Neovisni novinarski portal
19.10.2020.
KULTURA / POLITIKA
Igor Štiks i Aris Chatzistefanou (Foto: Jozica Krnić)

Premijera filma ‘Fašizam Inc’ na FALIŠ-u:
Desni radikalizam u službi privatnog kapitala

Igor Štiks i Aris Chatzistefanou (Foto: Jozica Krnić)

Zadnjeg dana Festivala alternative i ljevice u Šibeniku gostovao je grčki redatelj Aris Chatzistefanou.

Igor Štiks i Aris Chatzistefanou (Foto: Jozica Krnić)

Igor Štiks i Aris Chatzistefanou (Foto: Jozica Krnić)

Šibenik je jučer na FALIŠ-u doživio i malu filmsku ekskluzivu. Naime, na trgu Mala loža po prvi je put u Hrvatskoj prikazan film „Fašizam Inc“, grčkog redatelja i aktivista Arisa Chatzistefanoua. Efektno montiran i znalački režiran, „Fašizam Inc“ uspoređuje rast nacizma i fašizma u Njemačkoj i Italiji u prvoj polovici 20. stoljeća s rastom desničarskih pokreta u današnjoj Grčkoj. Iza svega, zaključak je u filmu, uvijek stoje korporacije, odnosno privatni kapital, koji je izravno odgovoran za uzlet desnih radikalnih opcija.
– Nalazimo se u kritičnom trenutku, ne samo za Grčku, nego i za Europu. Europksa centralna banka ukinula je dotok novca Grčkoj, što je bila ucjena i prijetnja da će slomiti grčku ekonomiju – rekao je redatelj Aris Chatzistefanou pred šibenskom publikom, razgovarajući prije projekcije filma s moderatorom Igorom Štiksom.
– Problem eurozone je strukturalne prirode; ako u eurozonu dovedete male zemlje poput Grčke ili Hrvatske i usporedite ih s, primjerice, Njemačkom, prije ili kasnije imat ćete problem u kompetitivnosti gospodarstava i deficit u međusobnoj razmjeni što u konačnici dovodi do akumulacije ogromnog duga – istaknuo je Chatzistefanou.
– U slučaju Grčke radi se o začaranom krugu. Istina je da Grčka danas ništa ne proizvodi, ali proizvodnja je zamrznuta zbog intervencija Europske unije. Takvo djelovanje mora se zaustaviti – naglasio je grčki redatelj, podvukavši: – U Grčkoj su izbili veliki protesti zbog mjera štednje. Kada je ekonomska elita shvatila da to neće proći samo od sebe, rodio se fašizam, odnosno desničarski pokreti i stranke.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI