Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
LJUDI / POLITIKA
Cenzura u “Slobodnoj Dalmaciji”/Damir Pilić: Očekujem da glavni urednik podnese ostavku

Cenzura u “Slobodnoj Dalmaciji”/Damir Pilić:
Očekujem da glavni urednik podnese ostavku

damirpilic

Slobodna Dalmacija ponovo je izazvala pažnju javnosti zbog odnosa prema svojim novinarima. Nedavno je zbog izgubljene parnice koja će Slobodnu Dalmaciju stajati 150 tisuća kuna, telefonski otkazana suradnja Borisu Dežuloviću, autoru teksta zbog kojega je SD dospjela na sud. Iako se spominjala mogućnost „mirenja“, Dežulović je „na prvu“ izjavio da je za njega to završena priča i da ne želi raditi za novinu koja ne stoji iza svojih novinara. Ovog puta glavni urednik odlučio je cenzurirati kolumnistu Damira Pilića kojemu u par dana dva relevantna novinarska teksta nisu objavljena.

Jedan se odnosio na komunu koju Pilić redovito objavljuje u subotnjem prilogu SD „Spektar“, a bavila se nedavnim istraživanjem političke (ne)pismenosti mladih u Hrvatskoj kojih čak dvije trećine misli da NDH nije bila fašistička. Drugi Pilićev tekst tematizira američku politiku na Bliskom istoku a autor ga je naslovio s “Europa se budi iz američkog sna“. Očigledno urednicima oba nisu bila po volji ili su naprosto anticipirali raspoloženje vlasnika spram takvih stajališta i autora preventivno „zabranili.

Više me vrijeđa što me urednik nije nazvao

– Nisam toliko iznenađen samim činom neobjavljivanja tekstova koliko odsustvom elementarne kolegijalnosti i korektnosti koja podrazumijeva da te urednik u takvoj situaciji nazove i obrazloži ti zbog čega tekst neće biti objavljen. Mene, međutim, glavni urednik Ivo Bonković nije ni nazvao ni pokušao svoj potez objasniti, i to me , zapravo, najviše uvrijedilo- kazao nam je Damir Pilić u kratkom telefonskom razgovoru.

Mislio je, kako nam je kazao, da će biti zaštićen od „zabrana objavljivanja“ , da ga neće dirati, kaže, jer su mu mnogi govorili kako ga u Slobodnoj Dalmaciji toleriraju jer im treba kao štit, kao svojevrsna dimna zavjesa kojom dokazuju kako nisu desničarska novina. Ali, pokazalo se, veli, da se ipak prevario.

– I što sada- pitali smo kolegu Pilića.

Pa ne znam. Uredništvo je očigledno mislilo da ću šutjeti i poklopiti se ušima. Ali, to nije dolazilo u obzir. Nisam učinio ništa protivno profesionalnom kodeksu i statutu kuće, prema tome očekujem da glavni urednik podnese ostavku jer je prekršio niz pravila, a između ostalog i Statut.

Nisam prekršio nijedno pravilo kuće

– Kako si saznao da ti tekstovi neće biti objavljeni, s obzirom da te glavni urednik o tome nije izvijestio- zanimalo nas je.

Za jedan tekst mi je javila kolegica koja je bila prisutna kada je glavni urednik naredio da se moj tekst ne objavljuje i o tome me obavijestila. A za kolumnu, javio mi je urednik priloga Vinko Vuković, smatrajući da ne bi bilo u redu da otvorim novinu i saznam da sam – cenziriran.

– Kako ćete ti i „Slobodna“ dalje?

Ne znam po kojem članku zakona ili statuta bi mi mogli dati otkaz, ako im to eventualno pada na pamet. Ja nisam ništa učinio zbog čega bi na to imali pravo. Neobjavljeni tekst poslao sam kolegi Zlatku Gallu i on ga je objavio na svom FB profilu. Da sam ga ja poslao nekoj redakciji radi objave, mogli bi me teretiti za kršenje pravila po kojem je zabranjeno, bez pristanka glavnog urednika, tekstove objavljivati u drugim medijima. U mome slučaju to im ne može biti povod. S druge strane, oni su meni kolumnu cenzurirali bez ikakvog službenog obrazloženja- kazat će nam splitski novinar koji se poslije više od dva desetljeća vjernosti „Slobodnoj“ našao „na ledu“.

Inače, brojnim kolegama koji su ga nazvali iz drugih redakcija napisao je priopćenje u kojem pokušava racionalno sagledati poziciju u kojoj se našao.

– Prije svega, moram reći da sam novinar već više od 20 godina i da je ovo prvi put da mi je jedna kolumna zabranjena. Mislim da je u 21. stoljeću i u jednom demokratskom društvu to potpuno neprimjeren i neprihvatljiv postupak- ističe Pilić u obraćanju kolegama.

Osnivači “Slobodne” prevrću se u grobovima…

Prema mom sudu, autorska kolumna se može zabraniti samo u dva slučaja – ako je krajnje nepismena ili ako promovira govor mržnje. Obzirom da moja kolumna, po mom dubokom uvjerenju, ne ispunjava niti jedan od ta dva uvjeta, pretpostavljam da razlog zabrane leži u predizbornoj kampanji, odnosno želji glavnog urednika da zaštiti HDZ od kritičkih tekstova, što opasno ugrožava profesionalni integritet Slobodne Dalmacije, koja bi trebala ne samo tolerirati, nego i poticati kritičko mišljenje i analize hrvatskog društva- vjeruje Pilić te dodaje:

– U kolumni sam govorio o utjecaju HDZ-a na političke stavove hrvatskih maturanata, ponukan upravo objavljenim istraživanjem Instituta za društvena istraživanja, GONG-a i GOOD-inicijative o političkoj pismenosti mladih, a pogotovo podatkom da tri četvrtine anketiranih maturanata smatra kako NDH nije bila fašistička država. Smatram da je to alarmantan podatak za naše društvo i tome sam posvetio kolumnu.

Zamislite da u Njemačkoj tri četvrtine mladih drži kako Treći Reich nije bila fašistička država – uvjeren sam da bi se kompletno njemačko društvo, od kancelarke Angele Merkel do zadnjeg urednika lokalnih novina, mobiliziralo da se uhvati u koštac s tim fenomenom rehabilitacije fašizma. A u Hrvatskoj se zabranjuju tekstovi koji pokušavaju analizirati taj fenomen. I to u novinama koje su u teškim uvjetima Drugog svjetskog rata osnovali dalmatinski i hrvatski antifašisti. Mislim da se časni osnivači Slobodne Dalmacije, koji su se borili i protiv fašističke države NDH, zbog ovakvih uredničkih postupaka prevrću u grobovima- zaključuje splitski novinar u priopćenju.

Pavičić zaprijetio: Odlazim ako se Pilićeva kolumna ne objavi!

S Pilićem se, kao i u slučaju Bore Dežulovića, solidarizirao i Jurica Pavičić, također kolumnist u Slobodnoj Dalmaciji ( i Jutarnjem listu), koji je zbog ovog događaja prosvjedovao kod glavnog urednika Ive Bonkovića, a obratio se i članu uprave EPH Tomislavu Wrussu. Pavičić izrijekom navodi da će otkazati suradnju Slobodnoj Dalmaciji ukoliko se cenzurirana kolumna Damira Pilića ne objavi u razumnom roku. Podsjeća kako su Ante Tomić i on nedavno zbog slučaja Borisa Dežulovića otkazali suradnju sa „Slobodnom“, ali su se tada uprava i glavni urednik „posuli pepelom“ i priznali da su pogriješili, da se radilo o njihovoj nepromišljenosti a nipošto o ideološkim razlozima.

– Glavni urednik nas je uvjerio da Slobodna Dalmacija neće biti i postati novina nekritična prema HDZ-u. Stoga smo- u dobroj vjeri- odlučili obnoviti suradnju- naveo je Pavičić u pismu kolegama, ali kad u subotu nije izašla kolumna Damira Pilića koja se bavi utjecajem HDZ-ove ideologije i vrijednosnih orijentacija mladih, zaključio je da se to dogodilo jer kritizira HDZ

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI