Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
IZDVOJENO
Vege-snagator Patrik (foto www.zege-vege.hr)

ZeGe Vege:
Kulen i kebap bez dijelova životinja, najjači Nijemac biljojed i pohanje bez jaja

Vege-snagator Patrik (foto www.zege-vege.hr)
Vege-snagator Patrik (foto www.zege-vege.hr)

Vege-snagator Patrik (foto www.zegevege.hr)

Udruga Prijatelji životinja danas je shuhala i servirala veganski spektakl u središtu Zagreba – 8. po redu ZeGeVege festival, kojega opisuju i kao – slavlje održivog života, zdravlja i suosjećanja. Tako se od jutros, te danas i sutra cijeli dan, na zagrebačkom Trgu bana Jelačića može doznati svašta o veganskoj pregrani, ali i još o mnogočemu.

Pohanje bez jaja i kulen bez dijelova svinje

Dakle, vege-festival organizira Udruga Prijatelji životinja, koji više vole vidjeti životinje žive i sretne, umjesto beživotne na tanjuru, u loncu ili na ražnju, pa zato dobronamjerno pozivaju sve građane, bez obzira na prehrambene navike, da dođu i informiraju se o raznim aspektima veganstva, te o pogodnostima biljne prehrane za ljudsko zdravlje i ekologiju. Zasigurno će se mesojedi vrlo iznenaditi kad doznaju kako postoje kobasice, čevapi, gulaši, kebapi i kuleni – biljnog porijekla i gotovo istovjetnog okusa, kao da su načinjeni od dijelova svinja ili drugih životinja.
– Od veganskih gurmanskih poslastica kao posebne atrakcije u moru delicija izdvajamo veganski kebab, češnjovku i kulen. Posjetitelji mogu nabaviti prirodno sjeme, prijaviti se na Vege izazov, nasmijati se maskotama Mrkviću i Graškiću, zaviriti u Vege izlog, naći svojeg Vegan Buddyja ili naučiti kako pohati bez jaja. Mogu se provozati električnim romobilom, osvojiti profesionalni sokovnik ili neku drugu nagradu, poslušati predavanje o ekološkom otisku ili sjesti kod bana Jelačića i popiti kavu sa sojinim mlijekom – vabe organizatori posjetitelje, kojih je već od jutra bilo mnoštvo.
Povrće vlada Jelačić placom

Povrće vlada Jelačić placom

Najjači Nijemac – biljojed koji odjednom podigne 11 vreća cementa

Mnoge koji smatraju kako snažni ljudi moraju jesti isključivo velike količine bifteka, šnicli, janjećih buteva i junećih lopatica, debelo će zaprepastiti kad doznaju da je za najjačeg čovjeka Republike Njemačke proglašen Nijemac koji, kažu, ne okuša ni mesa ni mesnih prerađevina. Taj njemački biljojed bez problema podigne teret od – 550 kilograma, ili 11 vreća cementa (preračunato u neke poznate mjerne jedinice, klasična pakiranja cementa u vrećama od 50 kilograma). Ime mu je Patrik Baubomian.
Patrik Baubomian, veganski snagator koji je prvak teške kategorije i nosi titulu najjačeg čovjeka Njemačke, na ovogodišnjem Festivalu predstavlja svoju knjigu ”How to Become a Vegan Badass” i cijela je dva dana dostupan za razgovor s građanima. Ne treba propustiti priliku za razgovor s ovom živućom legendom i postaviti mu sva pitanja o veganstvu bez straha jer, iako izgleda kao Terminator, Patrik uvijek ističe kako je njegova glavna pokretačka snaga suosjećanje i time, kao pravi muškarac, bez straha razgolićuje svoju nježnu stranu. Njegovo predavanje održat će se u petak u 20 sati – vele organizatori.
Najjači Nijemac i biljojed - u Zagrebu

Najjači Nijemac i biljojed – u Zagrebu

Inače, festival je dio međunarodnog festivala Veganmania, a cijenjen je i prepoznatljiv po tome što se na njemu izlažu i promoviraju isključivo proizvodi biljnog podrijetla, kao i oni koji nisu testirani na životinjama te koji su prijateljski prema okolišu, a posvećen je zdravom i održivom življenju te dobrobiti ljudi, okoliša i životinja.  Ovogodišnji 8. ZeGeVege festival rekordan je jer se na njemu predstavlja čak 100 izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda i inovacija te kozmetike koja nije testirana na životinjama, a među šarolikom ponudom prisutni su i inozemni izlagači, nositelji V-oznake, razne udruge te humanitarne i ekološke inicijative, a nude se i informacije za turiste, kažu Prijatelji životinja.

Sport, ekologija, kuhanje, ples i bezalkoholno pivo

– Nude se korisna i edukativna predavanja o sportu, ekologiji, prehrani, aktivizmu i veganstvu, kao i radionice kuhanja s degustacijama slanih jela i slastica te radionice urbanog vrtlarenja i održivog stanovanja, obilje stručnih znanja i osobnih iskustava. U ponudi ZeGeVege festivala nalaze se i biljna hrana za pse i mačke, ekološko voće i povrće, bezalkoholno pivo, brojne degustacije, ekološke inovacije, videoprojekcije s tematikom prava životinja i veganske prehrane, a dijele se i prigodne brošure s receptima. Startao je i naš atraktivni glazbeno-scenski program. Uživajte uz naše DJ-e, zaplešite uz taktove popularne, hip-hop i rock-glazbe, poslušajte dječje glasove te uživajte u glazbenim nastupima i plesnim točkama svih izvođača koji će se pobrinuti za veseo i raznovrstan program.  Još ima vremena posjetiti hrvatsku Veganmaniu – pozivaju vege-organizatori.
Više o programu ZeGeVege festivala može se naći na www.zegevege.com i na Facebook-stranici ZeGeVege Festival, no tehnološki je zasad nemoguće on-line kušati vege-kulen, pa se stoga treba zaputiti put Jelačić placa.

v1zege2015v2

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI