Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
IZDVOJENO
Svjetski dan vegetarijanstva: Kako pripremati vege-ražnjiće i spriječiti globalnu katastrofu

Svjetski dan vegetarijanstva:
Kako pripremati vege-ražnjiće i spriječiti globalnu katastrofu

WVDhome_msthdSutra je Svjetski dan vegetarijanstva, 1. listopada, podsjećaju iz  Udruge Prijatelji životinja, koja iz tog razloga organizira radionicu kuhanja veganskih jela na otvorenom: na Trgu kralja Tomislava u Samoboru , 1. 10. 2015. u 11 sati., i to povodom Svjetskog dana vegetarijanstva.

U sklopu kampanje Zeleni ponedjeljak Anita Euschen, voditeljica radionica kuhanja za djecu, poučit će građane Samobora kako pripremiti ukusna veganska jela poput ražnjića i rižota te slastica kao što su palačinke i čokoladna halava, vele Prijatelji životinja.
Inače, prvi listopada obilježava se u cijelome svijetu od 1977. godine kao Svjetski dan vegetarijanstva, a znanstvenici su još prije nekoliko godina iznijeli alarmantno upozorenje da će se u idućih 40 godina stanovnici Zemlje morati odreći namirnica životinjskog podrijetla žele li izbjeći katastrofalne nestašice hrane i vode, kao posljedicu goleme nepotrebne potrošnje i iskorištavanja vode i tla te zagađenja i globalnog zagrijavanja.
– Osim što je održiva, prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla zdrava je i ukusna. Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života, ili homo vegetus, što pak znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo na prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Prvo vegetarijansko društvo osnovano je 1847. godine, no samo vegetarijanstvo postoji gotovo otkad postoji i čovjek. Mnoge poznate osobe, poput Pitagore, Leonarda da Vincija i Einsteina, bile su vegetarijanci – podsjećaju Prijatelji životinja.
Povrće je zdravo

Povrće je zdravo, kažu Prijatelji životinja

– Podsjetimo ljude kako je prehrana na biljnoj osnovi u zadnjih nekoliko desetljeća polako iščezavala s naših tanjura te danas konzumiramo zaista manje povrća i cjelovitih žitarica nego što bismo trebali. Promjenom prehrambenih navika i stila života porastao je broj kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti, bolesti srca i krvnih žila, ali i pretilosti, što je velik problem ne samo kod odraslih nego i kod djece – veli nutricionistica Diana Gluhak, podržavajući kampanju Zeleni ponedjeljak.
Nadalje, velikoj popularnosti vegetarijanstva svakako idu u prilog i rezultati istraživanja koji potvrđuju da su vegetarijanci, a još više vegani, u prosjeku zdraviji, vitalniji i dugovječniji, tvrde Prijatelji životinja. 
– Usto, danas, kada se na farmama radi ljudske prehrane muči i ubija više od 60 milijarda životinja godišnje, a ekološke posljedice uzgoja životinja prijete globalnom katastrofom, nužno je da se svi zamislimo nad patnjama osjećajnih bića i krenemo u stvaranje boljega svijeta za sve životinjske vrste, uključujući čovjeka. Dobar datum za početak je upravo 1. listopada 2015 – sugeriraju Prijatelji životinja, te onima koji ne uspiju doći na radionicu vege-kuhanja na otvorenom preporučuju recepte za ukusna biljna jela na www.zeleni-ponedjeljak.com.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI