Neovisni novinarski portal
25.4.2024.
POLITIKA
Izbjeglice (Foto Tweeter/HRT)

Drama na granicama:
U Hrvatsku ušlo 9200 izbjeglica koje jedva čekaju produžiti dalje

Izbjeglice (Foto Tweeter/HRT)
Kordon policije zaustavlja izbjeglice u Tovarniku (Foto: Twiter/HRT)

Kordon policije zaustavlja izbjeglice u Tovarniku (Foto: Twiter/HRT)

 Izbjeglička kriza u Hrvatskoj eskalira. U zemlju je do 17 sati ušlo oko 8900 izbjeglica, a do 19 još tri stotine, objavio je MUP. No, njima ne pada im na pamet ostati u našoj zemlji.

Skupina migranata koji su iz Tovarnika prevezeni u Zagreb, već je stigla na granici sa Slovenijom, na međudržavni cestovni granični prijelaz Bregana-Obrežje. Prema slovenskim medijima, riječ je o dijelu veće skupine od oko 500 ljudi koji su iz Zagreba prema granici sa Slovenijom krenuli pješice – javlja HRT.

Vlada je osnovala Stožer za koordinaciju aktivnosti zbog dolaska izbjeglica. Smješten je kod Vinkovaca, u mjestu Stari Kunjevci. Premijer Zoran Milanović izjavio je kako izbjeglice u Hrvatskoj neće ostati. – Proći će i prolaze kroz Hrvatsku. Trenutno ih ne možemo primiti mnogo – rekao je.Hrvatska je već napunila sve prihvatne centre, a predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović od načelnika Glavnog stožera kao vrhovna zapovjednica zatražila je viši stupanj pripravnosti vojske i spremnost da reagira, ako bude potrebno, u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata – javlja HRT (POVEZNICA).

U hotelu Porin u zagrebačkom naselju Dugave izbjeglice su se pobunile. Žele odmah dalje u Europu. Ondje je došlo i do nereda jer su migranti željeli napustiti hotel, pa je pozvana interventna policija. Trenutačno se pokušava provoditi registracija izbjeglica.

 

Hrvatska se sve teže nosi s tolikim brojem  ljudi. Situacija je tijekom popodneva izmaknula kontroli u Tovarniku, ali i u prihvatnim centrima, u kojima većina migranata ne želi ostati. Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u RH na čelu sa potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem održao je danas popodne svoj prvi sastanak u Starim Kunjevcima. Novinarima je rekao da očekuje da će dodatni prihvatni centar u Belom Manastiru za sada biti dostatan. Izbjeglicama koji žele u Europu, a ne mogu preko Mađarske poručio je da ne dolaze u Hrvatsku i ostanu u prihvatnim centrima u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. – Ovo nije put za Europu i autobusi vas ne mogu odvesti tamo. To je laž, poručio je.

Izbjeglice su u Tovarniku popodne probile policijski kordon koji je osiguravao normalan ulazak u autobuse. Krenuli su dalje pješke, a policija nije imala izbora nego ih propustiti. Među izbjeglicama je puno žena i djece, mnogima je pozlilo, jednom je izbjeglici pružena reanimacija. Izbjeglice su u Tovarnik stigle gladne, žedne i umorne. Novinari su svjedočili kako se bore za hranu, banane, pizze, a policija i volonteri pokušavaju ih smiriti.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI