Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
KULTURA
Program koji ‘ima smisla’: Treći program HRT-a tri dana slavi – treći rođendan

Program koji ‘ima smisla’:
Treći program HRT-a tri dana slavi – treći rođendan

HRT3crveni_35.jpg.688x388_q85_crop_upscale
Treći program HRT-a, televizijski program koji je svojom pojavom mnogima vratio nadu u smisao gledanja televizora, tri dana proslavlja – treći rođendan. Emitiranje HRT3 programa započelo je 15. rujna 2012. godine., a danima ranije su gledatelji očekivali njegov početak, gledajući maštovite animacije, jinglove i foršpane koje su izradili glasoviti domaći animatori.

Već tada je bilo jasno da će HRT3 ubrzo steći svoje vjerne sljedbenike i poklonike, te da će se uskoro o ‘haerte trici‘ pričati s poštovanjem i uvažavanjem. U vremenima posvemašnje trivijalizacije medijskog prostora i agresivnog zaglupljivanja gledateljstva sadržajima nakaradnih reality showova, stupidnih sapunica, zabavnoglazbenog šunda i besmislenih TV serija, pojava programa s obiljem vrsnih filmova, emisija o svakojakoj kulturi, zanimljivih razgovornih emisija itd., doimala se kao nestvaran događaj i moguća greška. No, srećom po gledatelje, posrijedi je zbiljska stvarnost, pa Treći upravo u ovim trenucima na svojim kanalima časti svoje gledatelje trodnevnim rođendanskim filmskim maratonom.

Šlag na rođendanskoj torti – klasične komedije

Prvi dan maratona je već iza nas: nedjelja 13. rujna je bila rezervirana za filmove koji su u naslovu imali broj 3, a danas (ponedjeljak 14. rujna) upravo traje maraton vrlo zanimljivih hrvatskih dokumentarnih filmovima o radnicima i raznim marginalcima i osebujnim osobama, putpopisima iz bliže i nešto dalje povijesti itd. Kao šlag na rođendanskoj torti, sutra, u utorak 15. rujna, maraton se nastavlja nizom klasičnih filmskih komedija.

HRT3plavi_02.jpg.688x388_q85_crop_upscale

– U maratonu ćemo emitirati 23 igrana i 27 dokumentarnih filmova. U maratonu hrvatskih dokumentarnih filmova, među ostalim, prikazujemo film Profesionalci o dvojici ljudi kojima kamion i cesta znače sve u životu. Slijedi Rio bravar autora Tomislava Mršića, koji je na 11. Danima hrvatskog filma dobio nagradu Oktavijan za kratkometražni dokumentarni film. Zatim Berač kamena o posljednjem vlastoručnom beraču kamena te Graditelj brodova. Zatim film Pad imuniteta na postojeće stanje Andree Ćakić, Više volim pse Mladena Ćapina te dokumentarni film Branka Ištvančića Plašitelj kormorana, crnohumornu priču koja je nagrađena Grand Prixom Dana hrvatskog filma i Oktavijanom za najbolji dokumentarni film 1998. godine – vele na HRT 3.

Ciklus istog filma

U maratonu klasične komedija prikazat će se neke od najboljih žanrovskih ostvarenja u povijesti – Sullivanova putovanja Prestona Sturgesa, Ponoć Mitchella Leisena, Natječaj Miloša Formana te Biti ili ne biti Ernsta Lubitscha, a između filmova će se emitirarti prilozi u kojima će se prisjećati kratke povijesti HTV3 i njegova vizualnog identiteta: od prvih animiranih filmova proizvedenih od strane naših uglednih animatora, preko prvih jingleova i foršpana, sve do recentnog plesa. Također, između filmskih uradaka prikazat ćemo isječke iz brojnih emisija emitiranih na Trećem od 15. rujna 2012. do danas, kažu na Trici.
Dean Šoša, urednik HRT3 (foto: HRT)

Dean Šoša, urednik HRT3 (foto: HRT)

– U sklopu maratona bit će prvi put u programu prikazan i Ciklus istoga filma. Rođendan Trećega programa obilježavamo radno i svečano i stoga nam je čast, nakon mnogo godina, triput prikazati Golikovo remek-djelo Od 3 do 22, o jednome danu u životu tekstilne radnice Smilje Glavaš iz zagrebačke Dubrave, snimljen 1966. godine – kaže Dean Šoša, glavni urednik Trećega programa HRT-a.
Čestitke trogodišnjaku, uz želje za zdravo i sretno djetinstvo.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI