Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
KULTURA / UKRATKO
U Drnišu violine, viole, violončela i kontrabas: Nastupaju Zagrebački solisti

U Drnišu violine, viole, violončela i kontrabas:
Nastupaju Zagrebački solisti

Plakat - solisti

Sljedeće subote Drnišani i ostali mogu otići na koncert klasične glazbe, što se baš ne događa često. Naime, Zagrebački solisti, svjetski poznati komorni gudački ansambl, održat će u subotu 12. rujna 2015. u 20 sati koncert u Drnišu, u drniškoj župnoj crkvi Gospe od Ružarija. U Drnišu će se predstaviti Serenadom za gudače u C-duru, op. 48 P.I. Čajkovskog, Rumunjskim plesovima Béle Bartóka, a na programu će se naći i Concerto grosso br. 3 u d-molu Ch. Avisona i D. Scarlattija.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Drniš, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Drniša, Zagrebački solisti će i ovo, ne prvo, gostovanje u Drnišu upisati na listu do sada preko 3500 koncerata održanih diljem svijeta – na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Royal Festival Hall (London), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires) i mnoge druge.
Ansambl je osnovan 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. U svojoj bogatoj šezdesetogodišnjoj karijeri, pod umjetničkom palicom Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana, Borivoja Martinića-Jerčića, Sretena Krstića (aktualni koncert-majstor) primili su mnoge visoke nagrade i priznanja, gostovali na mnogim glazbenim festivalima (Salzburg, Prag, Barcelona, Edinburgh…), surađivali s brojnim uglednim solistima (Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Lily Laskine, Guy Touvron i mnogi drugi) te snimili više od 70 nosača zvuka. Repertoar Zagrebačkih solista sadrži barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI