Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
POLITIKA
Prve izbjeglice stižu u Hrvatsku

Prve izbjeglice stižu u Hrvatsku

Izbjeglice (Printscreen HRT)

Nakon što je Mađarska  jučer zatvorila granice dio izbjeglica koje putuju iz Preševa preusmjeren je prema granici s Hrvatskom – javlja HRT.

Tijekom noći stigle su u Šid. Jutros nešto prije 6 sati stigao je autobus s oko 60 izbjeglica na autobusni kolodvor u Šid. Riječ je uglavnom o ženama, djeci i muškarcima mlađe životne dobi, koji su zatim pješice krenuli prema graničnom prijelazu Šid, odnosno Tovarnik, javila je HRT-ova novinarka Kristina Pešić Biondić (POVEZNICA)

No nešto prije samoga graničnog prijelaza Šid, kaže, 500-tinjak metara prije, skrenuli su na sporedni, kukuruzni put, očito želeći izbjeći granicu, ili točnije, registraciju. Radi se o tome da se ne žele registrirati kako bi mogli zatražiti azil u drugim zemljama. No ne razmišljaju svi jednako, stigla je i manja skupina, od oko 15 izbjeglica, u policijsku postaju u Tovarniku. Treba reći da je ovo prvi autobus od više njih za koje su srbijanski mediji javili da su još sinoć krenuli s juga Srbije prema Hrvatskoj.Ruta izbjeglica (Printscreen HRT)

Podsjetimo da je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer izjavio da će se u Tovarniku s izbjeglicama postupati prema međunarodnim konvencijama, odnosno da se moraju registrirati kako bi se ustanovilo imaju li pravo na pomoć ili ne. Isto tako, šef granične policije rekao je da Hrvatska ima 20.000 policajaca, njih šest tisuća čuva državne granice, pa ako kolegama u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji bude poterbna pomoć, šalju je iz unutrašnjosti.

Kao što je poznato, Mađarska je zatvorila granicu pa te autobuse koji su se gotovo do jučer kretali prema srbijansko-mađarskoj granici navodno i srbijanska policija sada usmjerava prema našoj granici.

HRT-ovi su reporteri na terenu cijelu noć. U Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija u javljanju uživo dopisnik HRT-a Davor Lončarić javio je kako izbjeglice ne idu na službeni prijelaz, već poljskim putevim, kroz voćnjake, prema Tovarniku. Zrinka Perić, dopisnica HRT-a, javlja da ti ljudi padaju s nogu od umora, djeca su iznemogla i gladna.

Evo izvještaja HRT-a:

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI