Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
GOSPODARSTVO / IZDVOJENO
Anita Šupe

Anita Šupe, nutricionistkinja:
Ne brinite, nema ništa loše u domaćem špeku!

Anita Šupe

Tko stoji iza najnovije studije Svjetske zdravstvene organizacije – jedno je od pitanja koje postavlja najpoznatija hrvatska promotorica LCHF prehrane.

Anita Šupe

Anita Šupe

Vijest tjedna u medijima, odmah nakon izbjegličke krize, iznenadan je “proglas” Svjetske zdravstvene organizacije, koja je potrošnju crvenog mesa ocijenila “vjerojatno kancerogenom za ljude, na temelju ograničenih dokaza da konzumacija crvenog mesa uzrokuje rak kod ljudi” te proglasila prerađeno meso “kancerogenim za ljude, na temelju dovoljno dokaza da konzumacija procesiranog mesa uzrokuje rak debelog crijeva”. Zaključeno je, naime, da svakih 50 grama mesnih prerađevina dnevno povećava rizik od raka debelog crijeva za 18 posto.
– Prvo treba znati da kad se kaže da je nešto znanstveno dokazano, to nažalost nije uvijek tako. Pitanja koja između ostalog treba postaviti su: tko stoji iza studije, tko plaća njezino provođenje, koji rezultati se očekuju i zašto, o kojoj vrsti istraživanja se radi, koje metode i analize su korištene, kako su rezultati protumačeni itd. Recimo da imate dvije grupe ispitanika, jedna jede više mesa i ima visoku stopu nekog oboljenja, a druga jede manje mesa i ima manju stopu istog oboljenja. Treba znati da ovo dvoje nije u uzročno posljedničnoj vezi, kako se to često prikazuje, odnosno korelacija ne znači uzročnost. Skoro je nemoguće ispitati utjecaj jedne namirnice na zdravlje, jer postoje i mnogi drugi faktori koji će utjecati na rezultat, kao što su druge prehrambene navike i životni uvjeti ispitanika – tvrdi Anita šupe, nutricionistkinja i zagovornica LCHF prehrane (“low carb high fat” – manje ugljikohidrata više masti).

‘Nikakva vijest’

– Nedostatak ovakvih istraživanja je i taj što se ljude pita što su jeli u nekom proteklom periodu. To nije pouzdana znanstvena metoda jer ljudi se često ne sjećaju što su jeli, koliko i kada, a često i namjerno iskrivljuju rezultat. Općenito, opservacijske studije nisu pouzdane u nutricionizmu – nastavlja Anita Šupe, autorica bestsellera “Istine i laži o hrani” i “Prva hrvatska LCHF kuharica”.
–  U isti koš se trpaju visoko procesirane mesne prerađevine i svježe meso. Ne trebaju nam novi znanstveni dokazi da bismo znali da su prerađevine štetne upravo zato što su visoko procesirane i prepune aditiva, i to ne samo mesne nego i sve ostale prerađevine. Kao što nam ne trebaju neki posebni dokazi da je bolji i zdraviji izbor meso pašnih životinja iz slobodnog uzgoja, nego meso životinja iz masovnog uzgoja koje su tretirane antibioticima i hormonima i tovljene koncentratima i sojom.
– Za mene ovo nije nikakva nova vijest – dodaje Anita Šupe. – I dalje sam protivnik prerađevina svih vrsta i pobornik prave hrane u njenom izvornom obliku. Ne brinite, nema ništa loše u domaćem špeku kakvog su konzumirali naši djedovi i bake i doživjeli preko 90 godina. Problem je onaj industrijski jer je pogrešno tretiran i prepun kancerogenih aditiva.

 

>> Anita Šupe: Ne bojte se masnoća… šećer, pšenično brašno i margarin su najgori otrovi

>> Anita Šupe: Za epidemije najgorih bolesti kriva je propaganda prehrambene i farmaceutske industrije

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI