Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
PUTOPIS / REPORTAŽE
Glacier Point - neodoljivi izazov za penjače

Amateri na kampiranju (4):
Oj ti vilo, vilo Yosemita…

Glacier Point - neodoljivi izazov za penjače

Reporter TRIS-a dospio je do Yosemitea, jednog od najpoznatijih američkih nacionalnih parkova.

Glacier Point - neodoljivi izazov za penjače

Glacier Point – neodoljivi izazov za penjače

Tri zaključka spuštena sa Sierra Nevade: 1. medvjed ne želi sresti tebe barem jednako koliko ti ne želiš sresti njega; 2. nakon tri dana odlazaka na WC iza stabla, s lopatom u ruci, počneš preispitivati ljudsku odluku da se za takve stvari koristi zahodska školjka; 3. poslije sedam dana bez tuširanja, više nitko ni ne razmišlja o tušu.
Pred nama je bilo tri dana kampiranja u Yosemiteu, uz Yellowstone, najpoznatiji američki nacionalni park, zbog čega su naši domaćini bili posebno uzbuđeni. Nikad nisu bili, a ako si kamper, a nikad nisi spavao u šumama Yosemitea, onda si neozbiljan. Znaju to svi američki kamperi, i izgleda da su svi oni odlučili baš sad doći tu. Traženje slobodnog mjesta u nekoliko kampova u Yosemiteu, bilo je frustrirajuće. Mjesta u kampu rezervirana su čak do šest mjeseci unaprijed, a spavanje izvan kampa je strogo zabranjeno. Našli smo slobodno mjesto tek kasno navečer, podigli šatore rekordnom brzinom i zaspali u mraku šume.

Kombinacija Plitvica i Velebita

Yosemite je kombinacija Velebita i Plitvičkih jezera – planine, šume, jezera, vodopadi – s tim da je kudikamo veći. Od kad smo prošli kroz službenu kapiju do dolaska u prvi kamp, smješten negdje u sredini nacionalnog parka, prošlo je dobrih dva i pol sata vožnje. Priroda je veličanstvena, a medvjeda koliko hoćeš. Njima je Yosemite lokacija broj 1, u njihovom svijetu medvjeđi brlozi ovdje postižu najveću cijenu na tržištu nekretnina. Čak 45 medvjeda poginulo je na cestama Yosemitea u zadnje tri godine! Teško ih je ne susresti, a nama je to ipak uspjelo. Ustvari smo ih, nakon pobijeđenog straha još u Sierra Nevadi, čak i tražili po šumama.
Yosemitska šuma - neloše mjesto za buđenje

Yosemitska šuma – neloše mjesto za buđenje

No, dobili smo novi razlog za strah – planinske lavove. Divlje mačke, nepredvidljive i vječno u lovu. Ipak, nije bilo problema, jedino nas je terorizirala obitelj rakuna, gladuši koji su samo čekali da svrnemo pogled i već su bili na stolu. Nije ni to bilo potpuno bezazleno, budući da su po kampovima bile polijepljene obavijesti da je tijekom kolovoza pronađeno nekoliko mrtvih vjeverica i rakuna s dijagnozom – kuga.
Osim obavijesti o kugi, svuda se po parku može čitati i o povijesti Yosemita kroz stoljeća i tisućljeća. Da vam skratimo priču: Yosemite je u ledeno doba bio prekriven ledom, kad se povukao niknule su šume i zelene doline u kojima su stotinama godina mirno živjela indijanska plemena Miwok i Paiute. Sredinom 19. stoljeća došli su bljedoliki i sve ih pobili. Zadnjih 125 godina to je nacionalni park.
Svakih deset metara stoji po jedan pogled za pamćenje

Svakih deset metara stoji po jedan pogled za pamćenje

Tuš u San Franciscu

U Yosemiteu smo upoznali i onu težu stranu kampiranja. Nakon što smo ujutro posjetili park sekvoja, stabala oko čijeg se debla može za ruke uhvatiti i do dvadeset ljudi, počela je kiša. A što kamperi rade kad pada kiša? Ništa, sjede u šatoru i čekaju da prestane. A ako su podigli šator na blagoj nizbrdici, kao što mi jesmo, onda se u sebi mole da ih blatna bujice na odnese. Nije nas odnijela, ali smo onako blatnjavi i mokri zaključili da je konačno došlo vrijeme za tuš.
To smo obavili u San Franciscu, udaljenom tri sata vožnje. Usput smo prošli kroz još nekoliko američkih živopisnih gradića, Modesto, Tracy i Vallejo, i nastavili s probavljanjem američkih „filmskih“ poslastica. Odrađeni su bloody mary, smrznuti jogurt i cheese cake. O San Franciscu nećemo previše, samo savjet: nemojte biti poput nas i rezervirati hotel u centru grada, to je geto po kojem se ne preporučuje šetnja nakon što sunce zađe. Izaberite neke fine kvartove, poput Haight Ashbury, Ocean Beach, Union Square, Little Italy ili Fisherman’s Warf. U svakom slučaju, našli smo tuš i spremni smo za put prema Napa Valleyju, kalifornijskom vinarskom ponosu…
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI