Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
POLITIKA
Arhiva: Ranko Ostojić (Foto: Vlada RH)

Ostojić prvi govorio, pa prvi napustio sastanak u Bruxellesu:
Ako će to trajati… vraćam se nazad na teren

Arhiva: Ranko Ostojić (Foto: Vlada RH)
Ministar Ranko Ostojić (Foto: Vlada RH)

Ministar Ranko Ostojić (Foto: Vlada RH)

U Bruxellesu su se danas sastali ministri unutarnjih poslova država članica Europske unije, a razlog njihova sastajanja je bila raspodjela takozvanih kvota razmještaja 120.000 izbjeglica po EU-državama. Bio je tamo i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, pa je za govornicu izašao prvi, a čini se kako je sa sastanka i otišao prvi. Kako se doznaje, tom je prilikom bio vrlo oštar, upozorio je na licemjerje nekih država, te zatražio da se izbjeglice prestanu ilegalno usmjeravati prema Hrvatskoj.

– Predložena je odluka koju će Hrvatska podržat. Jedan dio zemalja, kao što sam i očekivao, izražava skepsu i traži konzultacije. U trenutku kad se ne mogu dogovoriti oko kvote za 120 tisuća ljudi, a ja sam iz zemlje u koju je do ovoga trenutka ušlo preko 35 tisuća imigranata, u sedam dana, ja nemam više šta radit na tom sastanku. Ako će to trajat kao što obično traje: papiri i sve ostalo… vraćam se nazad na teren. Naravno, naš veleposlanik ima uredne upute kako da se postavi – kazao je Ostojić novinarima u Belgiji.
Prijedlog je izglasan velikom većinom, no protiv su bile Mađarska, Slovačka, Rumunjska i Češka, a Finska je bila suzdržana. Mađarska ne želi biti korisnik toga programa, pa će odluka o 54.000 ljudi koji su trebali biti raspoređeni iz Mađarske biti donesena naknadno, javlja HTV.

‘Orbanovi kompanjoni, Karamarko i HDZ’

– Prvi sam se javio za riječ. Govorio sam o tome da Republika Hrvtska traži rješenje između Turske i Grčke, da se priljev zaustavi. Jednako tako da ne prihvaćamo kanal, odnosno usmjeravanje ilegalnih migracija iz Grčke, preko Makedonije i Srbije direktno za Republiku Hrvatsku. Upravo licemjernim sam nazvao otvaranje graničnog prijelaza u Horgošu, kojeg su svečano otvorili srpski i mađarski ministar unutarnjih poslova, kao navodno za prihvat izbjeglica. Zanimljivo, niti jedna osoba tamo nije prošla. Prema tome, s obzirom da se to ne zaustavlja, mi ćemo nastaviti sa svojim mjerama – ustvrdio je hrvatski ministar Ostojić.
Kako ističe HTV, osvrnuo se i na izjavu mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, koji je rekao da će se već loši odnosi s Hrvatskom i dalje pogoršavati sve dok se u njoj ne održe izbori, sugerirajući kako bi Mađarska lakše surađivala s novom hrvatskom vladom.
– To je zapravo u potpunosti točno, kada bi bilo ostvarivo. Oni koji su mu u ovom trenutku saveznici u Hrvatskoj, Orbanovi kompanjoni, Karamarko i HDZ, imaju isti stav prema Vladi RH. Moramo se sjetiti malo i povijesti i na koji su način dobro poslovno surađivali. Mi ćemo braniti hrvatske interese, a oni koji bi prodali Hrvatsku, kao što su prodavali Inu, sigurno bi bili bolji partneri onima koji su na vlasti u Mađarskoj – zaključio je Ostojić.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI