Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
KULTURA / POLITIKA
Otvorena izložba ilustracija Alema Ćurina: Sve što o Hrvatskoj vrijedi znati…

Otvorena izložba ilustracija Alema Ćurina:
Sve što o Hrvatskoj vrijedi znati…

‘(I)lustracija Hrvatske’ naziv je dosad najveće izložbe nekadašnjeg Feralovog ilustratora Alema Ćurina, koja je su Šibeniku otvorena u sklopu festivala FALIŠ.

Kruno Lokotar, Alem Ćurin i Emir Imamović Pirke (Foto: Jozica Krnić)

Kruno Lokotar, Alem Ćurin i Emir Imamović Pirke (Foto: Jozica Krnić)

– Alem Ćurin je strip crtač, likovni umjetnik, a i povijesna ličnost, iako on toga još nije svjestan – rekao je jučer na otvorenju izložbe ‘(I)lustracija Hrvatske’, Emir Imamović Pirke, direktor Festivala alternative i ljevice u Šibeniku, čije je treće izdanje upravo startalo.
Alem Ćurin proslavio se ilustracijama u Feral Tribuneu, no svoj je profesionalni put krčio i preko Omladinske iskre, Studentskog lista, FAK-a, Nedjeljne i Slodobne Dalmacije, Novosti…
– Ćurin je napravo ozbiljne inovacije u novinarstu, dakle u zanatu u kojemu se činilo da se više ništa promijeniti ne može. Prije njega, novinska ilustracija služila je kao nadopuna tekstu, a onda se dogodilo da su novinarski tekstovi postali nadopuna njegovim ilustracijama. To je jedinstven slučaj i zato je Alem Ćurin vodio računa da svoje radove objavljuje samo u medijima u kojima su pisali najbolji autori – rekao je Pirke.
Ćurinovi radovi, a složio se s tim i Kruno Lokotar, još jedan od organizatora FALIŠ-a, ogledalo su Hrvatske. – Hrvatska se mijenjala, a on je tome svjedočio. Svakog tjedna izbaci ilustraciju koja o Hrvatskoj govori šve što se o njoj u tom trenutku treba znati. Jednom će se, kad se otvore medijske arhive, priča o Hrvatskoj moći ispričati preko njegovih radova – čulo se na otvorenju izložbe.
Izložba ‘(I)lustracija Hrvatske, koju je postavio šibenski grafički dizajner Ante Filipović Grčić, bit će u Galeriji Matija otvorena svakog dana od 11 do 14 i od 17 do 20 sati.

VEZANE VIJESTI