Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
KULTURA / SCENA
Prije 52 godine puštena je u pogon Tvornica gramofonskih ploča Jugoton

Prije 52 godine puštena je u pogon Tvornica gramofonskih ploča Jugoton

Jugoton je osnovan još 1947., no 1963. godine, na današnji dan, pokrenuta je proizvodna linija za vinile.

clanak1

Na današnji dan, 1963. godine, točno u 11 sati, u pogon je puštena Tvornica gramofonskih ploča Jugoton. Radilo se o velikom događaju koji je obilježio glazbu na ovom području, na kojemu je Jugoton jedini imao kompletan proces suvremene moderne proizvodnje. Tvornica je svečano otvorena mjesec dana kasnije, 23. listopada iste godine.

Tvornica se prostirala na 35.000 kvadratnih metara površine, od čega je na 8000 kvadratnih metara izgrađeno osam objekata. Jugoton je ovim potezom došao do proizvodnje preko 16 milijuna ploča godišnje, usvojio je izradu ploča u stereo tehnici te je postavio temelje za daljnje proširenje asortimana.

– Imat ćemo manje glavobolje zbog loših ploča, naivnih i šeretskih omota, zbog brzog ‘ćelavljenja’ ploča. Snizit će se troškovi proizvodnje i skratit ćemo korake za pet puta. Imat ćemo više ploča, ljepših ploča, boljih ploča, jeftinijih ploča rekao je tada za list Ritam ondašnji direktor Jugotona, Slavko Kopun.

Jugoton je osnovan 10. srpnja 1947. godine u Zagrebu, a tek nakon otvaranja tvornice ploča dosegnuo je svoj vrhunac u poslovanju. Jugoton je nakon raspada Jugoslavije i demokratskih promjena u Hrvatskoj promijenio ime u Croatia Records, a nalazi se u istom kompleksu u zagrebačkoj Dubravi. U fonoteci Croatia Recordsa nalazi se preko 80.000 fonograma.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI