Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
MIP jednoglasno za skidanje imuniteta J. Rimac

MIP jednoglasno za skidanje imuniteta J. Rimac

Josipa Rimac na tribini 'Sto posto za Hrvatsku' (7)Sasvim očekivano, Manadatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je odobrilo zahtjev DORH-a za skidanje imuniteta zastupnici Josipi Rimac, bivšoj kninskoj gradonačelnici, kako bi se omogućio nastavak istrage što se protiv nje provodi već godinu dana. Očekuje se da će sutra i Hrvatski sabor, na sam dan raspuštanja ovog saziva, odlučiti o prijedlogu MIP-a, te zastupnici Rimac ukinuti imunitet.
Bivšu kninsku gradonačelnicu USKOK sumnjiči da je iskoristila svoj položaj i ovlasti kako bi priskrbila nepripadajući stambeni prostor čime je državni proračun oštetila za 548 tisuća kuna.

Rimac je svojedobno izjavila da nije ništa sporno, jer je njezin suprug, kao branitelj, ostvario pravo na darovanje nekretnine u kojoj obitelj živi. Kuću u kojoj stanuju, Rimčevi dijele s obitelji njene sestre, temeljem istog prava, jer je i njezin suprug bio branitelj i sukladno zakonu je konzumirao pravo na darovnicu.
Josipa Rimac (HDZ) je u Saboru položila prisegu u petak, 18. rujna, gdje je zauzela mjesto svoga stranačkog kolege Ante Jerolimova koji je odstupio nakon što mu je skinut imunitet zbog optužbe da je krivotvorio diplomu ekonomskog fakulteta. Da stvar bude zanimljivija i Jerolimov je bio “zamjenski zastupnik” koji je sjeo na stolac zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete, kojemu je svojedobno proširena optužnica u aferi Remorker, ali još uvijek “slobodno diše”… Mora biti da HDZ ima deficit zastupničkog kadra kada i “drugoj zamjeni” za Kalmetu USKOK i DORH pušu za vratom. Jer, i Josipa Rimac, tek što je položila prisegu, dospijeva na dnevni red MIP-a zbog zahtjeva DORH-a za skidanjem njezina imuniteta.
Srećom, kraj je mandata ovog saborsog saziva, inače bi se HDZ našao na sto muka kako popuniti “ukleti” Kalmetin stolac u Hrvatskom saboru…
Bivša kninska gradonačelnica sutra će vjerojatno ostati bez imuniteta, ali ne i bez prava na zastupničku plaću ( preko 15 tisuća kuna mjesečno) koju će uredno primati narednih šest mjeseci, a još šest mjeseci pripadat će je pola te plaće, mada nije stigla zaraditi ni poštenu dnevnicu. Rimčeva je , odlukom vrha stranke , podnijela ostavku na mjesto gradonačelnice Knina i ušla u Sabor samo tjedan dana prije njegova raspuštanja kako bi se mogla posvetiti obvezama koje ima kao direktorica HDZ-ove kampanje. Kao zastupnica parlamenta koji više ne zasijeda, imat će vremena za kampanju napretek. A imat će i vrlo dobru plaću. Koju, s obzirom da je svojevoljno podnijela ostavku, kao lokalna dužnosnica u Kninu( s plaćom od 11.300 kuna) ne bi mogla ostvarivati. S druge strane, smatra se da je s funkcije gradonačelnice otišla, uz ostalo, i zato što time prestaju razlozi za njezino privođenje i pritvaranje jer nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, s obzirom da u Gradu više nije zaposlena, a poslije godinu dana istrage, za pretpostaviti je da su svjedoci ispitani, pa nema straha ni od njezina utjecanja na svjedoke…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI