Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
POLITIKA
Obljetnica rujanskog rata: ‘Srce je bilo jače od čelika’

Obljetnica rujanskog rata:
‘Srce je bilo jače od čelika’

Mimohod branitelja išao je od spomenika palim borcima NOB-a do spomenika palim braniteljima u Domovinskom ratu (Foto/Tris(H. Pavić)

Mimohod branitelja išao je od spomenika palim borcima NOB-a do spomenika palim braniteljima u Domovinskom ratu (Foto/Tris(H. Pavić)

Središnja manifestacija kojom je obilježena 24. obljetnica rujanskog ratnog podviga upriličena je danas u Vodicama.

Tom prigodom iz Knina stigao odred vojnika koji su na rivi su Vodičanima, ali i brojnim turistima, predstavili lako naoružanje, vozila i opremu Hrvatske kopnene vojske, upriličen je mimohod hrvatskih branitelja, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće pod spomenikom Vodičanima poginulim u Domovinskom ratu.

– Rujna 1991. godine ovdje se vodila bitka za opstojnost i jedinstvo Dalmacije i Hrvatske. Naši junaci su stali pred tenkove sa srcem koje je bilo jače od čelika – rekla je u prigodnom obraćanju gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

 – Nikad ne smijemo zaboraviti što se tih dana događalo. Domovinski rat je prošlost koje se moramo sjećati. Trebamo učiti naše mlade tko su bili junaci tog vremena koji su dali svoje živote. Danas ćemo se pokraj  spomenika 15 heroja grada Vodica pokloniti, zapaliti svijeće i položiti vijence, u spomen njima i svim hrvatskim braniteljima – rekla je Juričev Martinčev. Dodala je kako su Vodice u Domovinsmom ratu dale 1124 branitelja, 1124 junaka. – Učimo naše mlade tko su bili junaci tog vremena, da se to nikad ne zaboravi – rekla je Juričev Martinčev.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća u knjižnici je prikazana Video retrospektiva „Vodice 1991-2015″ i otvorena je izložba ratnih fotografija autora Ivana Kranjca, te je prikazan i film ”Vodice, Šibenik 91/92″ Šime Strikomana, dok je za kraj proslave najavljen Festival domoljubnih pjesama na kojem će od 23 sata na vodičkoj rivi nastupiti Dražen Žanko, Meri Cetinić, Đuka Čaić, Hrvoje Hegedušić, Max Hozić, Ansambl „Bonaca”, Klapa „Bunari” i Klapa „Godimenti”.

Svijeće su zapalili i zapalili svijeće predstavnici Grada Vodica, Šibensko-kninske županije, Sabora, predsjednice RG, Vlade RH...

Cvijeće su položili i zapalili svijeće predstavnici Grada Vodica, Šibensko-kninske županije, Sabora, predsjednice RH, Vlade RH… (Foto: H. Pavić)

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI