje već niz godina podržavaju građane Labinštine i Istre u borbi protiv izgradnje nove termoelektrane Plomin C na ugljen. “Dobar život” bit će 20. listopada prikazan u zagrebačkom Kinu Grič, a 28. listopada u Gradskoj knjižnici Labin – kaže Dunja Mickov o filmu čiji najavni video, odnosno trailer možete  vidjeti OVDJE.
04_Henrys-Ureche_Carbon_Borres_Weiffenbach

Kolumbijci love ribu u zagađenoj vodi

 

 
Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI