Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
POLITIKA
Ilustracija sa FB stranice Ćaća se vraća

Ćaća se zbilja vraća, ali mora obećati da se neće sakriti, te kako će se prvog ponedjeljka u mjesecu javiti sutkinji

Ilustracija sa FB stranice Ćaća se vraća
Ilustracija sa FB stranice Ćaća se vraća

Ilustracija sa FB stranice Ćaća se vraća

Ivo Sanader, donedavni predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), nekadašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar znanosti i tehnologije, zamjenik ministra vanjskih poslova, član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog centra P.E.N.-a, autor knjiga I ružičasto je crno te Fenomen parfema, ostat će preko vikenda u pritvoru, a možda i do kraja sljedećeg tjedna, kako se doznaje na Županijskom sudu u Zagrebu.

Naime, nastali su neki problemi oko jamčevine za Sanaderov izlazak iz pritvorskog smještaja: potrebno je sucima koji oslobađaju bivšeg HDZ-ovog premijera dokazati da je kuća odvjetnika Gorana Suića koju on ustupa dr. Ivi za jamstvo njegova u cijelosti, a ne samo polovica. Kako je s cinizmom pojasnila Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković, angažirat će Prirodoslovno matematički fakultet, a kako bi dokazali da dvije polovice čine jedno cijelo (s obzirom da je navodno odvjetnik Suić svoju kuću kupio u dva navrata, prvo polovicu, pa onda još polovicu). Osim nekrentnine odvjetnika koji jamči za svog klijenta vlastitom nekretninom u vrijednosti od 9 milijuna kuna (što je zbilja neobičan slučaj), ostatak od 3,4 milijuna kuna će se navodno jamčiti iz dijela nekretnine, kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, koji je u vlasništvu Sanaderove supruge Mirjane.

Mjera opreza: Sanaderovo obećanje

Podsjetimo što je Vrhovni sud odlučio u predmetu oko Sanadera, koji je i nositelj odlikovanja Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, njemačkog odličja Bayerischer Verdienstorden – medalje Slobodne Države Bavarske, te odlikovanja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, bivši predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, glavni tajnik Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti (VONS), kratkoročni student na Bogoslovnom fakultetu u Splitu, dobavljač fotografija golišavih žena za nekadašnji magazin Start, intedant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, te prvi hrvatski optuženik za ratno profiterstvo,  radi primanja mita od Mađara prilikom prodaje strateške državne kompanije Ine.
– Istražni zatvor produljen protiv optuženog Ive Sanadera u točki I. izreke ovog rješenja, na temelju članka 102. stavka 2. ZKP/08 može se zamijeniti jamstvom u visini od 12,400.000,00 kuna (slovima: dvanaest miliona i četiristo tisuća kuna), a oblik polaganja jamčevine, u smislu članka 103. stavka 1. ZKP/08, može se sastojati u polaganju gotovog novca, vrijednosnih papira, dragocjenosti ili drugih pokretnina veće vrijednosti koje se lako mogu unovčiti i čuvati ili u stavljanju hipoteke za iznos jamstva na nekretnine osobe koja daje jamstvo – stoji u odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatske.
Ćaća se vraća, pa ova stranica ima manje smisla

Ćaća se doista vraća, pa ova stranica ima manje smisla

Ali nije sve u jamčevini: tu su i mjere koje se nazivaju ‘mjerama opreza‘. Naime nakon pologa jamčevine i privremenog oduzimanja putne isprave, očekuje se da ‘optuženik obeća da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište’, te da će imati ‘obvezu redovitog javljanja predsjednici vijeća svakog prvog ponedjeljka u mjesecu u vremenu od 8,30 do 15,00 sati. Mora obećati da neće bježati iz zemlje, kao prije nekoliko godina.
U obrazloženju se navodi kako je Vrhovni sud Republike Hrvatske  28., 29. i 30. rujna 2015. održao sjednicu vijeća na kojoj se odlučivalo o žalbama državnog odvjetnika, optuženog Ive Sanadera, optuženog Mladena Barišića, optužene Branke Pavošević, optužene Nevenke Jurak, optužene pravne osobe Hrvatske demokratske zajednice, optuženog trgovačkog društva Fimi Media d.o.o. te trećih osoba Ive Šarića, Karmele Šarić, Mirjane Sanader, Petre Sanader, Brune Sanader, Ive Sanader, Stevana Vatroslava Brkicha i pravnih osoba Alia savjetovanje d.o.o. te Perbujac d.o.o., podnesenim protiv presude Županijskog suda u Zagrebu.

Ćaća se zbilja vraća

– Vijeće je prihvatilo žalbe optuženog Ive Sanadera i optužene pravne osobe Hrvatske demokratske zajednice te je u povodu tih žalbi i žalbe državnog odvjetnika, a po službenoj dužnosti, odlučilo u cijelosti ukinuti prvostupanjsku presudu i predmet uputiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku, zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda iz članka 468. stavka 2. ZKP/08. – stoji u obrazloženju odluke suda koju u cijelosti možete vidjeti OVDJE.
Sanadera dakle čeka novo suđenje za ovaj slučaj, te za još  njih, kao i suđenje za tzv. slučaj Planinska, u kojem ga se optužuje da je u kutiji za hrenovke primio 17 milijuna kuna mita (provizije) od uglednog HDZ-ovog saborskog zastupnika i mesnog industrijalista Stjepana Fiolića.
Na koncu, ovakav razvoj događaja iznenadio je, s obzirom na aktualni intezitet objava, i pokretače Facebook stranice Ćaća se vraća, koja je na neki način davno sarkastično predvidjela sličan scenarij, no pokazalo se kako je pravosudna realnost u znatnoj mjeri sarkastičnija od bilo kakvog njihovog sarkazma.
Ćaća se zbilja vraća.
Mister Sanader i mister Bush u vrijeme dok bivši čelnik HDZ-a nije bio u zatvoru

Mister Sanader i mister Bush u vrijeme dok bivši čelnik HDZ-a nije bio u zatvoru

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI