Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA
Tomislav Karamarko (Printscreen HRT)

Karamarko:
Što se Milanović ima sučeljavati sa mnom i mojim programom?

Tomislav Karamarko (Printscreen HRT)
Tomislav Karamarko (Printscreen HRT)

Tomislav Karamarko (Printscreen HRT)

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko odgovarao je u razgovoru za večerašnji središnji Dnevnik HTV-a na prozivke premijera Zorana Milanovića, ali nije izrazio spremnost da to napravi izravno.

– Premijer se žestoko obrušio na vas, jeste li vi politička kukavica, kako vas je nazvao?, pitala je Karamarka na početku razgovora novinarka Katarina Periša Čakarun.

– Ja to nisam gledao, ali slušao sam komentare mnogih prijatelja, čak i vaših kolega i raznih analitičara. Ja sam rekao da gospodin premijer tu i tamo ima čudne, čudne izjave. Biti politička kukavica nakon što tri i pol godine na čelu stranke pobijeđujem na svim izborima, biti politička kukavica nakon što smo izradili jedan pravi, konzistentni program za oporavak Hrvatske, dakle naši stručnjaci u suradnji s IFO institutom, biti spreman služiti ovom narodu i u slijedećem periodu kad pobijedimo, boriti se za kvalitetu života u ovoj državi, to nije politički kukavičluk. Politički kukavičluk bi mogao biti neuspješan premijer i nakon tri i pol godine tražiti mogućnost da se još jedan put dodvoriš lažima biračkom tijelu i uzmeš drugi mandat. Politički kukavičluk je kad čovjek loše radi, koji je neuspješan, nema hrabrosti to priznati sebi i drugima – rekao je predsjednik HDZ-a.

‘Vrijeme viceva i pošalica’

Na opasku novinarke kako je premijer ipak uvjeren da će opet pobijediti na izborima, da njegova vlada daje rezultate, Karamarko se nasmijao i narugao.

– Ma dobro, opet dakle moram reći, očito je vrijeme nekakvih viceva, pošalica. Ne znam na osnovu čega premijer i na čemu bazira taj svoj  optimizam. Mi možemo reći što  su rezultati njegova rada u tri rečenice: a to je da je zadužio on je Hrvatsku za dodatnih 100 milijardi kuna, a sve vlade do sada su do 2011. su se zadužile za 212 milijardi, a on toliko da bi do 31. 12 bilo sto milijardi. Da je izgubljeno je skoro 100 tisuća radnih mjesta i da je 100 tisuća ljudi iselilo je iz Hrvatske, da je samo ove godine deficit proračuna od 17 milijardi. To je njegova osobna iskaznica. Ne znam gdje on računa da bi mogao dobiti izbore s takvim rezulatatom – rekao je Tomislav Karamarko.

‘Agent banaka’

Na Milanovićeve prozivke da je agent banaka on mu je uzvratio istom mjerom.

– Agent banaka? Ne znam zašto si je dozvolio tu pjesničku slobodu i takav izraz. Agenti banaka i sluge banaka doveli su Hrvatsku do dužničkog ropstva, kod banaka se zaduživali za ove milijarde. Zadužili unuke i praunuke, a dobili 100 tisuća iseljenih, sto tisuća izgubljenih radnih mjesta – rekao je Karamarko i objasnio zašto se zalaže za crnogorski model za švicarce.

-To kao primjer kako bi se moglo rastereti proračunske obveznike. Taj model kaže da štetu moraju sanirati dužnici, banke i vlada. Što znači da u tom slučaju su banke samo u jednoj trećini, ali realno, obvezne sanirati taj problem. Ovaj model koji nudi naša vlada, kaže da banke sve rješavaju, a kako će riješiti problem s bankama? Tako da će banke oslobađati i mati benefite u plaćanju poreza državi. Dakle, tko će opet platiti ovo? Hrvatski građani. Apsolutno populistička mjera kao i čitav niz mjera koje sada idu, i ovi vaučeri i ovo što ide prema umirovljenicima. Možda jedna slika koja će biti simpatična, premijer se ponaša kao pomahnitali Djed Mraz koji, znate, u određenom datumu, s tuđom karticom koja je u debelom minusu, kupuje poklone i dijeli ih, zato jer mu to treba za izbore. Međutim, vlasnik te kartice je hrvatski građanin,  hrvatski građani i sve će to platiti hrvatski građani i upravo tih zadnjih par mjeseci sjetio se da treba biti Djed Mraz, sa tom tuđom karticom dijeliti te poklone. To naprosto nije dobro jer već iza prvog zavoja čekaju nas teške obveze vraćanja tih dugova – rekao je predsjednik najveće oporbene stranke.

‘Služim se engleskim, ali ne prevodim Shakespearea’

Novinarka je upitala Karamarka i za komentar Milanovićevog ruganja s njegovim engleskim jezikom?

– Služim sam se engleskim jezikom, naravno, Shakespearea ne prevodim. Niti jedan ozbiljni razgovor koji sam imao sa strancima, a tiče se struke, sve ono što sam do sada radio, a pogotovo ono što ću raditi kao premijer, neću ulaziti u razgovore bez prevoditelja. Naravno, ne može sudbina nekakve odluke, sudbina nekog dogovora, ugovora ovisiti o nijansama mog poznavanja engleskog jezika. Uostalom, vidjeli smo da premijer navodno dobro govori engleski jezik, pa eto vidite koliko je dobrih investicija ušlo u Hrvatsku, koliko smo dobro iskoristili EU fondove itd. On je vjerojatno dobar anglist, ali Hrvatska od toga nema nikakve koristi – ustvrdio je Karamarko i potvrdno odgovorio na pitanje novinarke smatra li kako znanje engleskog jezika nije presudno da bi se obnašala funkcija premijera.

– Ja smatram da i vi i hrvatski građani to smatraju. Sigurno da postoji nešto drugo.  To tehnički preduvjet može biti, ali nije presudni uvjet. Uvjet za dobrog premijera je to da doista želi služiti, a ne vladati, što pukušava Milanović cijelo vrijeme, da ima konzistentan, dobar, kvalitetan gospodarski program i da želi promijeniti kvalitetu života u ovoj zemlji i da je vrlo jasan i decidiran u svojim, rekao bih, i političkim i ideološkim, svjetonazorskim stavovima, ali i što je još važnije i na načinima kako izvući državu iz neprilika, kako spriječiti raseljavanje mladuih Hrvata – rekao je Karamarko.

‘Što se Milanović ima sučeljavati samnom?

No, nerado je odgovarao na inzistiranje novinarke o sučeljavanju s premijerom pred kamerama.

– Gledajte, Zoran Milanović tim sučeljavanjem želi nešto profitirati u zadnji čas. Način na koji on to radi, osobnim vrijeđanjem, personalnim napadima, nije dobar. On širi lošu atmosferu u kojoj ne želim sudjelovati, ja njega nikad ne želim vrijeđati i neću ga vrijeđati, pogotovo ne na taj način. Želim hrvatskom narodu predočiti ono što mu nudimo izađemo iz neprilika, spriječiti pad broja radnih mjesta, ne smanjenje broja nezaposlenih. Milanović to rješava tako da ih šalje u inozemstvo. Ja želim hrvatskom narodu predočiti perspektivu – rekao je Karamarko, ali je novinarka inzistirala na odgovoru, hoće li se oko tih stvari sučeliti s njime.

Tomislav Karamarko (Printscreen HRT) (3)

– Šta se on ima sučeljavati samnom i s mojim programom. On mora objasniti hrvatskom narodu što je do sad napravio zašto je on hrvatski narod zavukao u mišju rupu, u krater. Gračka se tresla s problemima, a s Grčkom se tresla cijela Europa i svi su pričali o Grčkoj. O Hrvatskoj nitko ne priča. To je napravio Zoran Milanović i njegova vlada. Dakle ne da smo u mišjoj rupi, nego smo u krateru. Vi sada želite da se sučeljava voda i vatra, crno i bijelo, dobro i zlo? Vrlo teško. Prema tome, ako bude potrebno, mi ćemo to napraviti – nevoljko je pristao Karamarko, ali nije odgovorio na poziv Katarine Periše Čakarun da se sučele na HTV-u.
– Gledajte, ako će to biti svađa i natezanje, priča o njegovom engleskom, kraj svega ovoga, kraj svih loših rezultata koje imamo, ako je jedino svjetlo na kraju tunela to što Milanović dobro zna engleski, onda doista nismo u dobroj perspektivi – rekao je.

Na zamolbu da komentira razvoj afere o praćenju bivšeg SDP-ovog ministra financija Slavka Linića, Karamarko je ustvrdio kako je ‘bilo indicija da vladajuća stranka zloupotrebljava neke dijelove sustava PNUSKOK, a za SOA-u ne znam’.

– Ako je to tako, netko mora dati ostavku. U drugim državama za ovakvo nešto pada vlada – rekao je Karamarko.

Evo cijelog razgovora:
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI