Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
KULTURA / POLITIKA
Ilustracija Alema Ćurina

Izložbom Alema Ćurina u Šibeniku počinje treći FALIŠ

Ilustracija Alema Ćurina

Ovogodišnji Festival alternative i ljevice, što će od 2. do 5. rujna biti održan u Šibeniku, posvećen je Šibenčanima, herojima Sutjeske, i to u povodu sedamdesete godišnjice kraja Drugog svjetskog rata.

Ilustracija Alema Ćurina

Ilustracija Alema Ćurina

Treći Festival alternative i ljevice u Šibeniku započinje s Alemom Ćurinom. U Studiju Galerije sv. Krševana u 18 sati bit će upriličena izložba njegovih radova pod nazivom “(I)lustracija Hrvatske”. Nakon toga program seli na Trg Ivana Pavla II (Mala loža) gdje će od 20 sati Festival biti i službeno otvoren uz predstavljanje prijedloga za spomenik antifašizmu, rad Borka Čelara.
Pola sata kasnije, na istom mjestu će biti održan okrugli stol ‘Ja, hrvatski branitelj – antifašist’ na kojem će govoriti Jurica Pavičić i Nikola Urukalo. Od 21.30 sati povjesničar Sejo Sexon, tvorac i frontman Zabranjenog pušenja, razgovarat će na Maloj loži s Hrvojem Klasićem, svojim profesorom i mentorom, doktorom povijesnih znanosti i docentom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
U 23 sata sata u caffe baru Domald bit će održano neslužbeno otvaranje FALIŠ-a.

18:00, Studio Galerije sv. Krševanja/ex.Galerija Matija
(I)lustracija Hrvatske –  izložba radova Alema Ćurina
Alem Ćurin je Splićanin, nesvršeni student grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U Parizu je bio umjetnički emigrant, a jedno se vrijeme prehranjivao i ribarenjem na koči. Dizajnirao je plakate i različite publikacije, osobito po narudžbama kazališnih kuća. Ilustracije je objavljivao u Nedjeljnoj Dalmaciji i Feralu, a danas je stalni suradnik Novosti. Objavljuje autorske stripove i prozne tekstove.

20:00, Trg Ivana Pavla II/Malaloža
Službeno otvorenje FALIŠ-a uz predstavljanje prijedloga za spomenik antifašizmu, rad Borka Čelara
Šibenski konceptualni umjetnik, Borko Čelar, na prvom se FALIŠ-u predstavio instalacijom „Nada Dimić“, posvećenom znamenitoj zagrebačkoj tvornici i tekstilnoj industriji kao sredstvu, uz ostalo emancipacije i izvoru egzistencijalne sigurnosti žena u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Na drugom Festivalu alternative i ljevice, Čelara je publika upoznala kroz rad „Revija“, u kojem je podsjetio na propalu šibensku tvornicu, jednu od najuglednijih konfekcijskih kuća na području bivše Jugoslavije, nestalu početkom ovog stoljeća. Ove godine predstavit će se prijedlogom spomenika antifašizmu, što i jest krovna tema ovogodišnjeg FALIŠ-a.

Ilustracija Alema Ćurina

Ilustracija Alema Ćurina

20:30, Trg Ivana Pavla II/Mala loža
Okrugli stol: Jurica Pavičić, Nikola Urukalo
Moderira: Davorka Blažević

Splićanin Jurica Pavičić diplomirao je povijest i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1990. radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina. Dobitnik je nagrada „Marija Jurić Zagorka“, „Veselko Tenžera“, „Miljenko Smoje“. Proglašen novinarom godine u anketi Hrvatskog novinarskog društva. Od polovice dvijetisućitih intenzivnije se počinje baviti novelistikom. Kratke priče i eseji prevođeni su mu na engleski, njemački, ruski, talijanski i bugarski. Za scenarij filma „Svjedoci“ 2003. nagrađen za scenarij na festivalu u Puli.ž

Nikola Urukalo je dugogodišnji radijski novinar i nekadašnji suradnik Slobodne Dalmacije, voditelj različitih manifestacija, glazbenih, književnih, predizbornih… kojemu je Šibenik temelj identiteta i trajna fascinacija. Uz njegov  glas odrasle su generacije građana grada kojeg je branio, ne zato da bi profitirao, već zato što je biti na strani napadnutog osnovna mjera čestitosti.

21:30, Trg Ivana Pavla II/Mala loža
Abeceda ustašluka, javni razgovor s prof Hrvojem Klasićem
Voditelj: Sejo Sekson
Davor Sučić, kako glasi službeno ime i prezime Seje Sexona, u Šibeniku vodit će javni razgovor s Hrvojem Klasićem, svojim profesorom i mentorom, doktorom povijesnih znanosti i docentom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Hrvoje Klasić je povjesničar specijaliziran za suvremenu hrvatsku i svjetsku povijest, a Sejo Sexon, povijesna ličnost ovdašnjeg rock and rolla.

23:00, caffe bar Domald
Neslužbeno otvorenje Festivala.

Podsjetimo, ovogodišnji Festival alternative i ljevice, što će od 2. do 5. rujna biti održavan u Šibeniku, posvećen je Šibenčanima, herojima Sutjeske, i to u povodu sedamdesete godišnjice kraja Drugog svjetskog rata. Za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajner Ante Filipović Grčić, ujedno i art-direktor FALIŠ-a. Plakat tako krasi brojka 1316 na crvenoj zvijezdi, čime se odaje počast tisuću tri stotine i šesnaest Šibenčanima koji su sudjelovali u ključnoj bitci Drugog svjetskog rata na području nekadašnje Jugoslavije – onoj na Sutjesci, gdje je 18.000 partizana napalo 127.000 njemačkih vojnika.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI