Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Što je sljedeće? U Češkoj policija izbjeglicama na ruke upisuje brojeve…

Što je sljedeće? U Češkoj policija izbjeglicama na ruke upisuje brojeve…

Lica nemoćnih Sirijaca u trenucima dok ih markiraju, obilježavaju poput grla životinja na životinjskim farmama ili poput logoraša u logorima, govore dovoljno.

Policajka obilježava majku i djecu (foto Facebook/AP)

Svaki novi dan donosi nove uznemirujuće vijesti vezane uz izbjegličku nevolju napaćenog naroda Sirije. Iz Češke, sa željezničke postaje u Breclavu, gradu na tromeđi Češke, Slovačke i Austrije, nekih stotinjak kilometara sjeverno od Beča, stižu izvještaji i fotografije koje nedvojbeno podsjećaju na neka od najmračnijih vremena tzv. ljudske civilizacije. Naime, na češkom kolodvoru češke policajke i policajci počeli su na rukama djece i odraslih flomasterima, markerima s tintom koju je teško ukloniti, ispisivati brojeve. Lica nemoćnih Sirijaca u trenucima dok ih markiraju, obilježavaju poput grla životinja na životinjskim farmama ili poput logoraša u logorima, govore dovoljno.

Dakako, usljedila je žestoka reakcija javnosti, aktivista za ljudska prava i zabrinutih odvjetnika, koji su energično osudili takvo postupanje češke policije, kako javlja Daily Mail na svojim internetskim stranicama. Spominje se brojka od, zasad, 214 izbjeglica iz Sirije koji su na rukama dobili brojeve, što je izazvalo bijes dijela češke javnosti, koji upozoravaju kako ih ta policijska mjera nalikuje na praksu njemačkih nacista iz 2. svjetskog rata u ondašnjim koncetracijskim logorima.

Pogrešno i glupo

– Ne postoji zakon koji to dopušta. To je jednostavno pogrešno i glupo. Ljude tretiraju na način koji nalikuje na ono što se događalo Židovima u nacističkoj Njemačkoj. Jasno mi je da se ljudima neće svidjeti takvo postupanje. Niko ne kaže da će se netko prema izbjeglicama loše odnositi, ali je svejedno bolje za sve da se što prije prestane s tom praksom – kaže za Daily Alp Mehmet, potpredsjednik organizacije MigrationWatch.
Andrew Stroehlein, iz europske direkcije Human Rights Watcha, na svom je tweet profilu objavio fotografiju markiranja djeteta uz sljedeći tekst: ‘Ono što me ne prestaje čuditi je kako ljudi gledaju na holokaust smatrajući kako se to tiče samo Židova i Nijemaca’.
– Ne postoji zakon koji dopušta da policija označava ljude na ovaj način – upozorila je i Zuzana Candigliota, češka odvjetnica koja se bavi ljudskim pravima.

Sirijac na kolodvoru nemoćno trpi obilježavanje (foto Facebook/AP)

– Ova mjera je uvedena zbog sve većeg broja djece među izbjeglicama. Naš je cilj spriječiti da se djeca izgube – prilično nemušto je objasnila policijski postupak glasnogovornica češkog ministarstva unutarnjih poslova Lucia Novakova, a njezina kolegica koja glasnogovori za jedinicu češke policije koja se bavi strancima Katerina Rendlova dodaje kako se ‘mjera koristi s velikim skupinama izbjeglica radi vođenja evidencije o članovima obitelji’.
U pšoliciji se pravdaju kako usput ubilježavaju i oznake vlakova kojima su stigli, a kako bi ih vratili u države – iz koje su stigli, ako prethodno nisu podnijeli zahtjev za azil, s obzirom da Češka ne dopušta ulazak u zemlju onima koji to nisu učinili.

Što je sljedeće?

I dok se neki u Češkoj groze obilježavanja ljudi, na drugoj strani se nedavno  doznalo u istraživanju javnog mijenja češke agencije Focus kako se čak 93 posto Čeha protivi udomljavanju izbjeglica, te smatra kako ih se treba vratiti u zemlje iz kojih su došle, navodi Dayli Mail.
Inače, glasnogovornica Rendlova je još kazala i kako su izbjeglicama pokušavali dati papiriće s brojevima, no ‘oni su ih bacali’.
– Izbjeglice su se složile s označavanjem. Nemaju s tim problema. Znaju kako je to u njeihovom interesu – kaže nadalje glasnogovornica Rendlova.
No, aktivisti za ljudska prava i odvjetnici ne misle tako.
– Mislim da se s time slažu jer im jer smatraju kako policijski službenici imaju pravo da ih označavaju – kaže Zuzana Candigliota, odvjetnica koja nastoji zaštiti njihova prava.
Kakvu ćemu grozomornu vijest vezanu uz izbjeglice doznati sutra?
Što je sljedeće?
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI