Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Jedna pravobraniteljica, četriri ureda, četriri milijun stanovnika, bezbrojne nepravilnosti....

Jedan na milijun stanovnika:
U Splitu se otvara Područni ured pučke pravobraniteljice

Jedna pravobraniteljica, četriri ureda, četriri milijun stanovnika, bezbrojne nepravilnosti....
Jedna pravobraniteljica, četriri ureda, četriri milijun stanovnika, bezbrojne nepravilnosti....

Jedna pravobraniteljica, četiri ureda, četiri milijuna stanovnika, bezbrojne nepravilnosti….

U Splitu se sutra, 21. rujna u 11 sati, otvara Područni ured pučke pravobraniteljice, na adresi Mažuranićevo šetalište 8a. Bit će to četvrti ured pučke pravobraniteljice u zemlji, nakon onih u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, što znači da ide jedan na milijun stanovnika.

– Mnogi se često, upravo zbog udaljenosti naših ureda od mjesta u kojem žive, ne odlučuju potražiti pomoć u zaštiti svojih prava. Dokazuje to i prošlogodišnje iskustvo iz Osijeka i Rijeke, gdje nam se putem područnih ureda, u manje od mjesec dana od njihova otvaranja, obratilo više od 350 građana – rekla je pravobraniteljica Lora Vidović uoči otvorenja.
Kako se pojašnjava, prisutnost Ureda u Splitu novi je korak prema osiguravanju bolje dostupnosti pučke pravobraniteljice građanima, koji se često, upravo zbog udaljenosti institucije od mjesta u kojem žive, ne odlučuju potražiti pomoć u zaštiti svojih prava.
– Zdravstvena zaštita, socijalna skrb, komunalne djelatnosti, diskriminacija, radni odnosi, postupanje policijskih službenika, prava nacionalnih manjina te prava osoba lišenih slobode samo su dio problema s kojima se građani mogu obratiti pučkoj pravobraniteljici, a to mogu učiniti slanjem pošte, e-maila ili faksa, kao i osobno, što će otvorenjem ureda u Splitu biti olakšano građanima Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske te Dubrovačko-neretvanske županije – veli Ana Tretinjak, glasnogovornica Ureda pučke pravobraniteljice.
Kako se najavljuje, na otvaranju ureda će uz pučku pravobraniteljicu Loru Vidović biti i predsjednica udruge Most i članica Savjeta pučke pravobraniteljice za ljudska prava, Đordana Barbarić. Zgodno je kako će se tu naći i župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, pa će građani eventualno na mjestu događaja neka pitanja moći postavljati izravno njiima, s obzirom da je prva zadaća pučke braniteljice ‘razmatranje pritužbi o postojanju nezakonitosti i nepravilnosti u radu državnih tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnih osoba s javnim ovlastima’.
Lora Vidović, jedna pučka pravobraniteljica...

Lora Vidović, jedna pučka pravobraniteljica…

Podsjetimo, pučka pravobraniteljica je opunomoćenica Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama koje je prihvatila Republika Hrvatska, a osim razmatranja pritužbi o postojanju nezakonitosti i nepravilnosti u radu državnih tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravnih osoba s javnim ovlastima, djeluje i kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije te u tome svojstvu razmatra i pritužbe koje se odnose na rad pravnih i fizičkih osoba.
Nadalje, prati stanje ljudskih prava i ukazuje na potrebu zaštite, informira javnost i zainteresirane sudionike o uočenim pojavama povreda ljudskih prava i sloboda, te obavlja poslove Nacionalnog preventivnog mehanizma za spriječavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja te štiti prava osoba lišenih slobode, a može joj se obratiti – svatko.
Otvaranje ureda je svakako pozitivan iskorak, premda se teško oteti dojmu kako bi zbog prilika u Hrvatskoj takav ured trebao postojati gotovo u svakom gradu, selu, općini, mjesnom odboru, naselju i četvrti. Dakako, građani južnog dijela Hrvatske sada će lakše doći do ureda, što se tek djelomično odnosi na one koji žive tristotinjak kilometara južnije, recimo na Mljetu, u Konavlima, na Prevlaci i tome slično.
U svakom slučaju, Područnom uredu u Splitu građani se mogu obratiti telefonom, e-mailom, faxom na navedenim kontaktima: telefon: 021 682 980 i 021 682 981, fax: 021 682 982 i e-mail: info@ombudsman.hr, a osobno na adresu Mažuranićevo štalište 8a, od utorka do petka između 9 i 12 sati.
A tu su i internetske stranice: www.ombudsman.hr.
Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI