Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
POLITIKA
Sazvana izvanredna sjednica Sabora: Vlada se sprema za izbore u studenome

Sazvana izvanredna sjednica Sabora:
Vlada se sprema za izbore u studenome

Sabor od 8. do 11. rujna zasijeda izvanredno i u ovom sastavu, vjerojatno, zadnji put. Očekuje se njegovo raspuštanje, a zatim i raspisivanje parlamentarnih izbora. A oni će biti, po svoj prilici u studenome...

Hrvatski sabor (Foto Hrvatski sabor)Na prijedlog Vlade predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sazvao je izvanrednu sjednicu Sabora koja će se održati 8., 9., 10. i 11. rujna. Bit će to, sudeći po svemu oproštajna sjednica za aktualni, sedmi saziv hrvatskog parlamenta. Jer, kako stvari stoje Sabor bi ovim zasijedanjem trebao biti raspušten te napokon objavljen i datum parlamentarnih izbora oko kojega se toliko spekulira već mjesecima. Najizglednije je da ćemo na izbore u studenomu, saznajemo od nekih visokopozicioniranih SDP-ovaca, iako, priznaju, o tome na Predsjedništvu stranke nije bilo govora. Dakle, nema straha da bi sadašnji zastupnici mogli produžiti mandat i na iduću godinu.

A taman je danas otišao prijedlog Pere Kovačevića Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti članka 11. saborskog Poslovnika i njegove kompatibilnosti s Ustavom RH. Uplašio se Pero da bi i nakon 22. prosinca, kada im ističe četverogodišnji mandat, ova zastupnička družba mogla nastaviti primati zastupničke plaće, pa odlučio spriječiti ih u toj neustavnoj raboti „denuncirajući“ ih Ustavnom sudu. A poštar još nije ni stigao zahtjev uručiti, kad stiže vijest: Predsjednik Hrvatskog sabora sazvao izvanrednu sjednicu tjedan dana prije negoli je bio predviđen početak redovnog zasijedanja. Vlada se 1. rujna telefonski dogovorila da Saboru uputi paket od pet „predizbornih“ prijedloga zakona, koji redom ciljaju na podizanje standarda građana, određene socijalne olakšice i davanja, te zahtjev za izvanrednim sazivanjem parlamenta. Rečeno, učinjeno. Šef Sabora prijedlog je usvojio, sjednicu sazvao, i sad je samo preostalo da aktualni saziv zaključi mandat, da se Sabor raspusti i objavi kad ćemo na izbore. Pa kome opanci, kome obojci…

Otkud odjednom takva žurba? Što je Vladu Zorana Milanovića nagnalo da zatraži žurno, izvanredno zasijedanje? Je li to optimalni tajming za vladajuće?

Iz SDP-ovih krugova saznajemo da će izbori izvjesno biti raspisani u studenomu čime će se zaskočiti HDZ, jer, svi su znaci da Karamarkov tim nije stigao obaviti sve predizborne aktivnosti koje je namjerio. Išlo se, dakle, na to da se opoziciju uhvati nespremnu, jer je HDZ besumnje očekivao da će izbori biti znatno kasnije, a spominjalo se čak i veljaču iduće godine, zbog čega je intervenirao i savjetnik Predsjednice RH Vladimir Šeks, kao „ustavotvorac“ koji, navodno, bdije danomice da sve bude u duhu Ustava.

Veljača nikad nije bila opcija za izbore, uvjeravaju nas naši sugovornici iz vladajuće grupacije. – Razgovarali smo o prvoj polovici siječnja, kada Državni zavod za statistiku izađe u javnost s podacima o rastu BDP-a za treći kvartal, a s obzirom na rast koji je zabilježen u drugom kvartalu, vjeruje se da će ovaj biti i 2 posto. I kad se tome pridodaju rezultati izvanredne turističke sezone, a spominje se da bi mogli ostvariti i 9 milijardi eura, bit će teško javnost uvjeravati kako je ova Vlada potpuno neuspješna. I na krilima tih pozitivnih trendova, postupnog oporavka gospodarstva, rasta izvoza, inudstrijskog rasta itd., objektivno, najpovoljnije je vrijeme za izbore, makar kad je o lijevoj Vladi riječ- kažu u SDP-u. Osim toga, i pet novih zakona koje će Sabor donijeti na kraju svoga mandata, trebalo bi ponešto popraviti krvnu sliku društva, olakšati život građana i stvoriti kod njih dojam da je riječ o vlasti koja obećava, pa je , dakle, ne treba ni mijenjati.

No, čini se da je ključni faktor koji je utjecao na datum izbora, faktor iznenađenja protivnika. HDZ, vjeruje se, nije još spreman, dobar dio planiranog posla nisu odradili, po izbornim jedinicama još se održavaju klauzure, gospodarski program vjerojatno nije još definiran kad dosad nije ugledao svjetlo dana, stranka se tempirala na konac ove ili početak iduće godine. Koliko će to utjecati na izborni rezultat, vidjet ćemo. Svakako ne može biti ni glavni ni presudni adut u trci za glasove birača.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI