Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
POLITIKA
Izbjeglice su označili narukvicama (Foto: Twitter/HRT)

U Hrvatsku ušla 51.000 izbjeglica, granični promet sa Srbijom i dalje blokiran

Izbjeglice su označili narukvicama (Foto: Twitter/HRT)
Izbjeglice su označili narukvicama (Foto: Twitter/HRT)

Izbjeglice su označili narukvicama (Foto: Twitter/HRT)

Do danas je u Republiku Hrvatsku, prema podacima MUP-a, ušlo više od 51 tisuće migranata. Tijekom jutra na području Iloka i Tovarnika ušlo je više od 3500 osoba, dok se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutno nalazi nešto više od tisuću ljudi.

– Što se tiče protočnosti prometa na državnoj granici sa Srbijom i dalje se ne propuštaju sve kategorije vozila srbijanskih registracijskih oznaka, od čega su izuzeta teretna vozila koja prevoze lako kvarljivu i ADR robu – izvijestilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova.

Srbija je u ponoć na svim graničnim prijelazima zabranila ulazak kamionima s hrvatskom robom, a Hrvatska je kao protumjeru Bajakovo zatvorila za promet svih vrsta vozila iz Srbije. Nije pomogao ni poziv europske šefice diplomacije Federike Mogerini, da se dvije države same dogovore kako ne bi utjecalo na gospodarstvo u regiji. No, popuštanja nema ni s jedne strane.

– Blokada je odgovor na diskriminaciju koju je Srbija uvela prema kamionima hrvatskih registarskih oznaka i prijevozu roba. Vrlo otvoreno, dok ne otvore Horgoš nema ulaza za putnički promet, za autobuse i osobne automobile sa srpskim registarskim oznakama – rekao je danas ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

– Ovo je odgovor na diskriminaciju koju su napravili i on će trajati dok diskriminacija ne prestane – rekao je Ostojić za HRT (POVEZNICA)

– U Hrvatsku je u 7 dana ušlo 50.000 izbjeglica, toliko ih je u Mađarsku ušlo u 6 mjeseci, dodao je ministar Ranko Ostojić. Kako bi sebi, kaže, olakšali posao, napravili su registraciju unutar kampa. Onima koji su “prioritetni “stavljaju zelene narukvice, a svima ostalima plave. Izlazak iz kampa trenutno je brži nego ulazak u njega. S druge strane pak kamioni koji žele prijeći u Srbiju, prolaze po nešto drukčijim kriterijima. Naši carinici objašnjavaju vozačima koji su kriteriji po kojima mogu prijeći granicu. Ukratko, ne mogu je prijeći samo ako voze hrvatsku robu.
Premijer Zoran Milanović, uoči današnje sjednice Vlade, o krizi na granici Republike Hrvatske i Republike Srbije rekao je da pitanje granice može se riješiti već danas, ako Srbija počne kontrolirati intenzivan tok migranata.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI