Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
IZDVOJENO
Dino Karađole

Varoška noć – fešta bez ijednog turista

Dino Karađole
Dino Karađole

Gravni kuhar Dino Karađole direktor je TZ-a, ali i Varošanin (Foto: Tris/H. Pavić)

Uz klapu Adriaticum, srdele, tunu, pidoče, vino, pivo, ali i sokove, na igrašištu ‘Partizana’ na šibenskom Mimincu sinoć je održana Varoška noć, zanimljivo okupljanje stanara jedne gradske četvrti.

Ovakvo okupljanje stanovnika Varoša dan prije svetkovine Male Gospe, obnovljena je nakon više desetljeća. Na igralištu ‘Partizana’ okupilo se nekoliko stotina Varošana i njihovih gostiju iz drugih gradskih kvartova. Za razliku od svih ‘dalmatinskih’ fešta koje se odvijaju tijekom ljeta duž obale, na ovoj fešti nije bilo ‘specijaliteta’ poput pljeskavica, ćevapa, kotleta, ali ni turista, kojima bi se pjevalo ‘Večeras je naša fešta’ i slične ‘dalmatinske’ pjesme. Sve sami Šibenčani, koji su se gostili nekim jednostavnim, težačim delicijima, te su se, većim dijelom, ovom prigodom pjevale pjesme Arsena Dedića, jednog od najvećih umjetnika među Varošanima, kojem je bila posvećena Varoška noć.

Manifestacija je pokrenuta zahvaljujući predsjedniku Gradske četvrti Varoš Nikoli Baraki i dopredsjedniku Hrvoju Zekanoviću. Razlikuje se od drugih sličnih manifestacija i po tome što su i jelo i piće i zabava bili besplatni za sve. Na fešti nitko nije zaradio.

Kopajući po buzari arheolog Željko Krnčević, srećom, nije  naišao ni na antičke ni starohrvatske  dagnje, već samo svježe s puno vina (Foto: Tris/H. Pavić)

Kopajući po buzari arheolog Željko Krnčević, srećom, nije naišao ni na antičke ni starohrvatske dagnje, već samo svježe, s puno vina (Foto: Tris/H. Pavić)

– Desetak tisuća kuna koje mjesni odbori i gradske četvrti dobiju od Grada Šibenika uglavnom se troše na prostor četvrti ili odbora, a kako mi prostorije nemamo, taj novac smo preusmjerili u ovu feštu. Osim toga, ugostitelji i svi drugi rado su se uključili sa svojim sponzorstvima, puno je volontera, tako da je sve napravljeno uz minimalan trošak – rekao nam je Hrvoje Zekanović.

Među Varošanima je bio i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

– Ne mora svaka fešta biti usko vezana za turizam. Ovo je jedna izvrsna prigoda za druženje i bolje upoznavanje i povezivanje stanara gradske četvrti. Osim što mi je ugodno, vrlo mi je korisno na ovaj način s građanima provoditi vrijeme jer opuštenije i otvorenije mogu s njima razgovarati o problemima gradske četvrti, kao i idejama i prijedlozima za njihovo rješavanje – rekao nam je Mileta, koji je izrazio nadu kako će, uz Šubićevac, Crnicu, Meterize i Vidike koji već imaju ovakve običaje, svoje fešte ustanoviti i sve ostale gradske četvrti.

Za razliku od dugih sličnih događaja gdje se hrana i piće dijele besplatno, u Varoši sinoć nije bilo navale ni gužve pred stolovima gdje se dijelilo, a svima su usta, osim hrane, bila i puna hvale za umješnost kuhara i organizatora koji se pobrinuo da nikome ništa ne fali.

Kako je to izgledalo, pogledajte u fotogaleriji:

[wzslider]

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI