Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KULTURA
Vladimir Skračić, Željko Jerat, Šime Ježina i Ivan Božikov (Foto H. Pavić)

Kreće regata – finale 18. dana Latinskog idra

Vladimir Skračić, Željko Jerat, Šime Ježina i Ivan Božikov (Foto H. Pavić)
Vladimir Skračić, Željko Jerat, Šime Ježina i Ivan Božikov (Foto H. Pavić)

Vladimir Skračić, Željko Jerat, Šime Ježina i Ivan Božikov na današnjoj konferenciji za novinare (Foto H. Pavić)

Udruga ‘Latinsko idro Murter – Kornati’ konferencijom za novinare najavila je za ovaj vikend Regatu ‘Latinsko idro’, kao krunu ovogodišnjih 18. dana latinskog idra.

– Sudjelovanje u regati ove je godine prijavilo više od 80 brodova, no broj sudionika, zbog vremenskih prilika – rekao je predsjednik Udruge Željko Jerat – znat će se tek pred sam start. Ovogodišnju regata kreće u nedjelju, 27.9.2015. sa početkom u 15.00 sati iz murterske uvale Hramina.

Udruga ‘Latinsko idro’ osnovana je s ciljem očuvanja i promocije tradicije i uspomena na vještinu predaka, a kako tvrde Murterini, manifestacija Dani latinskog idra nije samo murterska nego i jadranska, odnosno mediteranska priča, za koju se nadaju da će za svoju 20. obljetnicu prerasti u festival u kojem će sudjelovati sve srodne udruge i tradicijska plovila s cijelog Jadrana, pa i šire.

– Sama regata predstavlja vrhunac događanja manifestacije „Dani latinskog idra“ s kojima udruga sa svojim partnerima doprinosi obogaćivanju kulturnog programa kao i produženju turističke sezone. Što je također važno istaknuti, upravo je ova regata, i sve aktivnosti oko nje, značajno potpomogla revitalizaciju tradicionalnih načina plovidbe kao i popularizaciju ove vrste plovidbe u turističkopromidžbene svrhe, dajući destinaciji Murter –Kornati značajnu komparativnu prednost. Ova manifestacija predstavlja istinsku radost sudionicima i posjetiteljima, i sigurno je postala prepoznatljiv „brend“ naše destinacije: velik broj drvenih brodova koji „idre“ na latinsko idro, kroz mnoštvo malih otoka našeg velikog arhipelaga. Očekujemo rekordan broj sudionika i nikad veći broj posjetitelja – rekao je direktor murterskog TZ-a Šime Ježina manifestaciju koja se održava pod pokroviteljstvom Općine Murter- Kornati i Turističke zajednice općine Murter- Kornati.

Ovo je prilika, kažu Murterini, za obnovu sjećanja na vrijeme kad su oni, kako bi došli do svojih posjeda na Kornatima i Modravama, na raspolaganju imali jedan od tipova tradicijskih brodica i vesla i latinsko jedro, kao jedino pogonsko sredstvo.

Dr. Vladimir Skračić upozorio je kako vlasti još od Austrije nisu imale politiku koja razumije more, a riječ je o nečemu što ima puno širi značaj – more i brodovi temelj su ovdašnje kulture i identiteta, a kojima prijeti zaborav.

– Nas nekoliko entuzijasta napravili smo cijeli jedan projekt kako na razini države, kroz Ministarstvo kulture, brinuti o pomorskoj baštini, ali i dalje je na snazi duboko nerazumijevanje mora, pa tako još nismo svjesni da je drveni brod kulturno dobro – rekao je Skračić.

 

Lat.idro plakat 2015 verzija 1.0

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI